Ik kom uit een wereld waar cloud al heel lang bekend staat als Software as a Service (SaaS). In de softwarewereld kwamen onze klanten via het internet op onze servers bij ons binnen en maakten gebruik van hetzelfde serverpark. Iedereen draaide op dezelfde software, maar binnen zijn eigen beschermde deel. Dat werd puur softwarematig opgelost, wat destijds al een ‘no brainer’ was. Cloud is een modewoord en lijkt dan ook veel spannender dan het in werkelijkheid is.
We kunnen in de technologie niet ontkennen dat de softwarewereld een aantal stappen voorloopt. Vroeger riep iedereen ‘Ik ga mijn financiële systeem nooit ergens laten draaien waar anderen op hetzelfde systeem zitten te werken!’. Tegenwoordig staan bedrijven daar niet eens meer bij stil. Softwarebedrijven bieden tegenwoordig alles alleen nog maar aan als SaaS-oplossingen. Cloud is in de softwarewereld dus al geruime tijd geaccepteerd. In de loop der tijd zal dat in de ict-wereld net zo worden, zonder dat we spreken over een hype of trend.
Mensen denken bij veiligheid eerder aan infrastructuur dan aan software. De gedachte heerst dat ‘als je mensen buiten je infrastructuur houdt, ze ook niet bij je software kunnen komen en dus zal het wel veilig zijn’. De ontwikkelingen in de infrastructuuromgeving hebben hun eigen tempo, en dit tempo verschilt van de ontwikkelingen op het gebied van software.
Zie je technologie alleen als commodity, omdat een bedrijf zelf het netwerk en de organisatie regelt, dan zit er weinig verschil tussen leveranciers. Het netwerk blijft hetzelfde en het is puur een prijsverhaal. Op het moment dat je als bedrijf in een cloud situatie terechtkomt, dan is het de service en de commerciële modellen erachter die het grote verschil maken.
De kostenbesparing zit hem dan zowel in de flexibiliteit en in het outsourcen, zodat je als bedrijf je benodigde capaciteit altijd kunt bij- of terugschakelen. Het proces van onderhoud en het beheer van je netwerk, zet je buiten de deur, een ontwikkeling die we nu dagelijks bij steeds meer bedrijven aantreffen.
Er zijn nog maar weinig bedrijven die zelf gigantische afdelingen hebben om hunit te beheren, met kostenbesparing als voornaamste reden, omdat het goedkoper is om het buiten de deur te laten doen. Op het moment dat je een cloud met meerdere partijen gaat delen, gaan de kosten automatisch ook omlaag. Dat wist de softwarewereld al lang met de komst van SaaS. Tegelijkertijd worden er steeds meer eisen gesteld aan de diensten dieit binnen een organisatie levert, en die moeten bijdragen in de productiviteit van werknemers en de wendbaarheid van de organisatie. De cloudoplossingen, shared of dedicated, bieden daar een prima antwoord op.
Sander Kerkhoffs, general manager Benelux & Nordics bij Colt Enterprise Services
Ik wil hier even een kleine kanttekening plaatsen….
‘Cloud is in de softwarewereld dus al geruime tijd geaccepteerd. In de loop der tijd zal dat in de ict-wereld net zo worden, zonder dat we spreken over een hype of trend.’
Cloud is bij lange na niet door alles en iedereen geaccepteerd. Wel door partijen die in cloud een goede exploitatie mogelijk zien, wat natuurlijk lang niet elke partij in NL betreft. Uiteraard willen de commerciële cloud providers dat nog zo graag.
Steeds meer redenen om…
Niet alleen met het hele ‘Snowden’ verhaal en de perikelen van NSA en anderen, doen steeds meer mensen eerst eens goed nadenken voor ze overwegen om in ‘cloud’ te stappen. Er zijn nog steeds veel juridische redenen om ‘in the cloud’ te stappen nog even uit te stellen. Recentelijk werden zaken bekend waarbij data in de cloud plots niet meer bereikbaar was door faillissement. Juridisch gezien, tenminste bij mijn laatste onderzoek, is dat dat een niet goed en helder afdekbaar verhaal is.
Kostenaspekt
Iedereen zwaait met kostenreductie als reden om…. Ook dat is reeds een achterhaalt retoriek. Zet de kosten van eigen beheer van beschikbaarheid van data naast die van een datacenter, en de verschillen zijn met een looptijd van 36 en 48 maanden erg compatible.
De bemensing zal dan een ander verhaal zijn. Het is een kwestie van het stellen van prioriteiten en het nemen van een beslissing daarin.
Wat ik zeker met je eens ben is telkens weer die oude wijn in nieuwe zakken alsof het een nieuwe ontwikkeling zou zijn. Colt kennende sinds de eerste helft jaren negentig en het opzetten van serverracks voor klanten, maakt virtualisatie echt niets nieuws waarmee cloud ‘an sich’ toen ook al bestond.
Dat veel nieuwe dingen eigenlijk een kopie zijn van bestaande oplossingen met een kleine toevoeging kan ik me wel in vinden. Stellen dat de cloud – een nogal abstract begrip – gewoon SaaS is lijkt me echter wat te ver gaan. SaaS lijkt me eerder een evolutie van het Application Service Provider model dat we met timesharing al uit de mainframe tijd kennen.
Meer dus een heruitvinding die gedreven wordt door een aantal bijwerkingen die mee kwamen met het decentrale model, die andere ‘besparing’ welke alleen voor een verschuiving in de kosten zorgde. Daardoor is het mogelijk ook te kort door de bocht door te stellen dat outsourcing naar de cloud goedkoper is. Misschien dat je hiermee eenvoudig capaciteit kunt bijschalen maar vice versa blijkt vaak tegen te vallen, goedkoop wordt dan al weer snel duurkoop.
Zeker kan cloud (computing) voordelen bieden maar een zekerheid is het nog niet want niet alleen moeten processen en applicaties daarvoor geschikt zijn maar ook de organisatie. De belofte van wendbaarheid en flexibiliteit blijkt namelijk vaak een leugen waardoor je aan het einde gewoon weer vast zit in een oplossing die op termijn toch te duur blijkt te zijn.
@Ewout: je was me net voor met de verwijzing naar het mainframe model.
Soms heb ik het gevoel van het hele mainframe Cloud / a.a.s (anything as a service) avant la lettre was.
Het delen van fysieke hardware met meerdere gebruikers, virtualisatie, grote datacentra, en niet te vergeten client-server communicatie pur sang (een eenvoudiger terminal dan een IBM 3270 is er haast niet).
TCP/IP, mobiele netwerken en grafische interfaces hebben het leven absoluut makkelijker gemaakt, daarover geen twijfel. Maar of de concepten nu echt zo vernieuwend zijn als men ons wil doen geloven…