Microsoft blijft tot juli 2015 definitie-updates uitbrengen voor Windows XP. Het gaat om de detectie van virussen en malware via Windows Security Essentials. Ook zakelijke pakketten die een virusscanner bevatten krijgen de updates nog tot april 2015 binnen. Dat is een jaar langer dan verwacht. De leverancier zegt zo de overstap naar een nieuw besturingssystemen eenvoudiger te maken.
De ondersteuning van beveiligingsupdates voor XP worden per 8 april 2014 gestaakt. Gebruikers krijgen bij een infectie na die datum dus alleen een melding, verder wordt geen patch geboden. Sommige gebruikers verwachtte dat de leverancier door de verruiming van de termijn voor definitie-updates ook de ondersteuning van beveiligingsupdates zou verlengen. Maar dat is niet het geval.
In het bericht over de definitie-updates op zijn techblog benadrukt Microsoft dat modernere versies van Windows betere bescherming tegen moderne beveiligingsrisico’s bieden dan het ruim twaalf jaar oude Windows XP.
Softwareleverancier Microsoft roept al langer op om een nieuwere versie van Windows te gaan gebruiken. Eind 2013 adviseerde ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) om te stoppen met het gebruik van Windows XP.
Zelfs als FOSS voorspreker moet ik toegeven dat Win7 en 8 een heel veel betere beveiliging hebben tegen malware etc.
Anderzijds is daarmee Windows wel heel veel komplexer geworden als je “in de diepte” gaat, ik ervaar linux nu zelfs als “eenvoudiger te onderhouden”.
Misschien ben ik wel bevooroordeeld . . . .
Het probleem is dat er grote gelijkenissen zijn tussen Windows XP en andere nog wel ondersteunde versies onder de motorkap. Publiceert Microsoft nu een patch voor Windows 7 of 8 dan is de kans dus groot dat dezelfde zwakheid ook in Windows XP zit.
@Ewout
Mee eens, maar slechts ten dele, het hele systeem vam file-permissions is in 7 en 8 veel beter als in XP.
Als richtlijn blijft, dat XP na 31.3.2014 zakelijk (en ook prive) niet meer gebruikt zou moeten worden. Mede door dat, wat je hier aangeeft.
Eigenlijk is dit artikel een tikkeltje ‘over the top’. Het is eenvoudig zo dat je stelt ‘of je stopt…’ of je stopt niet met het support op een bepaald onderdeel.
Wanneer je telkens weer ‘iets’ onderhoud aan, in dit geval, een platform wat je niet meer zal gaan onderhouden, wek je een bepaalde verwachting. Een ander voorbeeld hebben we hier in computable kunnen lezen omtrent het SEPA verhaal.
Mensen die nu nog XP hebben draaien, moet je gewoon een helder signaal afgeven, per 01.03.2014 is het einde oefening. Er hangen namelijk allang geen juridische consequenties voor MS meer aan indien men de stekker er gewoon uit trekt.
Ik denk dat dit op zijn hoogst een communicatie stapje zou hoeven zijn naar de gebruikers van XP toe.