Als ik zo de balans opmaak van de vele bedrijven waar ik in 2013 mee heb mogen werken kan ik concluderen dat de grote verandering echt heeft ingezet. Waar 2011 en 2012 nog de jaren waren van het experimenteren met cloud-diensten, lijkt 2013 het jaar te zijn waarin veel grote bedrijven een cloud-all-in-strategie hebben gekozen: Het complete applicatielandschap over naar cloud, maar dan wel ieder op een eigen manier.
Zo maak ik bedrijven mee die volledig volgens de belofte van cloud over gaan naar een catalogus-gedreven it-landschap. Hierbij worden de standaard cloud-diensten van een grote groep leveranciers gebundeld in een cloud service catalogus en wordt er applicatie voor applicatie gekeken welke standaard cloud-dienst uit deze catalogus het beste past. Het liefst publieke, off-premise, SaaS cloud-diensten, en natuurlijk alleen maar op pay-for-use basis.
Lange termijn
Daarnaast maak ik bedrijven mee die ook voor het afnemen gaan van diensten, maar dit liever doen in in private, on-premise, manier bij een select aantal leveranciers. In dit model gaat de keuze naar een stabiele basis van cloud-technologie volgens een lange termijn investering, waarnaar het applicatielandschap gemigreerd wordt. Deze risicomijdende strategie zal in de komende jaren verder uitgebouwd gaan worden met het verschuiven van niet-bedrijfskritische applicaties naar publieke, off-premise, cloud-diensten. In deze variant begint een bedrijf meestal bij IaaS om verder door te groeien naar PaaS, maar alles afgenomen als een beheerder cloud-dienst.
En dan hebben we natuurlijk nog de doe-het-zelf bedrijven, bedrijven die een sterkeit- organisatie hebben en dit zo willen houden. Hier zit de it-kennis verankerd in de organisatie en wordt er dan ook gekozen voor meestal een mix van bovenstaande modellen; alles private, on-premise, zal zelf gebouwd en/of beheerd zijn, maar er worden zeker ook publieke, off-premise, cloud-diensten gebruikt voor de commodity functionaliteit.
Marc en ik schreven al eerder in het Computable artikel ‘Iedere ontwikkelaar de juiste cloud‘ dat er oplossingen zijn voor iedere wens, en dat is maar goed ook want dat er verschillende wensen zijn staat vast.
Verwachting
Wat kunnen we dan allemaal nog verwachten voor dit en de komende jaren? Ik denk dat de cloud all-in-strategie zich verder door zal zetten. Voor grote bedrijven zal het doorvoeren van een dergelijk ingrijpende transformatie zeker drie tot vijf jaar in beslag nemen, en zoals bij iedere wijziging zullen er fouten gemaakt worden. Daarnaast verwacht ik dat de onderwerpen ‘orkestratie’ en ‘portabiliteit’ steeds prominenter aanwezig zullen zijn.
Orkestratie, regievoering over en aansturing van het gehele it-landschap, omdat bedrijven voor de meeste commodity functionaliteit (e-mail, crm, hrm…) een best-of-breed SaaS-dienst kiezen die over het algemeen van verschillende cloud-diensten leveranciers zijn. Daarnaast zullen bedrijven de kernfunctionaliteit (bedrijfs- en industrie specifiek) geleidelijk aan gaan migreren naar IaaS en/of PaaS diensten wanneer dit opportuun is. Kortom, het it-landschap zal alleen maar uitdijen en door eenvoud van de individuele diensten complexer worden.
Portabiliteit, de mate waarin een applicatie en/of applicatieketen zonder aanpassingen overgezet kunnen worden naar een andere omgeving, gaat denk ik het tweede grote onderwerp van discussie worden. Gaan voor open standaarden lijkt hierin direct de oplossing, maar welke dan in deze dynamische wereld? Want laten we wel zijn, niet iedere cloud-dienstenleverancier committeert zich aan dezelfde open standaard… Maar dat je standaarden mee wilt nemen in de migratie van applicaties naar cloud staat voorop, een van de beloftes van cloud is echter het eenvoudig verplaatsen van een applicatie van leverancier A naar B.
Conclusie
Kortom, ik verwacht dat 2014 een zeer interessant jaar zal gaan worden in relatie tot cloud! Niet alleen door de waar te nemen beweging van de cloud afnemers, maar ook door de beweging van van de cloud-dienstenleveranciers. Als ik bijvoorbeeld alleen al kijk naar IBM, waar ik werkzaam ben, dan zie ik al dat er in het afgelopen jaar tot nu toe miljarden zijn geïnvesteerd; de aankoop van Softlayer in de zomer van 2013 en de aangekondigde investering van 1.2 miljard dollar in cloud infrastructuur.
Edwin,
Mee eens! Veel bedrijven moeten/zullen na 5 jaar bezuinigen op ict ontwikkelingen de stap zetten richting vernieuwing van hun oude infrastructuur en dinsten. In dit kader gaan ze zeker naar cloud-diensten en moegelijkheden kijken.
Door de toename van cloudklanten en cloudgebruik zullen zeker veel beperkingen en tekortkomingen binnen het cloudconcept zichtbaar worden. Deze ontwikkeling zal de (toekomstige) klanten meer duidelijkheid geven over het concept, randvoorwaarden, aanvliegroute en nog meer andere zaken.
Cloudleveranciers zullen ook hiervan profiteren. Ze zullen door deze wetendheid hun oplossing en diensten verder verbeteren/ontwikkelen en misschien tot nieuwe standaarden komen die voor beide partijen (klanten en leveranciers) gunstig zijn.
Kortom, ik zie veel positieve ontwikkelingen in 2014 en ook daarna.
Ik kan me niet helemaal vinden in zowel het artikel als de, overigens begrijpelijke, reactie van Reza.
In de tweede alinea geeft Edwin die aanzet eigenlijk al. Het kiezen voor…. De rest van het artikel word dan vervolgens gelardeerd met allerlei kreten die de nadenkende min of meer zullen doen afhaken.
Het is niet allemaal cloud wat de klok slaat
Ik mis gewoon de nuchtere nuancering dat wanneer ik een server afneem in een datawarehouse dan is dat nog geen cloud, private cloud vind ik persoonlijk en professioneel een tikje …..
Cloud, zoals ik eerder al eens zei, is er niet voor iedereen. Je zult je even terdege moeten afvragen of cloud iets voor je is en dat betekend dat je een rekensommetje zult moeten maken inclusief de huidige bemensing. Want men heeft het telkens maar weer over de hele infra-spullenboel maar naar de cloud brengen, da’s goedkoper.
Dit laatste is een beetje een misrepresentatie want heb je een goed ingeregeld support model, dan kun je in de cloud zetten wat je wil, dan nog heb je nog steeds de kosten van bemensing.
Ik wil het hier absoluut niet hebben over de techniek achter cloud, daarvoor ben ik te weinig ingevoerd. Daar heb je natuurlijk de specialisten voor. Wel heb ik zoiets dat cloud voor sommige organisatie modellen heel erg handig is terwijl ik heel veel modellen heb gezien waarbij het niet zo’n handige oplossing is.
Las laatste, en dat blijf ik telkens weer jammer inden…..
Ik heb als IT professional nu nog steeds geen rollback gezien van de migratieboeren die de spullenboel naar cloud brengen. Tikkeltje teleurstellend.
Of die beweging wel zo’n hoge vlucht zal nemen zoals ook hier word gesuggereerd, waag ik een beetje te betwijfelen.
Even ongeacht of het wijs is of niet, ervaar ik ook bij mijn klanten een “All-in” mentaliteit.
De “move” is in een aantal gevallen niet kosten gedreven aangezien deze All-In strategie meer kost dan de huidige manier van werken (huidige servers worden gehost in een datacenter en zijn afschreven maar nog steeds redelijk performant). De reden zijn dat er makkelijker een scale-out strategie gehanteerd kan worden er nu vaak issues zijn in de multi-tenancy (de ene database hindert een andere database) en om gewoon vanuit 1 plek en strategie verder te bouwen.
Wel een belangrijk onderdeel is om de kosten te koppelen aan de business ofwel opbrengst. Dus als de business krimpt, krimpen de kosten mee en de kosten stijgen met de opbrengst.
Dat vooral veel overheden nog niet gebruik zullen maken van cloud diensten is nu wel duidelijk. Maar zeer veel MKB ziet geen enkele belemmering om naar de cloud te verhuizen. Het is gewoon een mindshift.
En nogmaals, misschien valt de “cloud” wel tegen, maar je moet je afvragen waarom de “cloud” zo gewild is. Is het zuiver marketing gedreven? Is het een technology push?
Ik weet in ieder geval wel dat ik het de komende tijd nog erg druk heb.
“Cloud” is en veel te vage omschrijving om konkrete verwachtingen aan te hebben.
Alweer een staaltje koffiedik kijken maar ach het is januari…
Balans opmaken en toekomst voorspellen dus deze januari.
Maar niet met visie. gewoon de open deuren. Zit je altijd goed.
Voor de verandering hier een horoscoop versie.
Ook in 2014 zullen er kansen op u af komen. Sommige verwacht andere onderverwacht. Ga er zorgvuldig mee om. Onderzoek en pak aan is hier het devies. Orienteer u op de Cloud mogelijkheden, maar houd de regie goed in handen. Let op uw concurrenten, dat doen zij ook bij u. Laat u leiden door uw gevoel, maar wees niet blind voor de feiten.
Oracle en HP zijn uw antecedent en IBM investeert fors in de Cloud.
@ Henri et clouds
Het even los van hoe druk of niet een ieder het heeft wat mij betreft. Ieder zijn nering. Ik beluister de geluiden en die stellen vaak zat dat het ‘het pushen van…’ is. Dat gevoel krijg ik soms ook wel eens als ik mijn mailbox wat dit onderwerp betreft zie.
Hoe dan ook, een ieder natuurlijk gewoon alle succes voor 2014 en eh… wat minder hijgen mag van mij ook. :O)
Als ik mijn theeblaadjes zo bekijk.
2014, cloud, all-in, dollar, hyperinflatie, mother of all crashes.
@Reza en @Henri, waardevol te lezen dat jullie dit herkennen. Helemaal eens dat deze trend overigens zeker niet in alle gevallen de juiste is; sommige applicaties blijven het beste op een traditionele oplossing staan bijvoorbeeld in verband met licentie beperkingen.
@Jan, “cloud” is zeker een te vaak en soms oneigenlijk gebruikte term waar velen iets anders onder verstaan (meestal afhankelijk van de “cloud” diensten die het bedrijf levert en/of het perspectief van gebruiker). Ikzelf ageer ook tegen dit oneigenlijk gebruik, heb er in het verleden zelfs een artikel over geschreven, benieuwd wat je daar van vindt: http://edwinschouten.nl/2012/12/07/beware-of-fake-cloud
Yeah right!
Er zijn natuurlijk altijd weer ‘pillenslikkers’ die denken dat kostenreductie en innovatie zomaar uit de lucht komen vallen, net als schaalbare workloads als we de front-, mid- en back-office in de cloud stoppen. Wie IT ziet als iets van weinig waarde die moet er geen waardevermeerdering van verwachten.
De wetmatigheid van de IT….. is dat de innovatie van vandaag altijd weer de legacy van morgen is.
Nog verder uitdijende IT landschappen en toenemende complexiteit betekent volgens mij niet een kostenreductie maar gewoon een verschuiving omdat legacy tenslotte niet zo zeer aan technologie of code gebonden is maar gewoon het gevolg van verlies aan kennis.
@Edwin Schouten
Dat is nu eens een heel goed artikel, ook de verlinkte pagina’s geven inzicht in het begrip cloud. Het woord cloudwashing bevalt me.
Is het een idee om hier een nederlandse versie te publiceren?