Enterprise resource planning (erp) is net het Nederlands voetbalelftal: iedereen heeft er een mening over. Breng erp naar voren tijdens een vergadering en er ontstaat geheid een verhitte discussie vol anekdotes. Maar er is dramatisch veel veranderd in het it-landschap en ook erp-as-we-know-it bestaat niet meer: erp is modulair geworden èn het is als cloud-dienst beschikbaar. Dat was vijf jaar geleden nog volkomen ondenkbaar.
Cloud-erp heeft vooral voordelen voor het mkb: de kleinere organisaties hebben nu toegang tot technologie die tot voor kort alleen bereikbaar was voor grote ondernemingen. Natuurlijk, iemand van een multinational die gewend is alle denkbare erp-functionaliteit direct bij de hand te hebben, zal het verschil zien met de cloud-oplossingen voor het mkb. Toch vraag je je af hoe de leveranciers zo veel functionaliteit naar een lager plan kunnen brengen en dan ook nog tegen een redelijke prijs.
Cloud computing kan het best worden beschouwd als een economische factor. Cloud probeert software, platforms en infrastructuur te leveren tegen betaalbare, lage prijzen. Er zijn cloud-gebruikers die beweren dat het ze helemaal niet om kostenreductie te doen is. Waarom dan wel? Flexibiliteit? Onzin. Het gaat erom de kosten van it blijvend te verlagen.
Mobile
Maar er is meer: behalve met cloud hebben we ook te maken met mobile. En mobile is een aanjager voor cloud computing. Cloud is goedkoper maar mobile doet veel en veel meer. Beter gezegd: cloud maakt it goedkoper maar mobile maakt het uitvoerbaar en tastbaar. Zonder mobile devices zouden we nooit uit cloud computing kunnen halen wat erin zit.
Mobile verandert de manier waarop we met data omgaan. Het gaat niet alleen om het herschrijven van een stukje software en het op een ander platform overzetten van data. Het hele denkproces moet om en de hele business-organisatie moet op de schop. De presentatie van bedrijfsinformatie op mobile devices hoeft niet direct ‘sexy’ te zijn en er anders uit te zien; het moet vooral praktisch zijn en de business processen sneller laten verlopen. Mobile vergroot het bereik van een it-systeem dus enorm.
De komst van mobile erp zal de kosten per gebruiker aanzienlijk verlagen. En dat verwachten de gebruikers ook: ze zijn absoluut niet van plan veel te betalen voor mobile erp, maar verlangen wel de volledige functionaliteit.
Kopersmarkt
Natuurlijk zijn bedrijven geïnteresseerd in mobile. Maar de leveranciers moeten nu toch echt met goede, betaalbare oplossingen komen die waarde leveren voor de business. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kan een vendor dat doen tegen een redelijke verkoopprijs? Er zit meestal veel verschil tussen wat de koper en de verkoper onder ‘redelijk’ verstaan. Het speelveld is echter veranderd in een kopersmarkt en de koper bepaalt dus de prijs. De perceptie die de koper van de waarde heeft, speelt dus een sleutelrol. En dat is dé nachtmerrie voor veel leveranciers. Een fenomeen als merkentrouw zal snel tot het verleden behoren. De koper kan immers van het ene op het andere moment van merk switchen, alleen maar omdat hij dénkt dat het andere merk meer waarde voor hem heeft.
Het hoeft geen twee jaar meer te duren voor een erp-systeem eindelijk is geïmplementeerd en dat hoeft zeker geen miljoenen te kosten. De technologie zorgt voor veel verandering in de mkb-sector. Kleinere bedrijven kunnen een goede erp-functionaliteit verkrijgen tegen een aardige prijs, en het duurt geen jaren meer tot zo’n systeem up & running is.
Met de komst van mobile erp zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn.
Ik ben het zeker eens met het feit dat mobile belangrijk is en gaat leiden tot grote veranderingen. Maar ik denk dat het niet zo snel zal gaan zoals je hierboven inschat (“Een fenomeen als merkentrouw zal snel tot het verleden behoren). Bedrijven blijven immers vaak (te) lang vasthouden aan wat ze nu eenmaal kennen. Zoals je terecht stelt: “Het hele denkproces moet om en de hele business-organisatie moet op de schop”. Dat zal, ook als de ICT er klaar voor is, het tempo gaan bepalen.
Waar is de titel op gebaseerd, welke wens is hier de vader van de gedachte?
Kijkend naar ROI van ERP ben ik benieuwd wat hier met mobiliteit bedoeld wordt. Want ERP in de cloud is vaak niet mobiel, verre van dat omdat meeste implementaties statisch zijn en je binden aan leverancier. Hoe meer data je in de cloud stopt hoe moeilijker je het er uit krijgt en genoemde merkentrouw is dan ook niet altijd vrijwillig. Migreer maar eens je database met 5 jaar historie. Leuk dat MKB hiermee enterprise mogelijkheden krijgt maar als dat betekent dat je organisatie hiervoor op de schop moet dan klinkt dat toch als het kind met het badwater weggooien.
Verder zijn er dan wel apps waarmee je informatie kunt consumeren maar uiteindelijk zal iemand alle data nog wel moeten produceren. Nu bieden deze apparaten dus wel interessant invoermogelijkheden zoals QR-codes maar vaak zijn logistieke- en administratieve processen nog niet hierop ingericht. Roepen dat mobile de ERP wereld veranderd zonder er handen en voeten aan geven klinkt dan als oude oplossingen afstoffen en deze met hippe technologie aan de man proberen te brengen. Het zoveelste laagje toevoegen als een vorm van window dressing.
Ewout heeft gelijk. Dat en dat het artikel vol staat met one-liners die niet echt het verhaal ondersteunen.
“erp-as-we-know-it bestaat niet meer: erp is modulair geworden èn het is als cloud-dienst beschikbaar. Dat was vijf jaar geleden nog volkomen ondenkbaar.”
Nou, laat ik je uit de droom helpen: 5 jaar geleden was ERP ook al modulair en cloud is gewoon een nieuwe naam voor flink wat initiatieven die 5 jaar geleden ook al bestonden.Sterker nog. Amazon introduceerde de naam ‘cloud’ in 2006 (http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing#Origin_of_the_term)
“Cloud-erp heeft vooral voordelen voor het mkb: de kleinere organisaties hebben nu toegang tot technologie die tot voor kort alleen bereikbaar was voor grote ondernemingen.”
Toegang: ja, voordelen: mwoah. Welke voordelen? Voorbeelden? Ik kan er zelf wel een aantal verzinnen, maar als je bedenkt dat een Exact of Unit4 veel gebruikt in het MKB al veel functionaliteit heeft, welke functionaliteit gaat de cloud dan nog meer toevoegen?
Kennen jullie Yuki nog (begonnen in 2007: ondenkbaar), mobiel fotootje maken van je bonnetjes en het wordt automatisch verwerkt in je boekhouding. Dat komt mijnsinziens het dichtst in de buurt van mobile erp-as-we-know-it. Je hoort er niks meer van en ze zijn gaan samenwerken met lokale partijen (accountants) die het aan de man moeten brengen en de klanten het vertrouwen moeten geven dat het bonafide is.
Dus: Mobile ERP: eerst zien, dan geloven.
De meest vreemde uitspraak die ik dit jaar vond is wel:
“De komst van mobile erp zal de kosten per gebruiker aanzienlijk verlagen”.
De kosten bij invoering van een ERP zitten in het implementatie-trajekt, manuren. Waarop een ERP draait is niet interessant, er bestaan al jaren ERP’s in de FOSS wereld de je als appliance op een server kunt zetten of dat in “de cloud” gebeurt is weinig interessant.
Voor het MKB zijn kostenbesparingen mogelijk met de volgende FOSS oplossingen, Adempiere – Compiere – Open Bravo waarbij de laatste als appliance te halen is.
Wie het wat kleiner wil kan eens naar Weberp kijken en voor wie dat nog te groot is naar Frontaccounting.
Daarmee hoop ik een betere bijdrage aan kostenbesparing te geven voor het MKB dan alleen roepen dat “mobile ERP” de wereld verandert. Ik geloof namelijk niet in het voeren van de boekhouding op een smartphone.
En gaan die cloudpakketten waarvan de niet-cloudversies 5 jaar en langer duren om van een oud pakketje naar een nieuw te migreren zo plots wel zo maar kunnen switchen? En brengt ‘mobile’ daar nu op zich ook weer die verandering ? Het lijkt mij meer op ‘de haas ‘ die voor de windhonden op een circuit getrokken wordt bij de windhondenrennen, die beestjes komen er nooit bij.
Goh…
Ik heb wel wat losgemaakt met dit artikel :-)hetgeen eens te meer aantoont dat ERP en mobiel, in een adem genoemd, soms werkt als een rode lap. ERP, Enterprise Resources Planning, het inzetten van mensen en middelen voor het verkrijgen van een zo optimaal mogelijk voortgebracht produkt. Vaak wordt er gedacht dat de implementatie van een dergelijke toepassing dit bewerkstelligt maar dat is naar mijn indruk de zaak omdraaien. Het is de wijze van gebruik, dus ook geautomatiseerde middelen, vervat in de cultuur van de onderneming die de inzet van ERP succesvol maakt. Dat hoeft niet perse een integrale toepassing te zijn, dat kunnen ook goed op elkaar afgestemde aspectsystemen zijn. En hier gaat met name mobiel een grote rol spelen. De grotere ERP leveranciers hebben dit gezien en zetten al hun ‘resources’ in om dit te realiseren, het wordt naar mijn indruk de vechtmarkt van de komende 2 jaar.
Daar waar we begin vorig jaar wat lacherig deden over de mobiele plannen van SAP zien we nu dat de andere ‘groten’ aan het volgen zijn en proberen een ‘gat’ te dichten.
Maar…we zullen zien 🙂
In tegenstelling wat mijn voorgaande reactie mogelijk laat vermoeden geloof ik persoonlijk wel in ‘mobile Computing’ ,maar alleen als functies goed op elkaar zijn afgestemd, niet uw zo maar wat APP’s verzamelen, en moet bij het MRP hart van een ERP systeem gezorgd worden dat het betrouwbaar wordt, en dat is vandaag bij het merendeel, door de ‘gemiddelden’ processing een groot probleem. Of wordt verondersteld maar effe een mailtje te sturen naar een collega om te gaan verkennen als iets voorradig is of zal komen? Mijn reactie was vooral tegen het direct in de marketing flyer te zetten, en voor de rest een loze kreet te bieden.