De omzet van softwareontwikkelaars en andere it-dienstverleners daalt dit jaar nog. Het economisch bureau van ING verwacht dat de omzetkrimp in 2013 uitkomt op ongeveer 1,5 procent. In 2014 kan de branche door het beperkte economische herstel, meer ondernemersvertrouwen en gesteund door structurele groeifactoren als privacy en beveiliging, weer groeien.
Na zeven opeenvolgende kwartalen van omzetkrimp tekent zich voor de software- en diensten- branche in het laatste kwartaal van 2013 een voorzichtig herstel af. De krimp is de laatste twee kwartalen al minimaal en ondernemers in de branche geven de laatste maanden aan dat ze weer verwachten te groeien. Ondanks de groei aan het einde van het jaar valt aan een omzetkrimp over heel 2013 niet te ontkomen. Het economisch bureau van de ING verwacht dat de krimp ongeveer uitkomt op 1,5 procent. Eind 2012 voorspelde ING een licht herstel van de Nederlandse ict-markt. Deze voorspelling is dus niet uitgekomen.
Investeringen trekken licht aan
De bedrijfsinvesteringen in immateriële activa (zoals software) en computers zijn in de eerste drie kwartalen van 2013 per saldo gedaald. Naar verwachting trekken de investeringen in 2014 licht aan. Historisch gezien was er altijd een relatie tussen dergelijke investeringen en de omzetten in de software- en dienstenbranche. Nu steeds meer applicaties als dienst, in de cloud, worden aangeboden, wordt het verband minder sterk.
Structurele groeifactoren zoals toenemende automatisering in de dienstverlening en meer aandacht voor privacy en beveiliging zouden samen met het beperkte economische herstel voor groei moeten zorgen in 2014. Het zijn komend jaar met name de exportgerichte sectoren die groeien, waardoor bedrijven die op deze afnemers gericht zijn, vooroplopen in het herstel. ‘Ict-partijen die inspelen op de groeiende behoefte aan het automatiseren van het zogenoemde commoditywerk in veel dienstensectoren kunnen ook profiteren en groei realiseren’, meent Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.
Aantal banen op peil gebleven
Ondanks de omzetkrimp in 2013, is het aantal banen op peil gebleven. Tussen eind 2012 en het derde kwartaal van 2013 nam het aantal banen in de informatie- en communicatiebranche slechts met duizend af tot 284.000. Een groter deel van die banen is van zelfstandigen (17 procent versus 15 procent eind 2012). Daarnaast geven meer ondernemers aan dat hun personeelsbestand gelijk is gebleven. Daar staat tegenover dat het aandeel ondernemers dat verwacht meer personeel aan te nemen nog altijd laag is.