Ict-reus Intel schrapt de merknaam McAfee. De beveiligingsproducten van de in 2010 overgenomen leverancier worden omgedoopt tot Intel Security. Het rode schild blijft behouden als beeldmerk. Volgens betrokkenen is de naam McAfee teveel besmet geraakt met het slechte imago van oprichter John McAfee. Intel ontkent dat de wijziging daar iets mee te maken heeft.
Intel ceo Brian Krzanich maakte het schrappen van de merknaam bekend tijdens de CES 2014, ’s werelds grootste beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas. Het bedrijf voegt toe: ‘De merknaam McAfee zal geleidelijk aan uitgefaseerd worden als er nieuwe producten op de markt komen. Die producten krijgen de merknaam Intel Security. Dat proces gaat meteen in, maar zal ongeveer een jaar duren.’
Volgens woordvoerder Intel-Benelux, Kristof Sehmke, is het wijzigingen van de naam voor de productgroep een logische stap. ‘We doen dat vaker met de producten van overgenomen leveranciers. Naar verloop van tijd worden ze opgenomen in de Intel-familie. We nemen vaker partijen over, dus het komt vaker voor dat productnamen verdwijnen.’ De woordvoerder zegt dat er geen verband is tussen het slechte imago van McAfee-oprichter John McAfee en de keuze van Intel om de merknaam te schrappen.
In 2010 kocht Intel het anti-virusbedrijf McAfee voor 7,68 miljard dollar. Na de definitieve inlijving in 2011 werd het beveiligingsbedrijf toegevoegd aan de Software and Service-groep van Intel.
Gratis McAfee
Intel maakte tijdens CES 2014 ook plannen bekend om onderdelen van mobiele beveiligingsproducten van McAfee gratis aan te bieden. Dat moet mobiele apparaten beter beschermen. In 2014 wordt Intel Device Protection technologie geïntroduceerd om de beveiliging van Android-toestellen met een Intel-chip te verbeteren. Die beveiliging is vooral gericht op zakelijk gebruik.
John McAfee
John McAfee is sinds 1994 niet meer betrokken bij het anti-virusbedrijf. Maar de laatste jaren stapelen de berichten over zijn roerige prive-leven zich op. In Hollywood zou gesleuteld worden aan een filmscenario. McAfee werd verdacht van moord, maar is niet veroordeeld. Hij kampte met drugsverslavingen en zijn seksuele escapades werden breed uitgemeten in de Amerikaanse roddelpers. Een video waarin McAfee zijn verleden met een korreltje zout neemt, is een hit op internet.
Misschien dat het in de US anders is, maar voor de Europese markt vind ik dit echt geen slimme zet van Intel. De naamsbekendheid van het ‘anti-virus merk’ McAfee is groot en staat het imago naar mijn mening er goed op. Beter als bijv. een naam als Norton om maar wat te noemen. John McAfee is hier alleen bij IT’ers bekend en die maken hun keuze echt niet op basis van het woelige privé leven van een ex-baas. Wij kunnen gaan uitleggen waarom McAfee voortaan anders heet aan de klant en de consument kiest voor een andere naam want Intel Security zegt hem niets.