De opkomst van wearables, gadgets die op het lichaam worden gedragen, neemt in 2014 toe en worden vooral ingezet voor medische doeleinden. Online opleidingen en cursussen zijn daarnaast een snel groeiende trend in onderwijslandschap, maar zullen op korte termijn geen bedreiging vormen voor de traditionele onderwijsvormen. Dit zijn enkele voorspellingen van adviesbureau Deloitte over ontwikkelingen en trends binnen de wereldwijde technologie-, media- en telecombranche (TMT).
Deloitte verwacht dat de grote belangstelling van consumenten voor wearables zorgt voor een wereldwijde omzet van drie miljard dollar in 2014. Vooral de inkomsten uit de verkoop van smart glasses dragen voor een groot deel bij aan deze omzet. ‘Hoewel de markt van wearables nog in de kinderschoenen staat, zijn er al veel concrete voorbeelden waaruit wij kunnen opmaken dat dit een groeimarkt is’, zegt Erik-Jan Gelink, directeur binnen Deloitte TMT en expert op het gebied van digitale ontwikkelingen. ‘Zo kennen wij allemaal de bekende wearables die bij het sporten gebruikt worden, zoals een hartslagmeter, gps-bepaling of een stappenteller. Wij verwachten dat de echte groeimarkt in de wearables voor medische toepassingen zit, bijvoorbeeld het meten van bloedsuiker of bloeddruk.’
Toename e-visits
Deloitte voorspelt verder dat er in 2014 honderd miljoen e-visits plaatsvinden wereldwijd, wat een toename betekent van 400 procent ten opzichte van 2012. E-visits zijn virtuele huisartsbezoeken op speciaal beveiligde portals via vertrouwelijke netwerken. Door veranderingen in technologie en telecominfrastructuur en de stijgende zorgkosten, neemt het aantal e-visits vanaf 2014 verder toe.
Gelink: ‘In de toekomst is een koppeling tussen de door wearables verzamelde gegevens en e-visits goed mogelijk. De data die wordt verzameld via wearables kan rechtstreeks in de cloud worden opgeslagen, waar de gebruiker kan bepalen wie er toegang toe heeft. Artsen krijgen op deze manier veel uitgebreidere data van hun patiënten. Wel zijn er bij deze koppeling twee belangrijke aandachtspunten: de security en privacy van patiëntgegevens en het stellen van de juiste diagnoses uit de enorme hoeveelheden verkregen data.’
MOOCs geen bedreiging
Een andere voorspelling van Deloitte is dat de mogelijkheid om online cursussen en opleidingen (massive open online courses, MOOCs) te volgen op korte termijn geen bedreiging zullen vormen voor het traditionele onderwijs, maar wel een steeds grotere rol gaan spelen. Zo verwacht Deloitte dat in 2020 10 procent van het aantal cursussen online wordt gevolgd.
‘Leerlingen die naast het volgen van een cursus of opleiding ook op zoek zijn naar het sociale component van onderwijs, zullen nog altijd kiezen voor de traditionele vorm van studeren’, vervolgt Gelink. ‘Echter, door het belang van het levenslang studeren stijgt het aantal leerlingen boven de 25. Wij verwachten dat MOOCs vooral interessant zijn voor oudere leerlingen, die minder geïnteresseerd zijn in de sociale elementen maar wel willen bijleren. Wanneer het online aanbod van cursussen toeneemt en deze ook geaccrediteerd worden, vormen MOOCs een serieuzere bedreiging voor het traditionele onderwijs.’
Andere voorspellingen
In totaal heeft Deloitte veertien trends benoemd voor 2014. Andere voorspellingen betreffen de verdubbeling van betaalde televisie, de waardestijging van rechten voor het uitzenden van sportwedstrijden en de snelste groei in smartphonepenetratie onder 55-plussers.
Wat de ontwikkeling op gebied van onderwijs en cursus betreft gaat die ontwikkeling mij persoonlijk eigenlijk nog niet snel genoeg. Professioneel zeg ik dat als aanjager van online mogelijkheden kennis op te doen en te delen bij verschillende grotere organisaties in het verleden. Die mag in 2014 zelfs verdubbelen wat mij betreft.
Het scheelt aan alle kanten namelijk miljoenen zo niet miljarden, en daar is materie IT nu precies voor bedoeld. Het bereiken van besparingen en een hogere productiviteit.
Maar het eerste heb ik werkelijk mijn twijfels bij. Dit heel gewoon omdat ‘secure lines’ helemaal niet secure zijn en als men al zou denken dat het secure is, dan bij deze…. NIET! Zo eenvoudig is het.
Maar ik wil mijn stelling wel nuanceren hoor. Zoals ik een groot voorstander was van de receptenherhaallijn, ik heb daar in een ver verleden aan mee mogen denken, zo heb ik in die tijd ook geopperd voor de mogelijkheid informatie van de apotheek of de assistente van arts of tandarts, middels een skype achtige constructie te laten verlopen. Bijzonder vriendelijk en voor sommigen, die gewoon niet zo goed ter been zijn of bedlegerig, een geweldige manier om dat stukje sociale contact op die manier te borgen.
Dit laatste natuurlijk wel in het besef dat moet doorgegeven dat derden op die ‘secure lines’ altijd mee kunnen kijken. Ik merk namelijk professioneel en privé dat men dat gegeven maar al te graag bagatelliseert.
Jammer.
En weer wordt er gemakkelijk gesteld dat persoonsinformatie even in de cloud wordt gezet. Dat terwijl voor veel consumenten de cloud nog een wazig begrip is. En terwijl de privacy een wassen neus is voor clouds die veelal in de VS draaien. Dat laatste natuurlijk tot volle tevredenheid van de Nederlandse overheid die samen met bedrijven een broertje dood heeft aan privacy – wat hun betreft een verouderd en hinderlijk concept.
De wetenschappers moeten nu al dan niet schoorvoetend toegeven dat de mobiele telefoon toch een duidelijke rol heeft bij bepaalde ziekten. Met name door geconcentreerde straling weet zij toch bij de mens teveel schade aan te doen. Dus in die zin is het verstandig om dat in het achterhoofd te houden voordat je vol overgeeft aan het aanbod van wearable gadgets.