Veel moeilijker had men de naam van de conferentie niet kunnen maken. Toch was #CCCEU13 een leerzame en sfeervolle conferentie waar technische onderwerpen moeiteloos werden afgewisseld met organisatorische tracks. De Beurs van Berlage stond drie dagen lang bol van hackathons, workshops en inhoudelijke sessies. Als niet-zo-hardcore techneut heb ik mij gefocust op het DevOps track in het donderdag programma.
Eind november werd deze conferentie voor het eerst in Europa gehouden, Dit na twee eerdere succesvolle uitvoeringen in de Verenigde Staten. Er was voor Amsterdam gekozen, mede vanwege de proactieve benadering van Schuberg Philis om deze conferentie aan deze kant van de oceaan te houden. Voor diegenen die (net als ik) niet weten wat Apache Cloudstack is, dat is open source software die ontworpen is om grote netwerken van virtuele machines te beheren, waarbij voldaan wordt aan hoge schaalbaarheids- en beschikbaarheidseisen. Maar zoals gezegd, de conferentie was veel breder van opzet. Kernwoorden waren cloud, virtualisatie, netwerken en DevOps. Grote namen uit de cloud community waren ook aanwezig, zoals Chip Childers (VP Apache Cloudstack project), John Willis van Dell (voorheen Enstratius), maar ook Mark Hinkle, director cloud computing community van Citrix. Hieronder de diverse DevOps tracks die ik voor jullie heb gevolgd.
Killing off the dinosaurs
Ooit gehoord van de Configosaurus Rex, de Testodactyl, de Infra-raptor, de Docusaurus, Monasaurus of Tritechatops? Vast niet, maar je hebt vast wel eens last gehad van gebrekkig configuratiemanagement, een uitdaging op testgebied gehad, issues met infra moeten oplossen, een document zonder toegevoegde waarde moeten schrijven en frustraties gehad over weer een nieuwe tool. En dat is precies wat Noel King en John Turner van Paddypower bedoelden met deze presentatie. Ze vertelden hoe zij deze mastodonten in hun organisatie aan hun einde hebben geholpen. Vervolgens gingen ze ook nog in op het vervolg in hun organisatie onder het label Evolutie. Daarin werd een groeimodel getoond aan de hand van labels als Dryopithecus, Ramapithecus, Homo erectus, Neanderthaler en Modern Man. Inhoudelijk interessant dus en heel goed doordacht!
The Goat and Silo
Michael Ducy, DevOps-evangelist bij Opscode van de tool Chef, was de uitdaging aangegaan om een verhaal over DevOps te houden, gebaseerd op het wiskundige dilemma van de geit en de silo. Daarbij is het rekenkundig complex om exact te berekenen wat het gebied is dat de geit kan grazen (omdat de silo rond is).
Zijn analogie was dat veel organisaties opgedeeld zijn in silo’s, maar dat de wereld inmiddels anders in elkaar zit (‘Who moved my grain?’). Silo’s brengen ook een risico met zich mee, namelijk spontane explosie – ze kunnen zichzelf dus vernietigen… Maar als je zomaar silo’s gaat neerhalen dan krijg je boze boeren achter je aan en dat wil je niet. Geiten daarentegen zijn net als multidisciplinaire teams: intelligent en meervoudig inzetbaar (om te grazen en als melk, kaas of vlees). En met een geit in je omgeving is het vaak ineens een stuk gezelliger!
Hoe kunnen we geiten en silo’s inzetten om hedendaagse thema’s als cloud en DevOps in onze organisaties te implementeren? Vooraleerst is het belangrijk om te onderkennen dat silo’s noodzakelijk zijn. Want een multidisciplinair team is ook een silo – een horizontale. De silo an sich is dus niet het probleem, wel de graanlift die de verticale silo van bovenaf vult. Dus de graanlift moet aangepakt worden: focus op de hoger liggende issues zoals gebrek aan delivery of slechte kwaliteit. Maar pak vooral de echte issues aan van dysfunctionele silo’s: slechte communicatie, slechte training, slechte samenwerking – noem het maar op.
Education, equity and clouds
Gregg Witkin is docent op een probleemschool in de VS. Zij zien kennis en educatie als de oplossing voor veel problemen in hun gebied. Om leerlingen zoveel mogelijk opleidingsmogelijkheden te bieden is men jaren geleden al op het cloud model van onderwijs overgestapt. Het enige wat de kinderen dan nog thuis nodig hebben in breedband internet en ze hebben toegang tot (semi-)professionele tools zoals een Adobe stack. Als ze dat hebben dan hoeven ze niet meer de straat op. Zijn verhaal was ‘compelling’ en deed een oproep aan it-professionals en -bedrijven om meer tijd en geld te investeren in open source initiatieven rondom cloudeducatie, zodat kinderen uit probleemgebieden een betere toekomst krijgen.
The Future of SysAdmins
Kris Buytaert was samen met Patrick Debois een van de grondleggers van de Europese DevOps beweging (helaas was Patrick afwezig op de conferentie) door de DevOpsDays in Gent in 2009 te organiseren. In zijn verhaal schetste hij kort de opkomst van de cloud, zoals de lancering van Amazons EC2 cloudomgeving in 2006, wat met name in de VS groot is geworden. Wat er met name is gebeurd is een enorme toename van het aantal gebruikers en servers, virtualisatie en hogere eisen ten aanzien van beschikbaarheid.
De nieuwe trend is ‘Infrastructure as code’, oftewel dezelfde principes van configuratiemanagement die we binnen de it en software gebruiken, ook gaan toepassen op infra. Ook kun je de diverse test-driven aanpakken gaan loslaten op infrastructuur, bijvoorbeeld in de Jenkins pipeline. Ook voor orkestratie en deployment van infra zijn inmiddels diverse (open source) tools beschikbaar die hun werk goed doen. Toch heeft Buytaert ook zo zijn zorgen over de toekomst. Met name het gebrek aan passie bij professionals en – vooral – juniors, die bijvoorbeeld ook al geen kennis hebben van of ervaring hebben met de command line.
Wat wordt er van ons, ervaren mensen, verwacht? Onze rol wordt die van docent, student, wiskundig expert, probleemoplosser, evangelist en bruggenbouwer. De uitdagingen in de nabije toekomst zitten volgens Buytaert in release management en online printing.
Tot slot kondigde Buytaert een nieuwe open source configuratie mangement conferentie CfgMgmtCamp.eu aan op 3 en 4 februari in Gent (B).
Tot slot
De laatste twee DevOps sessies heb ik overgeslagen om rond te lopen, te netwerken en van elkaar te leren. Daarbij heb ik ook nog even nader kennis kunnen maken met Michael Ducy om het met hem over zijn verhaal van de geit en de silo kunnen hebben. Al met al een voor mij zeer leuke en inhoudelijk breed opgezette conferentie die een behoorlijk breed publiek bedient. Als niet-ontwikkelaar heb ik mij uitstekend vermaakt, het nodige geleerd en werd mijn visie op DevOps bevestigd. En ik heb een hoop interessante mensen gesproken.
De link naar de presentatie van Noel King en John Turner doet het niet (“The page you’re looking for is not here”).
@AnkoTijman Leuk artikel en verslag. Uit je stukje komt ook weer naar voren dat het probleem dat de DevOps beweging wil oplossen met name ook een organisatorisch probleem is. Ken de organisaties wel, het beheer is onderverdeeld naar bepaalde technieken (os, database, security, appservers) met daarnaast de lopende ontwikkeltrajecten. En als het echt tegenzit is het contact tussen dit soort afdelingen (silo’s?) ook nog eens geformaliseerd. Heeft u daar een ticket voor? Dat maakt flexibel handelen soms erg lastig. Daarom denk ik dat het informele ritsel en sjoemel circuit ook zo belangrijk is en naar mijn mening de smeerolie van je IT is. Wat is makkelijker dan in het geval van grote problemen je buiten ieder procedure om gewoon even te telefoon kan pakken en iemand kan bellen en zaken te doen? Agiler kan het niet volgens mij. Maar het is natuurlijk ook een teken, dat is wat je zou willen in dat multidisciplinaire ontwikkelteam, dat je meer direct toegang hebt tot wat nodig is en zelf kan handelen.
Hi Louis, goed om te lezen dat je al wat meer beeld bij DevOps krijgt.
Let wel op: Agile/DevOps zijn geen processen voor ad hoc zaken, maar zijn juist gestroomlijnde processen gericht op een gezamenlijk doel. Doordat de focus op persoonlijk contact wordt gelegd lijkt het informeel, maar dat is het niet. Agile/DevOps neemt juist de menselijke factor (goede communicatie doe je face to face) als uitgangspunt. Daarmee is het dus een antwoord op de analytische “paarse krokodil” benadering, die we allemaal iets te goed kennen.
Agile/DevOps is mijns inziens vooral gericht op het bewerkstelligen van synergie over de hokjes en vakjes die analytische modellen graag in stand houden.