Mark Bressers is benoemd tot directeur Regeldruk en ICT-beleid. Dat is een directie van het ministerie van Economische Zaken. Bressers start op 17 februari 2014. Hij volgt Nicole Kroon op die onlangs is begonnen als hoofdinspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bressers werkte voorheen onder meer voor Ictu (ict-uitvoeringsorganisatie van de overheid).
Marc Bressens is op dit moment plaatsvervangend directeur van de directie Faciliteiten, Huisvesting & Inkoopbeleid Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarvoor vervulde hij diverse managementfuncties bij BZK en Ictu. In zijn tijd bij Ictu werd Bressers uitgeroepen tot jonge ambtenaar van het jaar.
Bressers heeft onlangs het Kandidatenprogramma van de Algemene Bestuursdienst afgerond. Dat is een programma voor loopbaanontwikkeling voor topbestuurders binnen ministeries. Die groep bestaat uit managers bij het Rijk met integrale eind-verantwoordelijkheid. Het gaat om secretarissen-generaal, directeuren-generaal, inspecteurs-generaal en een aantal gelijkgestelde functies. Hij studeerde Bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Hier ziet men het gevaar bij de overheid die telkens weer op de loer ligt waardoor het telkens weer zo fout kan gaan daar. Even met alle Respect voor de personen in kwestie natuurlijk.
Nicole Kroon heeft weinig tot geen enkele affiniteit met automatiseren. Zij komt uit een bestuurlijke politieke koker vanuit het Rotterdamse en vertrekt nu naar een baan waar ze ook geen enkele affiniteit mee heeft.
Mark Bressers heeft eveneens geen enkele noemenswaardige achtergrond in IT, maar gaat wel een belangrijke overheidsfunctie verwarmen die vrijwel alles met IT en organisatie te maken heeft.
Mocht het u interesseren waarom het telkens zo fout kan gaan bij de overheid? Dan heeft u hier de kern van het probleem dat telkens weer bij grootschalige IT problemen bij de overheid spelen.
Zolang de overheid dit zelf niet in ziet en hier iets in onderneemt, dan blijf je dus te maken houden met miljardenproblemen. En laat dat nou de volkomen keerzijde zijn dat je met IT telkens weer probeert te bereiken.
Tragisch.
@NumoQuest: Waarom tragisch? Dit zijn echte ambtenaren met een goed verborgen politieke achtergrond. Dit heeft niets te maken met kennis of kunde.
Het gaat niet om politieke kleur gelukkig. Het gaat erom wie het best geschikt is voor de job.
Dit soort banen gaat over managen, en over het vormen van een team met kennis en kunde. Een manager kan toch niet alles alleen doen.\Liever een goede manager, die de juiste mensen kan verzamelen, dan iemand met specifieke kennis die niet kan managen.
Er is wat mij betreft een wezenlijk verschil tussen diepgaande kennis en affiniteit. Een eindverantwoordelijke hoeft niet perse diepgaande kennis van ICT te hebben. Maar als er geen sprake is van affiniteit (lees: waardering, respect, appreciatie, importantie, relevantie, …) met ICT dan is er wel zeker sprake een groot probleem. Ik denk dat vele ICT-managers het samen met mij kunnen beamen, dat het lastig werken is met directies die geen enkele affiniteit met ICT hebben. Dan is het vaak een kwestie van ‘paarlen voor de zwijnen werpen’…
@ Joep,
Ik zou bijzonder graag een glas wijn met u drinken. Ik kan u dan bijzonder goed en eenvoudig uitleggen wat het gevaar is van politiek en incompetentie in IT.
Hoeven we het hier niet zo breed uit te meten.
@ Goos Slotegraaf
Ehmmmm even kijken of u en ik elkaar begrijpen.
We hebben een zak met geld, laten wij dit voor het gemak belastingen noemen, goed? We nemen een minister van binnenlandse zaken. Voormalig dan weliswaar. Laat nu een IT toeleverancier, zaken aanleveren die klaarblijkelijk niet werden gecontroleerd, waarvan de impact enkele miljoenen heeft gekost.
Dat de betreffende minister zeer plechtig stelde, wij gaan afscheid nemen van die leverancier, onze diensten kunnen de komende weken niet worden geleverd want we kunnen d veilige werking on line niet garanderen.
Laten we gewoon eens bedenken, just for argument sake, dat die minister plechtig roept niets meer te maken te hebben met die o zo foute leverancier….
Even enkele feiten op een rijtje
– Zaken die beslag hebben genomen door aantoonbare incompetentie van minister en ministerie
– Miljoenen omzet aan een IT dienstenleverancier, die zeer snel failliet werd verklaard, geschat op bijna 20 miljoen…. Helaas niet meer terug te halen…
– Minister die afscheid nam, puissant afscheidsfeestje u weet wel, en vervolgens elders een zeer riant baantje bezet
– Niemand die enig onderzoek verlangd…. zelfs geen lesjes te leren voor de toekomst
Ik weet niet hoe u daar tegen aan kijkt…. maar als we dus mensen neer gaan zetten op plaatsen waar zij geen enkele affiniteit mee hebben, zij klaarblijkelijk, even uw betoog volgend, ook niet zo hoeven maar ze dragen dan wel eindverantwoordelijkheid…. Dan ben ik bijzonder benieuwd naar uw visie in voorgaande voorbeeld, die overigens niet op zichzelf staat.
Ik kan u vanuit het bedrijfsleven zelfs vele voorbeelden meer geven dat ‘kennis van, affiniteit met …’ een minimale vereiste is om als professional, op welk niveau dan ook, aan de slag te kunnen.
Als u ergens geen verstand van hebt, kunt u niet controleren, u kunt niet sturen, en zelfs als u mij nu zou zeggen, hoeft niet, daar heb je weer anderen voor…. dan heeft u niets begrepen van de intentie en werking van IT.
En dat is dan weer heel erg jammer.