40 procent van de cio’s heeft sinds de laatste beoordeling van het applicatieportfolio al één of meerdere bedrijfskritische applicaties gemoderniseerd en 40 procent is van plan om dit op korte termijn te doen. Cio’s vatten modernisering echter licht op, want ze verwachten dat de tijdsinvestering om één applicatie te moderniseren tussen de zes en acht maanden ligt. Dit blijkt echter vaak een te kort tijdsbestek om de applicatie volledig te herzien. Dit blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Micro Focus onder 590 it-managers en cio’s.
Micro Focus ging op zoek naar de huidige stand van zaken van bedrijfskritische applicaties en de toekomstverwachting met betrekking tot de modernisering ervan. Erp-applicaties zijn al het meest aan een moderniseringstraject onderworpen. 50 procent van de cio’s zegt deze al te hebben gemoderniseerd. De top drie applicaties die hoog op de agenda staan om te moderniseren zijn respectievelijk hr-, ppm- en bpm-applicaties.
‘Het is ondoenlijk om een omvangrijke bedrijfskritische applicatie in zes tot acht maanden volledig te moderniseren’, zegt Huib Klink, senior consultant/pre sales bij Micro Focus. ‘Het is zaak om een afgewogen keuze te maken hoe het moderniseringstraject het best aangevlogen kan worden. Soms is een volledige platformmigratie de beste oplossing, maar in andere gevallen is het misschien wenselijk om bijvoorbeeld alleen de testomgeving te moderniseren.’
Ik kan me slechts in het laatste stukje van dit artikel vinden. De rest is totale onzin. Elke applicatie kun je in relatief korte tijd bekijken en testen of modernisering noodzakelijk is. Er zijn slechts twee vragen op een dergelijk geval van toepassing niets meer.
Ingewikkeld is zelden interessant
Er zijn maar een paar criteria waarom je zou overwegen een applicatie niet te moderniseren en dat is wanneer blijkt dat modernisering te ingrijpend is. Alleen dat ben ik met de stelling wel eens. Moet dat maanden duren?
Ik ben van menig absoluut niet. Kwestie van kunnen zien hoe e.e.a. t.o.v. elkaar beweegt. Maar als het goed is zoude dergelijke zaken netjes gedocumenteerd moeten zijn. ‘Als het goed is….’
“50 procent van de cio’s zegt deze al te hebben gemoderniseerd.”
Sinds hoeveel jaar?
Misschien kunnen ze ook in dit kader niet alleen naar de modernisering maar ook consolidatie van applicaties en functionaliteiten kijken.
In deze stap zullen ze ook zien dat ze sommige bedrijfsprocessen efficienter kunnen maken.
Er zijn genoeg besparingen die je kunt realiseren wanneer je aandacht besteedt aan de consolidatie van je applicatielandschap en vernieuwing van je businessprocessen.
Gelet op het grote aantal onduidelijkheden kan het bericht wat mij betreft worden samengevat via de een na laatste zin: “Het is zaak om een afgewogen keuze te maken hoe het moderniseringstraject het best aangevlogen kan worden”.
@Reza
Je kent de reaktie toch:”we hebben dat altijd zo gedaan”.
@Jan,
Inderdaad! Als je kijkt dan zie je dat ze geen tijd en budget hebben om dit grondig en goed te doen maar ze hebben wel tijd en budget om het later opnieuw te doen!
Als je je organisatie wendbaar wilt maken, als je van mogelijkheden zoals cloud computing, BYOD, VDI etc etc gebruik wilt maken dan zal je vroeg of laat zien dat je oude applicatielandschap, de showstopper van je project is. Deze ouderdom is de reden waarom je project op sommige punten uit de tijd en budget is gelopen. Kijk wat je allemaal in een VDI project moet uitgeven aan software en hardware om je ongeschikte applicaties die de bron zijn van veel conflicten, IOPS en nog meer ellende, in dat concept weer te kunnen gebruiken 🙁
Een goed begin is nog steeds veel werk.
Daarbij stellende dat het moderniseren vanwege moderniseren onzin is. Het moet een duidelijke toegevoegde waarde hebben want anders zul je er altijd op achteruit gaan. Ook al is je bedrijfskritische applicatie prehistorisch. *kuch*banken*kuch*Cobol*kuch*
Ik ben zelf al heel geïnteresseerd welke criteria worden gesteld aan het woord “modernisering”. Ik zie bij verschillende leveranciers, ik moet eigenlijk zeggen de meeste, nog zeer achterhaalde applicatie architecturen. Sommige kijken je glazig aan als je HTML-5 noemt en ondersteuning voor mobiele platformen….
Verder valt het op dat applicaties vaak leunen op componenten van derden die niet meer worden ondersteund. En deze applicaties worden als modern verkocht en geïmplementeerd.