De Computable Kerstpuzzel 2013 leverde bijna vijfhonderd inzendingen op. Veel puzzelaars vonden de puzzel extra lastig omdat er ditmaal naast letters ook cijfers en punten waren verwerkt. Zoals een inschrijver meldde: 'moeilijke Kerstpuzzel, vooral cijfers brengen oude cryptofanaten tot vertwijfeling tijdens de kerstdis.' De gezochte oplossing omschreef een goed voornemen van de redactie voor 2014: '12 maanden dicht op 't ictnieuws'.
In de Computable Kerstpuzzel 2013 ‘Van A tot Z’ kwam het jaar nog een keer langs in de vorm van 26 cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Een ouderwetse hersenbreker, vond menigeen, en een uitdagende kluif, al waren er ook een aantal die het een makkie vonden. ‘Hij was weer erg gemakkelijk dit jaar. Volgend jaar graag wat lastiger!’, vond een puzzelaar.
Via de website van Computable konden de antwoorden gevonden worden, al was soms urenlang zoeken wel nodig. ‘Dit heeft mij drie dagen speurwerk gekost. Heerlijk!’, mailde een van de deelnemers. Een ander meldde: ‘Het is elk jaar weer een uitdaging, die Computable Kerstpuzzel. In het begin denk je niets te weten, maar langzaamaan vormen de antwoorden zich.’ Een derde schreef: ‘Ook dit jaar met veel gezucht en gesteun opgelost. Er zaten weinig opgaven bij, waarvan het antwoord direct op te lepelen was.’
Traditie
De Computable Kerstpuzzel, waarvan de eerste in deze filippine-vorm in 2007 werd gepubliceerd, begint een echte traditie te worden, waar een aantal puzzelaars zich op verheugt. ‘De enige puzzel die ik elk jaar probeer op te lossen heeft me weer goed bezig gehouden in de enkele dagen die ik vrij had rond de kerst. Bedankt en veel succes komend jaar met het dicht op het ict-nieuws zitten!’
Of zoals een andere inzender het formuleerde: ‘Mijn kerst is niet compleet zonder de Computable Kerstpuzzel. Hartelijk dank voor dit plezier en alle goeds voor 2014.’
De oplossing
Wie de goede antwoorden invulde in de filippine vond in de gekleurde hokjes de gezochte oplossing: ’12 maanden dicht op ’t ictnieuws’.
Hierbij nogmaals de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2013 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en een korte uitleg:
A. Update met startknop: Windows 8.1 (Microsoft kwam medio oktober met versie 8.1 van het besturingssysteem Windows 8. Een ingrijpende verandering was de terugkeer van de startknop.).
B. Nieuwe versie van niet kapot te krijgen computerplatform: zEnterprise BC12 (IBM kondigde in juli zijn nieuwste mainframe aan: de zEnterprise BC12, ontworpen om de nieuwste technologieën op het gebied van business analytics, cloud en mobile computing in te zetten.).
C. Barrière tegen Mexicanen: Beschermingswal (De Stichting Preferente Aandelen B KPN oefende eind augustus zijn call-optie op het nemen van preferente aandelen B in KPN uit. Daarmee kon het voorkomen dat het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil de Nederlandse ict-leverancier KPN overnam.).
D. Jubilerende vereniging lonkt naar markt: Cascadis (Beroepsvereniging voor webprofessionals in de publieke sector vierde in november zijn tienjarig bestaan. Cascadis kondigde daarbij aan een bredere doelgroep te willen bedienen en aansluiting te zoeken met de corporatiewereld en het bedrijfsleven.).
E. Oprichter koopt eigen computerbedrijf: Michael Dell (Na een biedingstrijd trok oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell in september aan het langste eind. Hij mocht van de meerderheid van de aandeelhouders met de hulp van investeerder Silver Lake Partners alle uitstaande aandelen Dell opkopen en het computerbedrijf van de beurs halen.).
F. Demotie: Loonoffer (Capgemini veroorzaakt in en buiten het bedrijf veel onrust met zijn voornemen om oudere werknemers een salarisoffer tot 30 procent te vragen: geen promotie maar demotie.).
G. Van dit hok lustte deze business intelligence-leverancier geen brood: Hondenhotel (BI-specialist SAS Institute, gehuisvest op landgoed Oud-Bussem in Huizen, kreeg het dit jaar aan de stok met een buurvrouw die op haar terrein een hondenhotel wilde beginnen.).
H. Filosofische rekenaar: Cartesius (In juni nam Surfsara, leverancier van netwerkdiensten voor onderzoek en wetenschap, de nieuwe nationale supercomputer Cartesius in gebruik).
I. Deze Fin kiest voor netwerkinfrastructuren: Nokia. (Na het afstoten van zijn divisies voor mobiele telefoons en slimme apparaten aan Microsoft richt het Finse Nokia zich vanaf september voortaan op netwerkinfrastructuren met aanverwante dienstverlening).
J. Deze minister geeft extra geld voor ict-debacle: Ronald Plasterk (Het drama rond de modernisering GBA gaat zijn zoveelste nieuwe hoofdstuk in. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf in oktober zijn fiat aan een gedeeltelijke doorstart. De nieuwe kostenraming komt uit op bijna 74 miljoen euro, een stijging van zo’n dertig miljoen euro ten opzichte van het laatste geoormerkte budget van 44,42 miljoen.).
K. Boos over Frans pensioentekort: Stichting Pensioenfonds Atos (Stichting Pensioenfonds Atos stapte in april naar de kantonrechter om de Franse ict-dienstverlener Atos in Nederland te dwingen weer de aanvullende premies te gaan betalen. De betalingsachterstand van Atos in het pensioenfonds liep in het eerste kwartaal op tot 24,45 miljoen euro.).
L. Groene cloudbroker kraakt code: Greenclouds (Het Rotterdamse Greenclouds, een broker van overtollige computercapaciteit uit datacenters, werd in maart uitgeroepen tot een van de twee winnaars van de CeBIT-wedstrijd CODE_n13 voor jonge bedrijven. Het thema was duurzame digitale energieoplossingen.).
M. Omstreden natte verbouwing: Het Waterschapshuis (Na veel discussie besloot een groot deel van de waterschappen in te stemmen met het plan om de collectieve ict-organisatie Het Waterschapshuis in afgeslankte vorm te laten voortbestaan.).
N. Met dit bedrijf wint bank vertrouwen terug: Trusteer (In april blijkt dat de door ING aangeboden beveiligingssoftware Trusteer Rapport door een onverwacht groot aantal klanten gedownload en geïnstalleerd is. De software wordt gratis ter beschikking gesteld, om het stelen van bankgegevens door internetcriminelen via zogeheten phishing- en malware-aanvallen te voorkomen. De website van de bank kampte een aantal keren met grote storingen.).
O. Glasvezel met ambities: Eurofiber (Glasvezelleverancier en –dienstverlener Eurofiber wil fors groeien in de Benelux. Het deed in 2013 drie overnames en sloot in september een financieringsovereenkomst van 195 miljoen euro met de drie Nederlandse banken ABN Amro, ING en Rabobank.).
P. Dit Canadese bedrijf deed zaken met softwarepionier: OpenText (In augustus kocht OpenText, een Canadese leverancier van informatiebeheeroplossingen voor 33 miljoen dollar Cordys, de Nederlandse leverancier van business process management-oplossingen. Cordys werd opgericht door Jan Baan van het ooit roemruchte softwarebedrijf Baan Company.).
Q. Telecommoeder te lief voor dochter: BTG (In oktober bleek dat de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers – BTG – geen goed inzicht heeft in het financiële reilen en zeilen van zijn commerciële dochtermaatschappij TGG. Een speciaal in het leven geroepen kascommissie kreeg ook geen voet tussen de deur bij TGG.).
R. Afgezette lobbykoningin: Sylvia Roelofs (Na achttien jaar vertrok Sylvia Roelofs in september als directeur van branchevereniging Nederland ICT na een verschil van inzicht met het bestuur over de langetermijnkoers.).
S. Deze programmeertaal sterft uit op school: Cobol (Uit een internationaal onderzoek in mei van softwareleverancier Micro Focus bleek dat op 73 procent van de universiteiten en hoger beroepsonderwijsinstellingen de Cobol-ontwikkeling geen vast onderdeel meer is van het curriculum.).
T. Met deze Russen zijn de betrekkingen wel goed: Russoft (In oktober opende Russoft, een brancheorganisatie voor Russische en Wit-Russische it- en software-ontwikkelaars, een kantoor in Den Haag. Tijdens de opening werd benadrukt dat de toen nog oplopende – politieke – spanningen tussen Nederland en Rusland geen sta-in-de-weg vormden voor het ict-handelsverkeer.).
U. Hilversumse consultant krijgt onderdak bij deze oplosser uit Almere: Solution IT Bedrijven (Een verrassende overname in oktober: ict-dienstverlener/adviseur Inter Access wordt overgenomen door hardwaredienstverlener SLTN. Dat bedrijf uit Almere heette eerst Solution 6000 en later Solution IT Bedrijven, voordat het de SLTN Groep werd.).
V. Literaire ict’er: Gerrit Krol (Automatiseerder en schrijver Gerrit Krol overleed op 24 november 2013 op 79-jarige leeftijd.).
W. Sliedrecht wacht op komst van deze wereldwijde financier: Advent International (Investeringsmaatschappij Advent International uit Boston bracht in november een bod uit van zo’n 1,2 miljard euro op het beursgenoteerde softwarebedrijf Unit4 uit Sliedrecht.).
X. Gedupeerde Corso-zzp’ers en -leveranciers bellen hèm: Curator (In november verklaarde de rechtbank ict-detacheerder en broker Corso failliet. Het bedrijf had duizenden ict-specialisten in zijn bestand, voor wie het naast de contracten de financiële en administratieve afhandeling verzorgde. De gedupeerde betrokkenen konden zich melden bij de curator.).
Y. Vrouwelijke SAP-gebruiker met hamer: Astrid Zwiers (Tijdens de algemene ledenvergadering op 22 november van de Vereniging voor Nederlandstalige SAP Gebruikers – VNSG- werd Astrid Zwiers gekozen tot de nieuwe voorzitter. Zij is cio van P-Direkt, het shared service center hr van de Rijksoverheid én grote SAP-klant.).
Z. Humanitaire telecomhulpdienst: Télécoms Sans Frontières (TSF, Télécoms Sans Frontières, is een non-gouvernementele hulporganisatie die landen in nood helpt met het aanleggen van telecom- en netwerkvoorzieningen. TSF was in 2013 actief in onder andere Syrië en Mali.).
De verdeling van de prijzenpot
– Hoofdprijs: Arnold Dreteler, Veghel (Toshiba 32L4333DG cloud-tv)
– Tweede prijs: Nathalie Klein Kalvenhaar, Den Helder (Somfy TaHoma huisbedieningssysteem)
– Derde prijs: Ingrid Kleijer-Budding, Veenendaal (Epson WorkForce Pro WP-4545 printer)
– Vierde prijs: Paula Bravo, Amsterdam (Nieuwste Windows 8-tablet van Acer)
– Vijfde prijs: Els Popeye, Tilburg (Plantronics GameCom Commander pc-headset)
– Zesde prijs: Jack Vermonden, Breda (WD My Cloud 3 TB persoonlijke cloud)
– Zevende prijs: Francisca Beune, Rijswijk (Logitech FabricSkin Keyboard Folio beschermhoes iPad)
– Achtste prijs: Bob Meininger, Rotterdam (Netgear R6250 Wi-Fi-router, met coupon voor Pathé Thuis-film)
– Negende prijs: Piet Goeyenbier, Zoetermeer (Adobe Photoshop Elements 12 fotobewerkingssoftware)
– Tiende prijs: Monique Helder, Amsterdam (Kingston MobileLite Wireless reader draadloos opslagapparaat)
Voor meer informatie over de prijzen kijk op: Computable Kerstpuzzel 2013 ‘Van A tot Z’
– Extra prijs: één jaar gratis Woozl voor elke deelnemer. Woozl is een online document management oplossing voor professioneel samenwerken, maar kan ook voor privé doeleinden worden gebruikt. Woozl stelde alle deelnemers een jaar lang gratis de tien gigabyte-omgeving beschikbaar. 66 puzzelaars maakten gebruik van deze extra prijs.
– Extra ‘extra’ prijs: drie exemplaren van de roman De cirkel van Dave Eggers (uitgeverij Lebowski). Die gaan naar: Gerrit van Eijk uit Wageningen, Marcel Klaasen uit Wijchen en Pieter Hoolsema uit Meerkerk.
Gefeliciteerd! De prijzen worden zo snel mogelijk opgestuurd.