‘Nederland kan het Silicon Valley van Europa worden.’ Dat zei Nederland ICT-voorzitter Bart Hogendoorn op 26 november in papieren versie van dagblad De Telegraaf. Volgens Hogendoorn heeft Nederland met zijn uitstekende infrastructuur een goed fundament, maar kan er nog veel verbeterd worden op de ict-arbeidsmarkt en in het onderwijs.
Terwijl het bedrijfsleven staat te springen om goede krachten, studeren er nog te weinig studenten af in een technische richting. Ook inhoudelijk moet de overheid de ict-opleidingen nog eens goed onder de loep nemen, vindt Hogendoorn. ‘De sector verandert in hoog tempo, maar de aansluiting met de opleidingen is minder.’
Ook de inhoud van functies binnen de ict-sector verandert snel. ‘Ict-bedrijven en de Nederlandse economie hebben dan ook baat bij meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt’, aldus Hogendoorn. ‘De sector groeit met meer flexibele arbeidscontracten harder, waarmee weer extra werkgelegenheid wordt gecreëerd.Nu is iemand vaak of in vaste dienst of het is een zzp’er. Door de snelle ontwikkelingen in de technologiewereld is dit inefficiënt en een belemmering op de groei.’
Dat roepen we elke 5 jaar zo’n beetje. En nog nooit gelukt. Zet ’s een bedrijf op in Silicon Valley en vergelijk dat eens met hetzelfde in Nederland. Je moet het zien voordat je het verschil doorhebt.
Dan zou ik eerst eens beginnen om het ondernemersklimaat voor starters wat beter te maken want als je nu begint wordt je doodgegooid met regeltjes.
@Andries,
Kom, kom een beetje vertrouwen in de leiderschap van J.P. Balkenende. Hij leidt ons land natuurlijk voortvarend naar de kennis-samenleving wat ons 10 jaar geleden beloofd is. De resultaten zijn al duidelijk zichtbaar en we plukken er nu volop de vruchten van….
Ik denk dat je gelijk hebt…. maar dhr. Hoogendoorn moet dit wel roepen omdat hij hiermee zijn organisatie profileert op de kaart wil zetten (en wellicht ook zijn eigen job). Jammer, maar een bolletje lucht blijft een bolletje lucht, op welke temperatuur dit wordt opgediend dan ook.
Ik vraag mij af of Bart Hoogendoorn zich realiseert wat zo’n uitspraak inhoudt?
In Silicon Valley staat Stanford, is een volledig ingerichte (durf) kapitaal markt beschikbaar, zijn er bedrijven waar studenten stage kunnen lopen en projecten kunnen starten. Het gaat daarbij niet alleen om software maar ook steeds meer om het bakken van chips. In Nederland zijn er verschillende omgeving die deels voldoen zoals Eindhoven en Enschede, maar er zal heel veel moeten gebeuren wil Nederland het Silicon valley van Europa worden. Infrastructuur is niet het enige wat noodzakelijk is. Verder eens met Andries en Johan.
Tja, wat moet die dan zeggen: onderwijs en ict-arbeidsmarktmarkt zijn nooit goed door politiek gesteund geweest en das niet erg, want al heeft Nederland een goede ict-infrastructuur, het is inmiddels al een aflopende zaak met al die arbeidsoutsourcing, kennisimport en vele automatiseringsseniors die al te lang aan de kant staan om ooit nog aan te bak te kunnen.