Elke maand een groot datalek, toename van incidenten bij mobiel bankieren en meer kans op identiteitsdiefstal. Dat zijn de belangrijkste bedreigingen op internet in 2014, voorspelt beveiliger Trend Micro. Het aantal geïnfecteerde Android-apps zal boven de drie miljoen uitkomen.
Dat staat in het rapport Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond, waarin het bedrijf de grootste bedreigingen voor het komende jaar opsomt.
De beveiligingsleverancier voorspelt dat er in 2014 elke maand een grote data breach plaatsvindt waardoor op grote schaal gegevens lekken. Daarnaast richten cybercriminelen zich op mobiel bankieren via geavanceerde gerichte aanvallen, zogenoemde advanced persistent threats, aldus de beveiliger in een toelichting.
Ook voorspelt Trend Micro een groei aan malafide Android-apps. Het bedrijf voorspelt dat het aantal geïnfecteerde apps in 2014 de drie miljoen zal passeren en wijst erop dat bankieren via mobiele apparaten zal leiden tot een toename van het aantal zogenoemde man the-middle-aanvallen. ‘Twee-staps-verificatie voldoet dan niet meer’, aldus Trend Micro.
Java 6 en Windows XP
De beveiliger voorspelt ook dat het gebrek aan support voor populaire software zoals Java 6 en Windows XP zal leiden tot miljoenen pc’s die worden aangevallen. ‘We zien dat bedreigingen in een rap tempo geavanceerder worden en dat zal invloed hebben op de veiligheid van zowel consumenten, organisaties en overheden’, regeert Raimund Genes, cto van Trend Micro. ‘Het vertrouwen van burgers is aangetast door onthullingen dat overheden digitale spionage steunden en zelf uitvoerden. Dit zal in 2014 leiden tot diverse acties om de privacy te herstellen.’
Kom op mensen…..
Sex and fear sales. Ook hier? Je weet dat je zeer goed op moet letten wat een app doet met je mobieltje of tablet en dat je daar op een zo goed mogelijke manier mee om moet gaan.
Van die vele dubieuze apps weten we dat er tientallen in stores van Google en dergelijke gewoon staan opgenomen en men alleen een stap zet als er plots weer eens iets gebeurd. Dat is nu eenmaal een wetmatigheid.
Voorspelbaar
Wat zo voorspelbaar is, en Trend is absoluut niet de enige, ondergetekende stelt dit ook al sinds jaar en dag, dat naar mate de IT meer en meer diversere mogelijkheden ontwikkeld en ter beschikking stelt, er ook steeds meer en grotere incidenten zullen plaats nemen steeds met een grotere impact.
Verschuiving
Het is eveneens niet zo heel erg moeilijk te voorspellen dat er steeds grotere ‘bronnen’ zullen worden ‘aangepakt’ en dat het gilde ‘addergebroed’ meer en meer wegen zoeken om persoonlijke data te harvesten zoals onze eigen overheid ter beschikking stelt aan derden, zonder dat u of ik daar weet van hebben of persoonlijk toestemming voor hebben gegeven.
Bankieren
Al vaker heb ik gewaarschuwd… (
“Ook hier? Je weet dat je zeer goed op moet letten wat een app doet met je mobieltje of tablet en dat je daar op een zo goed mogelijke manier mee om moet gaan.”
De gemiddelde gebruiker weet absoluut niet waar ie op moet letten. Hanteer je alle security adviezen, dan blijven er waarschijnlijk uitermate weinig apps over die je nog kunt vertrouwen.
Punt is dat overheden geen goede regel (laat staan opsporen en straffen) instellen voor wat software auteurs wel en niet mogen doen.
Oorzaak? De te rechtste regeringen, waarbij geld en economie belangrijker is dan veiligheid, security en privacy. Oorzaak daar weer van? We stemmen te rechts. We stemmen (gemiddeld) te weinig links, omdat zaken als privacy en milieu niet van belang zijn in het stemhokje.
Sorry maar een marketingverhaal van Trend micro verpakt als “rapport” moet je met een korrel zout nemen.
Ja, er zijn te veel slechte en dubieuze apps maar een uitspraak naar 2014 is koffiedik kijkerij, en die koffie ga ik nu drinken!
Het gebruik van internet begint zo langzamerhand probleem te worden!
Het is zo’n geweldig fenomeen waar ik dagelijks, met groot plezier gebruik van maak, wie niet?
Je zou het internet kunnen vergelijken met het wegen”web”, waar je met je computer (auto) ook overal naar toe kunt rijden. In het begin (begin jaren 1900) waren er geen regels, maar die bleken op een gegeven ogenblik wel nodig te worden, waaronder het afleggen van een rijvaardigheidsproef, etc. etc.
Ik denk dat het met internet min of meer dezelfde kant op zal moeten (wat ik eigenlijk jammer vind, want de echte vrijheid gaat dan verloren).
Er is inmiddels zoveel tuig op de internet wegen dat een fatsoenlijke rit zonder gevaren voor jezelf, maar ook voor onze internet samenleving, eigenlijk niet meer mogelijk is. (Aanvallen op ons openbare leven, banken, sluizen, organisaties uit de lucht, om zomaar even iets te noemen.
Doordat er nog veel internet gebruikers zijn die er geen idee van hebben wat er allemaal kan gebeuren doordat zij hun eigen zaak niet onder controle hebben……
Ik denk dan ook dat mensen die het internet gebruiken, en dat zal eigenlijk iedereen gaan worden, zich “verplicht” aan wat regeltjes zullen moeten gaan houden, eventueel op straffe van…..
Te denken is o.a. aan virusscanners die aan bepaalde eisen voldoen, spywareontdekkers en meer van dat soort zaken, anders vermoed ik dat er grote ongelukken gaan gebeuren….
Eens met Sunnyboy.
Men roept dat het allemaal meevalt, dan geef ik bij deze een uitdaging:
noem 1 publiek toegankelijk dienst waarvan de beveiliging de afgelopen 3 jaar niet gecompromiteerd is…
Ik zal alvast een lijstje geven welke de grootste klappers waren:
Facebook (accounts), Google (accounts), Sony PS-network, LinkedIn, Uplay, Microsoft update, Adobe Acrobat, GBA (Gemeentelijke Basis Administratie), Diginotar etc.etc.etc. en dan hebben we het nog niet over het gekraakt zijn van versleutelingen (voor internetbankieren etc.) door side channels, ofdat RSA keys binnen een uur akoestisch (!) gekraakt kunnen worden door een mobiel op 4 meter afstand van een computer te leggen: http://www.tau.ac.il/~tromer/papers/acoustic-20131218.pdf (een artikel van o.a. Adi Shamir, de S in RSA…).