Als ik zo de balans opmaak van de vele bedrijven waar ik in 2013 mee heb mogen werken kan ik concluderen dat de grote verandering echt heeft ingezet. Waar 2011 en 2012 nog de jaren waren van het experimenteren met cloud-diensten, lijkt 2013 het jaar te zijn waarin veel grote bedrijven een cloud-all-in-strategie hebben gekozen: Het complete applicatielandschap over naar cloud, maar dan wel ieder op een eigen manier.
Zo maak ik bedrijven mee die volledig volgens de belofte van cloud over gaan naar een catalogus-gedreven it-landschap. Hierbij worden de standaard cloud-diensten van een grote groep leveranciers gebundeld in een cloud service catalogus en wordt er applicatie voor applicatie gekeken welke standaard cloud-dienst uit deze catalogus het beste past. Het liefst publieke, off-premise, SaaS cloud-diensten, en natuurlijk alleen maar op pay-for-use basis.
Lange termijn
Daarnaast maak ik bedrijven mee die ook voor het afnemen gaan van diensten, maar dit liever doen in in private, on-premise, manier bij een select aantal leveranciers. In dit model gaat de keuze naar een stabiele basis van cloud-technologie volgens een lange termijn investering, waarnaar het applicatielandschap gemigreerd wordt. Deze risicomijdende strategie zal in de komende jaren verder uitgebouwd gaan worden met het verschuiven van niet-bedrijfskritische applicaties naar publieke, off-premise, cloud-diensten. In deze variant begint een bedrijf meestal bij IaaS om verder door te groeien naar PaaS, maar alles afgenomen als een beheerder cloud-dienst.
En dan hebben we natuurlijk nog de doe-het-zelf bedrijven, bedrijven die een sterkeit- organisatie hebben en dit zo willen houden. Hier zit de it-kennis verankerd in de organisatie en wordt er dan ook gekozen voor meestal een mix van bovenstaande modellen; alles private, on-premise, zal zelf gebouwd en/of beheerd zijn, maar er worden zeker ook publieke, off-premise, cloud-diensten gebruikt voor de commodity functionaliteit.
Marc en ik schreven al eerder in het Computable artikel ‘Iedere ontwikkelaar de juiste cloud‘ dat er oplossingen zijn voor iedere wens, en dat is maar goed ook want dat er verschillende wensen zijn staat vast.
Verwachting
Wat kunnen we dan allemaal nog verwachten voor dit en de komende jaren? Ik denk dat de cloud all-in-strategie zich verder door zal zetten. Voor grote bedrijven zal het doorvoeren van een dergelijk ingrijpende transformatie zeker drie tot vijf jaar in beslag nemen, en zoals bij iedere wijziging zullen er fouten gemaakt worden. Daarnaast verwacht ik dat de onderwerpen ‘orkestratie’ en ‘portabiliteit’ steeds prominenter aanwezig zullen zijn.
Orkestratie, regievoering over en aansturing van het gehele it-landschap, omdat bedrijven voor de meeste commodity functionaliteit (e-mail, crm, hrm…) een best-of-breed SaaS-dienst kiezen die over het algemeen van verschillende cloud-diensten leveranciers zijn. Daarnaast zullen bedrijven de kernfunctionaliteit (bedrijfs- en industrie specifiek) geleidelijk aan gaan migreren naar IaaS en/of PaaS diensten wanneer dit opportuun is. Kortom, het it-landschap zal alleen maar uitdijen en door eenvoud van de individuele diensten complexer worden.
Portabiliteit, de mate waarin een applicatie en/of applicatieketen zonder aanpassingen overgezet kunnen worden naar een andere omgeving, gaat denk ik het tweede grote onderwerp van discussie worden. Gaan voor open standaarden lijkt hierin direct de oplossing, maar welke dan in deze dynamische wereld? Want laten we wel zijn, niet iedere cloud-dienstenleverancier committeert zich aan dezelfde open standaard… Maar dat je standaarden mee wilt nemen in de migratie van applicaties naar cloud staat voorop, een van de beloftes van cloud is echter het eenvoudig verplaatsen van een applicatie van leverancier A naar B.
Conclusie
Kortom, ik verwacht dat 2014 een zeer interessant jaar zal gaan worden in relatie tot cloud! Niet alleen door de waar te nemen beweging van de cloud afnemers, maar ook door de beweging van van de cloud-dienstenleveranciers. Als ik bijvoorbeeld alleen al kijk naar IBM, waar ik werkzaam ben, dan zie ik al dat er in het afgelopen jaar tot nu toe miljarden zijn geïnvesteerd; de aankoop van Softlayer in de zomer van 2013 en de aangekondigde investering van 1.2 miljard dollar in cloud infrastructuur.
@Jan, dank voor het compliment. Ik zal eens kijken naar een update en vertaling voor Computable.
@Ewout, volgens mij heb ik nergens kostenreductie genoemd. Sterker nog, in gevallen zal een cloud service (bijv. virtual server) zelfs duurder zijn dan de traditionele service per maand. Het kostenvoordeel moet je meer halen uit het up/af schakelen van servers per minuut/uur/dag/maand in plaats van een traditionele 3-5 jaar investering. Het “technische component” van cloud is echter maar een zeek beperkt deel; impact op bedrijfsvoering en organisatie zijn in mijn ervaring vele malen groter en dus belangrijker. Ik zal een eerder artikel op WIRED Insights hierover eens een update geven en op Computable plaatsen: http://edwinschouten.nl/2012/10/31/the-organizational-impact-of-cloud
Goed artikel, ik weet niet of 2014 het jaar van de Cloud gaat worden, dat het hard kan gaan is evident. Ik vraag mij af of er architectuurprincipes zijn die bedrijven vanuit de bedrijfsvisie richting de cloud bewegen, en dan niet alleen op basis van business case, maar strategisch belang.
De Cloud is misschien wel een van de principes, zoiets als cloud tenzij. Deze principes kunnen een bovenliggend belang vormen, boven bezuinigingen of kostenbesparingen.
Met een principe als virtueel, tenzij heb je al een drijver richting de cloud, maar dit is meer technisch. k zoek dus meer naar hooks in de bedrijfsvoering.
Edwin,
Ik ben misschien ouderwets maar technologie moet een doel hebben, net als investeringen want de doelmatigheid van cloud computing wordt nogal discutabel als deze niet een waardevermeerdering aan de bedrijfsvoering geeft door vernieuwing of kostenreductie. Hele verhaal lezend moet ik terug denken aan informele sessie ruim een jaar geleden bij Centric waar ik tussen de presentatie van Henri door een sheet van de ontwikkelingen in de cloudmarkt liet zien: verschuivingen naar het midden van legacy IT providers (IBM) en pioniers (Amazon) in het cloud landschap. Weet niet of ik toen ook de ‘Adoption Patterns’ getoond heb maar terugkomend op de twee manieren van waardevermeerdering (de blauwe & rode pillen) uit Blue Ocean Strategy (BOS) wordt er blijkbaar een paarse pil gemaakt. Want kopen van softlayer maakt naar mijn opinie van IBM nog geen snelle cloud player. Olifanten kunnen niet vliegen en met blauwe pilletjes dartelen ze dan wel als jonge bokken maar dat levert alleen maar kalfjes op. Dus kunnen we nu ophouden met voorspellingen waar alleen de wens de vader van de gedachte is?
Ewout, je bent niet ouderwets. Laat je hand eens zien, ik zie een hele diepe techneutlijn. Techneuten vinden dat IT ontwikkelingen en voorspellingen een technisch doel moeten hebben.
Computable werkt echter heel anders. Ben je Cloud consultant (he, das de schrijver), dan schrijf je iets als “Kortom, ik verwacht dat 2014 een zeer interessant jaar zal gaan worden in relatie tot cloud!”
Doe je iets (verkopen ?) met Storage, dan wordt 2014 ook een spannend jaar met storage networks, glasvezel, snelle datablokken over ethernet whatever. Innovatie altijd mooi onderwerp voor nieuwe jaar.
Kunnen olifanten niet vliegen ? Een beetje verkoper smeert je zo een Dombo aan.
@Ewout,
Je bent op dreef de laatste tijd want je stelling
“De wetmatigheid van de IT….. is dat de innovatie van vandaag altijd weer de legacy van morgen is”
is er weer één om in te lijsten.
Enerzijds omdat het een tegeltjeswijsheid is, die ook wel bekend staat als de wet van de remmende voorsprong. Anderzijds omdat hier de uitdaging ligt om deze wetmatigheid te doorbreken naar enterprise architecturen die innovatie mogelijk maken.
Waar je cloud-opponent H. Koppen lijkt uit te gaan van het credo
“Wie naar het verleden kijkt staat met zijn rug naar de toekomst”,
daar lijk jij in je visie teveel vastge-keten-d aan de erfenissen uit het verleden.
Hierbij ook verwijzend naar de boeiende, relevante discussie die jullie voeren onder “Cloud, innovatie en marketing splitsen CIO-functie”; petje af voor jullie enorme productiviteit op deze site.
Je opmerking dat “legacy tenslotte niet zo zeer aan technologie of code gebonden is maar gewoon het gevolg van verlies aan kennis” is aantoonbaar onjuist; de uitdaging is juist om de legacy (waar nodig!) zodanig te moderniseren dat deze via selfservice aan zowel de interne als externe klant kan worden ontsloten (waarbij tijdens de verbouwing de winkel wel gewoon geopend moet blijven).
@Ewout Complimenten voor de tijd die je besteed aan het reageren op artikelen, zelf kom ik hier in verband met werkdruk echter niet vaak aan toe. Ik kan de negativiteit echter niet zo plaatsen; Ik probeer mijn ervaringen zo neutraal mogelijk te delen met een ieder die hier prijs op stelt.
Kennis delen en samenwerken zijn in mijn beleving sleutels tot vernieuwing, zoals we ook zien in de vele open source community’s. Ergens alleen ’tegen zijn’ kan natuurlijk ook, maar levert mijns inziens zo weinig toegevoegde waarde op.
@Jack
Als eerste sta ik niet met mijn rug naar de toekomst maar met mijn voeten in de realiteit. Om de puntjes op de i te zetten betreffende wetmatigheid: de innovatieve technology van gisteren is de commodity van vandaag en de legacy van morgen. Op zolder een doos vol videobanden maar in de woonkamer geen videorecorder is niet handig als je de vastgelegde geschiedenis nog eens wilt bekijken om een klein p(l)asje terug te doen naar voorgaande discussie. Zal maar niet uitwijden over de verschillen tussen VHS en die andere technisch suprieure systemen. Want ook generieke functionaliteiten kennen natuurlijk verschillen in platform waarop en waarvoor ze gemaakt zijn. SOA is dan ook eerder een geslachtsziekte dan een architectuur principe waaardoor menige infrastructuur op een lappendeken lijkt met al die pleisters.
Dat ik vastgeketend – of vastgeroest – ben zal best omdat eerdere lessen leren dat als een systeem zo complex is geworden dat niemand het meer snapt het meestal als een bel uit elkaar klapt. Dat de cloud mogelijkheden biedt heb ik al vele malen gezegd maar ook dat deze ‘candyshop’ tot digitale obesitas kan leiden want voor je het weet zit je volgepropt met derivaten, services die zijn afgeleid van een andere service. Portabiliteit van de business logic is vaak niet zo makkelijk waardoor je data dus onleesbaar wordt als je die migreert.
@Edwin
Tijd kun je maken, meestal reageer ik buiten kantoortijd zoals je kan zien en je opmerking is dan ook nogal onder de gordel: gelul dus.
Zoals ik stelde is de toegevoegde waarde van technologie namelijk nogal afhankelijk van de inzet, de cloud is er dan misschien wel voor iedereen maar niet voor alles. Betreffende open source is er natuurlijk wel de wederkerigheid, niet alle FOSS wordt onder GPL licentie uitgebracht en ‘governance’ van projecten is soms bedenkelijk. Open source wordt namelijk nog weleens als hefboom gebruikt om de concurrentie aan te gaan met een dominante marktleider, lange tijd Microsoft maar zelfs deze lijkt nu code (deels) open te stellen.
Ewout,
Je punten op de i maken je geformuleerde wetmatigheid nog weer een stuk interessanter!
Wat betreft je eerste versie: zou je niet met evenveel recht kunnen stellen dat… de erfenis van vandaag altijd weer de innovatie van morgen is?
En je tweede versie wordt dan:
de erfenis van gisteren is de commodity van vandaag en de innovatie van morgen.
Om maar aan te geven dat innovatie niet uit de lucht komt vallen, zoals je terecht stelt in je eerste reactie, maar altijd voortbouwt op de erfenissen uit het verleden (vaak ook een “standing on the shoulder of giants”).
Nu weet ik inmiddels dat je allergisch bent voor filosofische exercities dus ik laat iedere verwijzing naar relevante filosofen maar achterwege 🙂
Je opmerking dat “menige infrastructuur op een lappendeken lijkt” als gevolg van het toepassen van SOA verbaast mij wel, aangezien SOA vooral aangrijpt op het niveau van de bedrijfs- en applicatie-architectuur binnen Enterprise Architectuur (ofwel de Business view en Functional view) en daar zijn eventuele lappendekens op het niveau van de technologie-architectuur minder interessant.
Wat dat betreft is de reactie van Mauwerd niet alleen erg grappig maar ook bijzonder raak.
@Jack
*trekt nog een blikje filosofisch water open*
Tussen filosie en praktijk ligt een binaire switch, het denken versus het doen. Want kijkend naar historie en toekomst gaat het om vastleggen en delen van kennis. Iets wat we eerst deden met hiërogliefen in kleitabletten en tegenwoordig met digitaal spijkerschrift waarbij applicaties de steen van Rosetta zijn, mede door de toenemende machine-to-machine communicatie.
Betreffende SOA zei een filosofisch ingestelde collega ooit eens: ‘Dat is een zak knikkers uitrollen in de hoop dat dan alles op rolletjes gaat’ En Enterprise Architectuur lijkt de pleister om de problemen die ontstaan zijn met alle koppelvlakken. Beetje zoals sommigen ITIL adopteren om niet een technisch maar organisatorisch probleem op te lossen zullen we maar zeggen. Maar goed, wie zijn kennis borgt in de certificaten van goed gedrag en ITSM inricht met contracten die gelooft dat wonderen uit de lucht komen vallen.
Misschien ben ik een hardcore technicus maar daardoor zie ik ook de weeffouten, de gaten in architecturen welke nu pijn beginnen te doen. Vergelijk het met de afhankelijkheid die we hebben met navigatiesystemen waardoor primaire kennis verloren gaat. En dat is best wel gek als kennis uiteindelijk macht is en kennissen alleen maar een kracht. Commodificatie is dan ook als het verhaal van Roodkapje en de wolf, alles gaat door het putje.
Betreffende uitspraak:’Standing on the shoulders of giants’ heb ik trouwens al eens een wat filosofische opinie geschreven getiteld: ‘Dot.com economie wordt Bedot.com economie’ waarin ik bepaalde vernieuwingen betwijfelde. Dat sluit mooi aan op je stelling dat je oude ideeën altijd weer af kunt stoffen en met marketing als nieuw kunt verkopen.
In het land der blinden is eenoog natuurlijk koning en die cycloop kun je verlengen met een blauw pilletje van Pfizer maar of daar nu werkelijk de gewenste vernieuwing uitkomt valt soms te betwijfelen. Voortschrijdend inzicht is dan ook gewoon een ander woord voor kortzichtigheid, de kater de altijd komt na teveel ‘filosofisch water’ zullen we maar zeggen;-)