2014, een nieuw datacenter-jaar met nieuwe kansen en ontwikkelingen. Een jaar met veel dynamiek zal het in elk geval worden. To name a few: wat gaat er gebeuren met de groei van het aantal datacenters? Zal de markt voor public cloud veranderen na de onthullingen van Snowden? Welke storage-oplossingen breken door? Gaat de opmars van Openstack door? Hoe groot worden de tekorten aan it-personeel? Gaat het stroomverbruik in het datacenter weer meer omhoog per rack? We gaan het allemaal meemaken.
Met het recente nieuws dat Microsoft en Apple nieuwe datacenters in Nederland zullen bouwen is bevestigd dat Nederland het perfecte centrale datadistributieland is. De plek om als grote speler je datacenter te vestigen om heel Europa te bedienen. Maar wat gaat Google nu in Nederland doen? Gaan ze ook verder uitbreiden en zo ja, waar?
Amsterdam of de provincie?
Naast deze grote drie is er in het Amsterdamse speelveld flinke uitbreiding op datacentergebied door andere partijen. De grote jongens zijn weer allemaal bezig met bouwen of het voorbereiden daarvan. Ook de groei in de regio Amsterdam is nog lang niet voorbij. Meer cloud applicaties, meer centrale data en meer analyse van die data zorgt voor een blijvende en grotere vraag naar datacenterruimte. Maar wat gebeurt er in de provincie? Zien we daar ook groei? Worden er partijen overgenomen en zo ja welke?
Een belangrijke ontwikkeling is dat het nog makkelijker en sneller wordt om data te verplaatsen. Dit komt door het wijdverbreid beschikbaar komen van 40GbE (40 Gb Ethernet technologie). Big data, streaming en mobiele data moeten allemaal worden vervoerd en de limieten in 10GbE zijn bereikt. Hoe snel is de adaptatie van 40GbE? Hoe snel gaat de groei naar de 100GbE? En komt er eigenlijk weer een fiber tekort?
Personeelstekort
Het ziet er gelukkig naar uit dat we in 2014 langzaam uit het economische dal klimmen. Bedrijven beginnen weer te denken aan de toekomst in termen van groei en investeringen. Maar aangezien de ‘it-component’ van bijna elk bedrijf inmiddels groot is, betekent groei gelijk een vraag naar meer it-personeel. Hoe groot wordt het tekort aan it’ers? Wie zal het meest succesvol zijn in het aantrekken en binden? En wat gaan scholen doen om meer it’ers af te leveren?
Safety first!
Door Snowden is de wereld ruw wakker geworden. We beseffen plots wat er allemaal kan met onze data en dat het zonder veranderingen eigenlijk zo niet verder kan. Maar wat gaan we doen als gebruiker? Hoe blijft mijn data veilig en ook echt mijn data? Hoe gaan de leveranciers van (Amerikaanse) cloud-oplossingen reageren? Zien we de opkomst van providers van Nederlandse bodem? Of leert de praktijk dat het gewoon lastig om überhaupt iets te kunnen veranderen?
We gaan het allemaal meemaken in 2014. Buckle up and enjoy the ride!
Stijn,
Dank voor je bijdrage. En het is best een leuk stukje. Alleen valt het mij op dat je ons achterlaat met een hoop vragen.
Wat is jouw verwachting/visie? Heb je al een antwoord op al deze vragen?
Stijn,
de kop was veel belovend. Echter sluit ik me aan bij Ruud.
Inderdaad gebeurt er een hele hoop rond het onderwerp Datacenter. Met de recente aankondiging van IBM dat ze $1.2 miljard investeren in (nieuwe) DC wordt je introductie onderstreept.
Het zou goed zijn als je jouw visie op de vragen zou delen. Al is het maar om de discussie en meningen van de lezers te stimuleren.
Om zelf te starten. Ik ben het niet eens met je gedachte rond personeelstekort:
1) Partijen als Google & Amazon hebben aangetoond dat zij extreem goed zijn in het managen van Datacenters met een zeer beperkt aantal mensen.
2) Management van Datacenters en de systemen zijn niet volledig gebonden aan plaats. Hoge(re) personele kosten in Nederland zorgen dat er maximaal van offshore gebruik gemaakt zal worden.
Je vragen over de safety, beantwoord je deels zelf:
– Wat gaan we doen als gebruiker?
1) We gooien ons hele privéleven op internet en maken bezwaar als anderen mee kunnen kijken?
2) We vinden het normaal dat je gratis Gmail mag gebruiken maar willen niet horen dat daar iets tegen overstaat.
3) Een CIO van een grootte uitzender heeft deze struisvogelpraktijk ooit mooi geschetst: Toen ze bekent maakte dat ze gebruik maakten van een cloud oplossing voor opslag van CV’s ontstond er ophef. Dat bijna 100% van de CV’s per hotmail of andere naar het uitzendbureau werd gestuurd was men ‘vergeten’.
Om te relativeren: In de tijd van de zwarte schermen met groene letters gingen al salaris- en andere gegevens naar externe partijen die de verwerking deden. Wie maakte zich toen druk dat zij bij vertrouwelijke gegevens konden?
– Hoe gaan leveranciers van (Amerikaanse) cloud-oplossingen reageren?
Zie de inleiding die je geeft. Google, Microsoft en anderen bouwen in allerlei regio’s nieuwe Datacenters om aan lokale wensen te kunnen voldoen.
– Komen er nationale alternatieven?
Die wil ik graag beantwoorden met een tegenvraag. Zijn er nationale partijen die evenveel kunnen investeren en die gelijke schaalgrootte kunnen bieden?
Je leest het al.. maar ik geloof er niet in. Kleinschalige alternatieven en gericht op een specifieke doelgroep of toepassing, daar zal wel markt voor zijn. Echter steeds minder..
Jeroen
Goede toevoeging Jeroen. Ik ben erg benieuwd naar het antwoord van Stijn.
Dank voor jullie reacties. Ik zou willen dat ik alles vooraf zou weten, dat is ook de reden van het stukje over deze vragen. Sommige gebieden als de groei in bandbreedte en ethernet snelheden is het gissen. Ik zie zelf wel dat klanten al snel bandbreedtes bestellen die voorheen ongehoord waren. Zelf uit de business hoop ik dat die groei uiteraard aanhoudt.
Qua personeel is het tekort op sommige gebieden al groot, sommige vlakken al heel groot. Eén goede PHP/Python/Aspect developer, soms tien goede software developers zijn overal veel gevraagd. Speciaal mensen die dit gecombineerd hebben met ervaring en kennis van een specifieke branche zijn erg nodig. Afhankelijk van de (eventuele) groei van de economie zal het tekort groter worden to 40.000 man in 3 jaar volgens de ruimste schattingen.
Wat betreft datacenters in de provincie geloof ik dat de vraag naar datacenterruimte in het algemeen groot blijft. En dus verwacht ik ook dat regionale spelers daar van profiteren. Ze moeten echter uniek zijn in hun aanbod, en datacenterruimte breder gaan aanbieden, combineren met andere zaken. Dat wil zeggen in combinatie met cloud, met netwerk, met managed firewalls of focus zetten op een bepaalde doelgroep.
En volgens onbevestigde geruchten hoorde ik al wat geluiden dat Google ook voorbereiding treft voor het maken van uitbreiding in NL. Lijkt me zeer aannemelijk maar net als in mijn stuk, we zullen het zien in 2014. Ik en hoop ook jullie ben erg benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Ik blijf er i.i.g. over bloggen.
Het zou handig zijn als er een beter onderbouwing zou komen. Zoals Jeroen al aangeeft is er weinig personeel nodig voor het beheer van een datacenter. Verder is het mar de vraag of de groei naar ruimte exponentieel toeneemt. De processor capaciteit verdubbeld nog steeds en door het verdubbelen van het aantal cores per processor explodeert de verwerkingskracht per vierkant meter. De verwachting is dat we dadelijk (2016-17) met 128 core processoren gaan werken, dat is 10 keer hoger dan nu het geval is…
De groei moet komen uit de bedrijven die naar een datacenter verkassen en hun eigen datacenter sluiten of minimaliseren.
Datacenterdiensten aanbieden zonder netwerk, internet, beveiligings en cloud functies lijkt mij een minimale vereiste, anders heb je het over housing en doet de gebruiker alles zelf.