De keuze tussen private of public cloud is een samenspel tussen flexibiliteit, kosten, de sector en de wet- en regelgeving. In mijn regio, de Benelux en de Nordics, zijn bedrijven nog redelijk conservatief om die keuze te maken. Omdat data zoveel belangrijker wordt en er tegelijkertijd geen extra kosten gemaakt mogen worden, zullen we toch naar een oplossing moeten zoeken.
Door alle gebeurtenissen met bijvoorbeeld Wikileaks en het NSA-schandaal, in combinatie met wet- en regelgeving, vinden met name financiële en publieke instellingen cloud nog té riskant. Zo vragen bedrijven in de publieke sector zich af of het wel veilig genoeg is en of er geen andere mensen bij kunnen. Juist door de regelgeving zullen ze geen risico’s willen nemen, ook niet als dat een kostenbesparing zou betekenen.
De transport en logistieke sector is erg belangrijk in Nederland. Die groeit heel snel en de business is de afgelopen jaar enorm veranderd. Beheer, opslag en toepassing van informatie speelt hier in toenemende mate een cruciale rol om de klant van goede service te voorzien en concurrerend te zijn in de sector. Daarbij blijft het kostenelement in een sector met lage marges, onverminderd belangrijk. Daarom is de keuze voor een cloudoplossing snel gemaakt, omdat het uiteindelijk een stuk goedkoper is.
Banken merken steeds vaker dat zij geen it-bedrijf zijn en blijven ook liever bij hun core business: bankieren. Maar banken en andere financiële instellingen zullen om veiligheidsredenen een eigen cloud kiezen. Daar zijn we met z’n allen ook blij mee, want het gaat wel om onze centjes.
Een Nederlandse organisatie kampte de afgelopen maanden met DDoS-attacks en heeft er binnen een weekend een oplossing voor kunnen neerzetten die vervolgens perfect werkte. Daarmee werd het bewijs geleverd dat de oplossingen die boven op je cloud gezet kunnen worden, het verschil maken en de doorslag kunnen geven voor de keuze van de leverancier.
Het succes van een cloudmodel zit met name in de onderhandelingen van de service afspraken die je met elkaar maakt. Daarin moet een bepaalde flexibiliteit worden opgenomen, niet alleen voor nu maar ook voor later. Zoniet, dan zit je vast aan een infrastructuur buiten de deur, die op een bepaalde technologie draait, waardoor je wordt beperkt in je keuzes. Cloud is een langere termijn investering en moet dan ook zijn afgestemd op de visie en ontwikkelingen van het bedrijf.
Sander Kerkhoffs, general manager Benelux & Nordics bij Colt Enterprise Services
Ik citeer:
‘Daarom is de keuze voor een cloudoplossing snel gemaakt, omdat het uiteindelijk een stuk goedkoper is.’
Uiteindelijk in de korte of lange termijn?
Voor verwachtingsmanagement is dit heel belangrijk te weten om zo de strategie te bepalen.
“de keuze voor een cloudoplossing snel gemaakt, omdat het uiteindelijk een stuk goedkoper is”
Dat valt te betwijfelen wanneer de maatregelen voor een veilige omgeving mee berekend worden.
Roepen dat het goedkoper is zonder enige onderbouwing is wel heel kort door de bocht.
Dit verschilt namelijk per klantcase. De wensen en eisen inzake performance, beschikbaarheid en schaalbaarheid spelen hier een cruciale rol in. En alles wat niet standaard in het portfolio van de cloudleverancier zit is maatwerk. En maatwerk is nu eenmaal kostbaar.
Voor de rest wordt er in dit stuk weinig spannends en nieuws verteld dus kan ik er persoonlijk niet veel mee.
Of de keuze voor de publieke cloud goedkoper of duurder is hangt maar van één ding af, wie heeft de regie!
Een cloud provider heeft er belang bij dat zoveel mogelijk ijzer in zijn datacenter verhuurd is, liefst zelfs twee keer om het winstgevend te maken. Deze hanteert het principe: ‘U vraagt, wij draaien’ en zal dus niet helpen om het middelenbeslag efficienter te maken. Dus vergeet de techniek en kijk eerst eens wat je gaat uitbesteden.
Onderhandelen over de service bij public cloud is niet echt mogelijk, het is take it or leave it. Beetje als bij de banken nadat ze ons het internet bankieren door de strot hebben geduwd en dan zeggen dat ze geen IT-bedrijf zijn of een overheid die steeds meer dienstverlening aan de burger digitaliseerd en vrolijk de belasting verhoogd. De onderste zin lijkt me dan ook een beetje een ‘Colt Turkey’
Er zit geen nagenoeg geen verschil tussen public en private cloud. Er zit wel verschil in tussen welke diensten en mogelijkheden bepaalde providers bieden.
Public of private cloud is gewoon een verkeerde voorstelling van zaken die bepaalde verwachtingen creëert die gewoon niet terecht zijn.
Duur of niet hangt niet af van public of private, maar van het soort dienst.
Henri,
Het is hoe je het definieert maar ik had begrepen dat verschil tussen public en private het delen was. Misschien een woord maar voor bijvoorbeeld een PCI-compliant merchant wel interessant. Hier gaat het dus om cloud control, dat stukje beheer dat jij graag aan CSP overlaat. Logi(u)sch, als het misgaat geef je gewoon je vrouw de schuld;-)
Kiezen tussen private en public cloud zou dus moeilijk moeten zijn. De titel. Wie legt mij uit waarom ?
Overigens, had Diginotar niet SSL certificaten als core business ? Die moet je dus inschakelen bij beveiliging voor je private cloud. En hosten bij een bedrijf dat een keer met succes en DDoS attack heeft weten te af te slaan ? Henri en Ewout komen er ook al niet uit. Cloud control ? Ook dat nog.
@mauwerd
Diginotar heeft naar mijn opinie niet zoveel te maken met cloud maar meer met het afschuiven van verantwoordelijkheid waar uit zuinigheid ook nog eens voor de meeste goedkope aanbieder gekozen was en wijsheid: ‘Vertrouwen is goed maar controle nog altijd beter’ los gelaten.
Cloud control gaat dus – zoals Henri zelf notabene als reactie onder mijn opinie ‘Schaduwkanten van de cloud’ heeft gezet – om een hele lijst aan vragen en actiepunten die je vooraf doorneemt. Want ‘Bezint eer ge begint’ is nog zo’n wijsheid die steeds vaker genegeerd wordt waardoor uiteindelijk de regie uit handen wordt gegeven.
Ik ben het trouwens wel eens met Henri zijn laatste zin dat de vraag of het duur is of niet gewoon afhangt van de dienst die je in de cloud plaatst. Maar ik heb hierover al eens wat over geschreven in ‘Cloud computing op maat gemaakt’ want – en daar is Henri het denk ik weer met mij eens – niet alles past in het confectiepak van cloud computing.
Maar wie discussieert met de kalkoen over het kerstdiner…… want hele stuk is naar mijn opinie vlees noch vis en ademt de sfeer van ouderwetse hosting waar achteraf nog het cloud model bepaald wordt en onderhandeld moet worden over de service levels.
Wat Ewout zegt.
Mijn punt is vooral dat het label “private” een veel te brede interpretatie heeft. Het voorondersteld iets wat vaak niet gespecificeerd wordt.
Uiteindelijk is alles private. Ook in de public cloud wil je dat de server toegang zelf toch echt private is.
Ik heb dit al vaker hier geroepen het begint steeds meer een kapstokbegrip te worden.