Nederlandse ontwikkelaars van open source cms-platform Drupal hebben zich verenigd in de stichting Drupal Bedrijven Nederland (SDBN). Samen maken ze een vuist tegen leveranciers van cms'en op basis van gesloten broncode.
De stichting Drupal Bedrijven Nederland (SDBN) bestaat uit concurrerende bedrijven die gezamenlijk het Nederlandse marktaandeel van het cms willen vergroten en een vuist maken tegen closed source cms’en. De website van de stichting moet een vraagbaak worden voor organisaties die leveranciersonafhankelijke informatie zoeken over het cms-platform.
‘De promotie van Drupal lag voorheen bij bedrijven die het cms implementeren. Het was tot voor kort niet goed mogelijk om onafhankelijk en als één gezicht naar buiten te treden’, vertelt secretaris Michel van Velde. ‘Commerciële partijen hebben flinke budgetten voor marketing, communicatie, pr en events. Wij kunnen ons nu ook via evenementen en showcases promoten. Het is niet de bedoeling dat deelnemers de stichting gebruiken ter promotie van hun eigen bedrijf. Er worden geen eigen bedrijfskaartjes uitgedeeld. Het gaat om het open source cms-platform’, legt de secretaris uit.
In april 2013 zijn vier Drupal-bedrijven de stichting gestart. ‘Inmiddels zijn er 26 deelnemers. Dat is een kwart van de ongeveer honderd Drupal-leveranciers die we in Nederland hebben’, vertelt Van Velde. Volgens hem zijn ook leveranciers uit België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Spanje geïnteresseerd in het idee van de stichting.
2 procent
Volgens Van Velde zijn op dit moment ongeveer 2 procent van de wereldwijde websites gebouwd op basis van het Drupal-cms. ‘We verwachten dat dit de komende jaren fors gaat groeien. In de VS zijn vrijwel alle publieke websites overgestapt naar open source cms’en. Ook in België kiezen ze in de publieke sector voor open source.’ Andere leveranciers van open source cms’en zijn Hippo, Typo3 en Joomla.
Volgens Van Velde is Drupal niet te verwarren met een open source cms voor blogsites, zoals WordPress. ‘Onze toepassingen zijn uitgebreider en gericht op grote bedrijven. Het cms bevat veel meer functionaliteiten en is gericht op overheden middelgrote en grote bedrijven. Voorbeelden van closed-source concurrenten die Van Velde noemt, zijn Sitecore enTridion.
“De overdraagbaarheid waar JW het terecht over heeft, kan dan een grote uitdaging blijken te zijn als het op een transitie naar een andere Drupal implementatie partner aankomt.”
– Altijd interessant topic. Maar niet Drupal specifiek. Migratie van Sitecore, CQ5, Tridion, Typo3 hebben allemaal dezelfde uitdagingen.
“Voordat een implementatie daadwerkelijk start, is het van belang om na te gaan of in het ontwerp goed rekening is gehouden met zaken als analyseerbaarheid, aanpasbaarheid, testbaarheid, modulariteit en herbruikbaarheid.”
– Enterprise klanten willen (regelmatig) veel geld uitgeven “want dat is beter”. Voor 1M€ kun je met bovenstaande zaken rekening houden. Drupal is hard op weg om in dat segment te geraken. Pas dan kunnen we serieus praten om dat soort dingen ook te gaan doen.
“Een belangrijk bijkomend voordeel is dat wijzigingen aan de Drupal maatwerkomgeving veel kostenefficiënter kunnen plaatsvinden tijdens de resterende levensduur”
– Wil je je ideëen een keer komen presenteren?
@Imre
Overdraagbaarheid lijkt me een ruim begrip, een CMS als Joomla migreer ik vrij eenvoudig van provider naar provider door een database dump te maken en een back-up van de webfiles. Betreffende de non-functionele requirements is het dan natuurlijk wel handig als er mogelijkheden van een back-up aanwezig zijn. Zonder nu direct naar DevOps te refereren valt me op dat Open Source projecten nog weleens trivale zaken rond beheer missen.
Overdraagbaarheid van de code is een ander verhaal en lastiger, zeker als het om maatwerk gaat waar afgeweken is van standaards waardoor hele CMS gewoon legacy is geworden met dezelfde problematiek als closed source. Je zou als organisatie dan misschien nogmaals de vraag moeten stellen waarom je voor open source hebt gekozen en niet een ‘enterprise’ product. Want om nog even terug te komen op dat stukje legacy, hoe zit het met kwaliteitsattribuut beveiliging?
Wie veel geld uit wil geven voor een Rolls Royce kan volgens mij beter niet naar de lokale Volkswagen verkoper gaan. Kwaliteit wordt namelijk niet alleen bepaald door prijs, zeker niet in het Open Source domain waar code transparantie juist een ander doel dient. Een aspect hierin dat ook nog weleens vergeten wordt is trouwens taal, documentatie in het Portugees is namelijk ook niet erg handig.