Het meest sprekende voorbeeld van de interne ict-samenwerking bij het Rijk is het Shared Service Center ICT (SSC-ICT). Dat ict-centrum, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), is in een aantal jaren uitgebouwd tot een beheerder van zo’n 27.000 werkplekken. Er werken bijna driehonderd man. Volgens Rijks-cio Maarten Hillenaar zal op termijn worden bekeken welke rol de markt kan spelen bij het SSC-ICT.
De Haagse dienstverlener regelt de werkplekdiensten van vijf ministeries: BZK, Infrastructuur & Milieu, Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Volksgezond, Welzijn & Sport en Financiën. In 2014 worden de migraties van de ministeries van Veiligheid & Justitie, Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken afgerond. Door het bundelen, standaardiseren en op een grotere schaal uitvoeren van ict-beheerdiensten verwacht het Rijk zeker dertig miljoen euro per jaar te besparen.
Maarten Hillenaar, de vertrekkende chief information officer van het Rijk, toont zich tevreden over de ‘business case’ SSC-ICT. Qua prestaties en marktconforme tarieven zit het ict-centrum aan de goede kant van de streep, zegt hij. Als die ontwikkeling zich doorzet en het SSC-ICT is uitgegroeid, kan op termijn een grotere rol door de markt worden gespeeld, bijvoorbeeld via samenwerking of gedeeltelijke of gehele outsourcing. ‘Maar’, benadrukt Hillenaar, ‘uitbesteding komt bij ons pas in beeld als we ons eigen huis op orde hebben.
Overigens heeft Hillenaar als Rijks-cio geen directe bemoeienis met eventuele uitbestedingsplannen rond de grote ict-organisaties van de Belastingdienst, Defensie, de rechterlijke macht en de nationale politie. ‘Die varen op dat gebied hun eigen koers. Wij werken aan de generieke voorzieningen. Voor sourcing bepalen we wel de kaders, maar beslissingen daarover zijn hun eigen verantwoordelijkheid.
uit het artikel: 27000 werkplekken 300 mensen -> dus 1 op 90 werkplekken.
Alleen een telefonie werkplek is globaal 1 op 1500-2500 werkplekken….