Arne Hillebrand van de Universiteit Utrecht ontving op 29 november de Ngi Informatie Scriptieprijs van vijfduizend euro voor Informatica en Informatiekunde bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Hillebrand ontwikkelde een succesvol rekenmodel (algoritme) ter ondersteuning van realistische simulaties van groepen mensen in een bepaalde ruimte of omgeving.
Hoeveel mensen kunnen zich maximaal verplaatsen in het nieuwe station Utrecht Centraal? En hoe snel kan het station ontruimd worden bij een brand? En wat is dan de beste en snelste route? Om dergelijke vragen van tevoren te kunnen beantwoorden, zijn goede simulaties nodig. Voor deze simulaties is het nodig om een complex gebouw, zoals het station Utrecht of een winkelcentrum, op te splitsen in eenvoudige lagen. Arne Hillebrand richtte zich met zijn afstudeeronderzoek op de ontwikkeling van rekenmethodes die deze opsplitsing maken en beschrijft dit onderzoek in zijn scriptie Separating a polygonal environment into a multi-layered environment.
Verbeteren bestaande algoritmen
Simulaties van groepen mensen worden gedaan op een vereenvoudigde weergave van gebouwen, bestaande uit verdiepingen en overgangen tussen deze verdiepingen, zoals trappen. Hillebrand bewees eerst dat het hedendaagse computers niet lukt om voor een gebouw zo’n vereenvoudigde weergave te vinden.
Daarop verbeterde hij de bestaande algoritmen. Hiervoor en was hij als eerste in staat om binnen een seconde een omgeving van bijvoorbeeld vijftien verdiepingen en veertien trappen om te zetten naar een benadering van zo’n versimpelde weergave die geschikt is voor werkelijkheidsgetrouwe simulaties. Zijn methode heeft hij vervolgens uitgebreid getest op verschillende complexe ruimtes. Inmiddels wordt zijn methode in de praktijk gebruikt als onderzoekstool bij de Universiteit Utrecht.
Negen aanmoedigingsprijzen
Hillebrand werkt op dit moment bij een consultancybedrijf. Het winnen van de Ngi Informatie Scriptieprijs ervaart hij als een erkenning en als een uitdaging om zich wetenschappelijk te blijven ontwikkelen. De jury vindt dat het onderzoek van Hillebrand een hoog wetenschappelijk niveau heeft en bovendien is voorzien van een uitgebreide experimentele onderbouwing.
Naast deze hoofdprijs zijn er nog twee tweede prijzen van duizend euro voor de scriptie van Mark Hendrikx (TU Delft, master Computer Science, Media Knowledge Engineering) over onderhandelingsmodellen en voor Morris Franken (Universiteit van Amsterdam, master Artificial Intelligence). Franken ontwikkelde een programma om Egyptische hiërogliefen te herkennen. Ook ontvingen negen eerstejaarsstudenten een aanmoedigingsprijs.