Om de groei van het wereldwijde bedrijf te ondersteunen heeft containerbedrijf Niledutch een betrouwbare en flexibele ict-infrastructuur geïmplementeerd. Op drie locaties wereldwijd zijn datacenters gebouwd met dezelfde infrastructuur, op basis van Windows Server met Hyper-V, System Center Operations Manager en Netapp FAS2040/2220 storage. Tegelijkertijd zijn de werkplekken vervangen door het Microsoft-platform met Windows7. De implementatie is begeleid door Brainforce.
De Rotterdamse containerrederij Niledutch behoort tot de top-25 rederijen ter wereld. Het bedrijf richt zich op het verbinden van containertransport van (West-)Afrika met de rest van de wereld. De onderneming kent een sterke groei. Om die groei te ondersteunen, is een betrouwbare en flexibele ict-infrastructuur nodig.
Klantvraag
Niledutch heeft wereldwijd zeventien eigen kantoren en vele tientallen agentschappen. Voorheen had ieder kantoor zijn eigen ict-omgeving. Om de betrouwbaarheid van ict te verhogen en de kantoren meer flexibiliteit en schaalbaarheid te geven, besloot de organisatie om de ict-infrastructuren te centraliseren en standaardiseren naar drie datacenters, verdeeld over drie continenten (Europa, Azië en Afrika).
Niledutch bouwde datacenters in Haarlem (Nederland), Johannesburg (Zuid-Afrika) en Shanghai (China). Op alle drie de locaties is dezelfde infrastructuur neergezet op basis van Windows Server met Hyper-V, System Center Operations Manager en Netapp FAS2040/2220 storage. Tegelijkertijd zijn ook de werkplekken vervangen, waarbij de grootste verandering de migratie was van een Novell-omgeving naar het Microsoft-platform met Windows 7.
Bij het ontwerp van de datacenters heeft Brain Force gebruik gemaakt van het Infrastucture Framework, een architectuurmodel voor het inrichten en beheren van cloud infrastructuren. In eerste instantie is alleen het Europese datacenter in Haarlem gebouwd om in een langdurige praktijksituatie te testen of het nieuwe platform stabiel draait en aan de verwachtingen voldoet. Pas na negen maanden zijn ook de datacenters in Johannesburg en Shanghai opgeleverd. Voor de migratie was deze gefaseerde aanpak spannend, want er was geen tweede locatie die als uitwijk zou kunnen fungeren. In de tussenliggende periode kregen alle medewerkers wereldwijd een nieuwe werkplek op basis van Windows 7. Om de continuïteit van de business te garanderen is deze nieuwe werkplek uitgerold in de avonduren en de weekenden, afdeling voor afdeling en land voor land.
Strakke planning
Een lastig onderdeel van het project was de planning, want Niledutch is een 24×7-bedrijf. ‘We hebben de datacentermigratie gepland op een moment dat er zo min mogelijk schepen zouden aankomen in een haven en nadat onze operationele afdeling voorzorgsmaatregelen had genomen’, vertelt Patrick Platje, ICT Technical Manager bij Niledutch. ‘De configuratie is vooraf goed getest en we hadden een fallback plan hoe we de oude omgeving zouden kunnen terugzetten in het geval dat er ergens iets niet goed zou gaan. Dat plan kon gelukkig in de koelkast blijven.’
Niledutch beschikt nu over drie datacenters op drie continenten die als elkaars back-up fungeren. Daardoor is de betrouwbaarheid van de ict-omgeving flink verhoogd en zijn er veel betere mogelijkheden voor disaster recovery. De drie datacenters zijn volledig gevirtualiseerd en hebben het karakter van een private cloud. Veel beheertaken zijn geautomatiseerd, waardoor it-werkzaamheden efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Als een van de kantoren tijdelijk extra capaciteit nodig heeft, dan kan dit binnen een uur ter beschikking worden gesteld. Omdat de organisatie sterk groeit, komt dit regelmatig voor. ‘Onze nieuwe datacenterinfrastructuur geeft ons de broodnodige flexibiliteit om door te kunnen blijven groeien’, zegt Platje.
Niledutch heeft gesproken met drie Microsoft-partners. Brain Force viel op door zijn enthousiasme en kennis van zaken. Platje: ‘We hadden bij hen meteen een goed gevoel, en dat hebben ze in het project ook volledig waargemaakt. Voor ons was het bouwen van een datacenter nieuw. We hebben volledig vertrouwd op de kennis en expertise van Brain Force. Zij hebben een technisch ontwerp gemaakt, de planning bepaald en ook tijdens het project zelf de leiding genomen. Die samenwerking is ons goed bevallen. Zozeer zelfs dat we nu al weer een volgend project samen met hen oppakken.’