De NAF-architectuurprijs 2013 van het Nederlands Architectuur Forum is toegekend aan Pianoo, het expertisecentrum aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken. Dat sleept de prijs in de wacht met de architectuur van het digitale aanbestedingsplatform TenderNed.
Het centrale architectuurprincipe van TenderNed is lastenverlichting voor ondernemers bij het vinden van overheidsopdrachten en bij het inschrijven op aanbestedingen. Hiertoe is de complexe aanbestedingswetgeving binnen TenderNed zoveel mogelijk weggeautomatiseerd. Ook kunnen ondernemers hun documenten eenmalig in een bedrijfsdossier opnemen en meervoudig over meerdere inschrijvingen hergebruiken.
Het gebruik van TenderNed levert de deelnemende bedrijven een besparing op van zestig miljoen euro per jaar op administratieve lasten. Offertes van bedrijven worden door middel van een beveiligde digitale kluis tussen partijen uitgewisseld. TenderNed is een geslaagd ict-overheidsproject dat ook zelf via een doordachte aanbesteding onder regie en architectuursturing is gerealiseerd.
Jaarlijks koopt de overheid voor ruim zestig miljard euro in, bij meer dan zeventigduizend verschillende leveranciers. Hiervoor worden ruim tienduizend aanbestedingen uitgeschreven, veelal nog op papier. Dit brengt voor zowel overheden als ondernemingen veel werk met zich mee. Het aanbestedingssysteem TenderNed van de Nederlandse overheid brengt hierin verandering.
Juryrapport
De prijs is op 28 november 2013 op het Landelijk Architectuur Congres 2013 aan de prijswinnaars uitgereikt door Raymond Slot, voorzitter van de jury en bestuurslid van het Nederlands Architectuur Forum.
De overwegingen van de jury om TenderNed de prijs toe te kennen zijn als volgt:
1. TenderNed is gebouwd onder architectuur. Naast de functionele aspecten van de architectuur is ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de nonfunctionele aspecten van de oplossing, ten aanzien van beschikbaarheid, performance en geïntegreerde beveiliging.
2. Er is nadrukkelijk bij de realisatie van de oplossing rekening gehouden met een aantal principes, op het gebied van open standaarden, open data en opensourcesoftware.
3. Het product wordt volop gebruikt, met circa vijftigduizend geregistreerde gebruikers.
TenderNed is ook vorig jaar ter beoordeling voor de vakprijs ingestuurd, maar de jury vond het gebruik van de oplossing op dat moment nog te beperkt om concrete uitspraken te doen over de bruikbaarheid in de praktijk, aangezien dat een van de criteria van de prijs is.
Eervolle vermelding
Naast TenderNed waren ook genomineerd het Secure Perimeter Platform voor KPN door Detron ICT & Telecom Groep en de Architectuur voor Digitale Dienstverlening van het ministerie van Economische Zaken.
Een bijzondere inzending die een eervolle vermelding verdient vond de jury het iAtlas-initiatief. De iAtlas is een bestuurlijk kader voor het opzetten van een enterprise architectuur voor het Rijk. Aangezien de iAtlas geen architectuur is, komt het ook niet in aanmerking voor een architectuurprijs. Echter, de jury juicht dergelijke initiatieven toe omdat hiermee de rol van enterprise architectuur op rijksbrede schaal invulling krijgt.
Vakjury
De zeskoppige jury van de NAF-architectuurprijs bestaat uit Jos van Hillegersberg (Universiteit Twente), Martin van den Berg (winnaar van de NAF-penning 2012 en als architect werkzaam in de financiële sector), Peter Hermans (Stedin), Raymond Slot (voorzitter, Hogeschool Utrecht en BiZZdesign), Paul Teeuwen (E.on) en Johannes van Bentum (hoofdredacteur Computable). De NAF-architectuurprijs wordt uitgereikt tijdens het Landelijke Architectuur Congres, dat in 2013 werd gehouden op 27 en 28 november in Nieuwegein.
Op zich een felicitatie werkelijk waard, terechte winnaar!
Wat dat betreft het andere uiterste: elders uit Computable…: Tweede Kamer wil inzage in kosten TenderNed…