Ict-leverancier KPN wil zijn belang in Reggefiber uitbreiden naar 60 procent zodat het volledige zeggenschap krijgt bij de glasvezelaanbieder. KPN heeft op dit moment een belang van 51 procent, maar daarmee heeft het telecombedrijf het nog niet voor het zeggen. Met uitbreiding van het belang is een bedrag tussen de 116 miljoen en 161 miljoen euro gemoeid.
KPN had per 1 januari 2014 de optie om zijn belang in Reggefiber te vergroten. Hiervan heeft het bedrijf gebruik gemaakt. Wel moet toezichthouder ACM nog goedkeuring verlenen aan deze transactie. Na afronding krijgt KPN dus volledige zeggenschap en mogen met terugwerkende kracht de financiële resultaten worden geconsolideerd in die van KPN.
De uitoefenprijs van het grotere belang zal de komende weken vastgesteld worden en zal liggen tussen 116 miljoen en 161 miljoen euro. Dit is afhankelijk van de hoogte van Capex-besparingen die behaald zijn binnen Reggefiber.
Het lijkt er toch op dat KPN neo-monopolistische trekken heeft…..
Ik heb doelbewust NIET voor KPN gekozen op de glasvezel, na 16 jaar ISDN etc van KPN.
Nu speelt KPN al weer de baas!
Onzin, dit is geen neo-monopolistisch trekje.
Als je naar de toekomst kijkt dan zal steeds meer gebruik gemaakt worden van streaming (Netflix etc) en het materiaal dat gestreamd word zal een steeds hogere kwaliteit krijgen en zal dus ook steeds meer bandbreedte nodig hebben (4K klopt al aan de deur).
En ADSL zit gewoon op zijn laatste beentjes te lopen en is dus een doodlopend spoor dus daar veel geld in te gaan pompen is gewoon geld verspilling.
De overheid wil de kabelmarkt niet opengooien dus daar krijgt KPN geen toegang toe en juist de 2 kabel bedrijven zijn in deze markt de grootste concurrent van KPN omdat de brandbreedte van kabel veel hoger is dan die van ADSL en zover ik lees is de rek er bij kabel nog lang niet uit.
Dus dan is het toch logisch dat KPN hun aandeel in Reggefiber gaat vergroten zodat ze de volledige controlle hebben betreffende keuzes en investeringen.
@Maarten, heb toch even de moeite genomen om “Neo-Monopolistische” op te zoeken met google.
De combinatie “Neo-Monopolistische” is niet te vinden. “Monopolistische” natuurlijk wel en dan krijg je te zien “is een marktvorm die zowel een kenmerk heeft van een monopolie als van volledige mededinging”.
Om in de woorden van een oud politiek persoon te spreken, kan je het ook in Jip en Janneke taal zeggen.
@Maarten en @Reinier,
Zoals EricL al opmerkt loopt ADSL ten einde (ISDN is ook een stille dood gestorven). De Kabel is nu het enige alternatief voor een 10+Mbps Internet link en de twee kabelaars in Nederland zijn binnen afzienbare tijd beide eigendom van Liberty Global.
Reggefiber alleen is niet groot genoeg om hier tegen op te boksen. Met KPN als eigenaar behoort landelijke glasvezel dekking naast de kabel tot de mogelijkheden.
Laat maar komen!
@jan, (o.a.)
laat ik het eens positief brengen… Het is jammer als de marktdiversiteit er uit gaat. dat is slecht voor de diensten ontwikkeling en slecht voor de prijsvorming voor de gebruiker. Ik snap heus wel dat het past in de technische strategie van KPN. Niets mis mee, maar te weinig aanbieders gaat tennisten van een effectieve oprijs voor de afnemers. Zeker mijn N-M woord was (eh is) scherp.
Maar kijk eens naar bv 4G… Nieuwe diensten ho maar, ja sneller, maar dat is niet nieuw, laat staan vernieuwend. Daarnaast als je in een OSI achtig model kijkt is dit laag 1 of zo. Daar ga je het dus als diensten leverancier niet mee redden om in te investeren.
@EricL,
ik ben ook sterk voor het opengooien van de kabelmarkt, zeker, alleen ging het verhaal daar jammer genoeg niet over,
en voor de discussie: misschien is het wat voor KPN om het SURF netwerk op te kopen…. 🙂 Dat lijkt mij een betere stap ipv een regionale glasvezel leverancier.
De markt is op het ogenblik toch al verdeeld? Buiten enkele gemeenten die zelf initiatief hebben genomen om glasvezel aan te leggen en verschillende andere initiatiefnemers is reggefiber een van de grootste in het land die glasvezel tot aan de deur aanbiedt.
Daarnaast het je ziggo of UPC of je doet het met de KPN infrastructuur.
Het is natuurlijk wel raar dat KPN eerst al zijn kabelactiviteiten heeft moeten afstoten, dat andere aanbieders wel gewoon data en telefoon mochten gaan aanbieder over de coax kabel infrastructuur en dat KPN nu via een andere constructie weer meedoet. Hoeveel kapitaal zal hierdoor zijn vernietigd, door initiatiefnemer het ministerie van economische zaken?