Hoewel de totale omzet van de Europese software-industrie in 2012 is gestegen met 11 procent tot 41,1 miljard euro, is dat minder rooskleurig dan het lijkt. In de jaren ervoor waren de groeipercentages hoger met respectievelijk 20 procent (2011) en 14 procent (2010). De winst viel vorig jaar zelfs terug met 8,7 procent tot 5,8 miljard euro. Dat heeft voor een groot deel te maken met investeringen in cloud computing en software as a service (SaaS)-modellen. Dit blijkt uit de nieuwe Truffle 100-ranglijst.
Elk jaar stelt de Franse investeringsmaatschappij Truffle Capital, met hulp van de analistenbureaus IDC en CXP, een overzicht van de honderd grootste Europese softwarefirma’s samen. De uitslag van 2012 is de achtste keer dat de Truffle 100 is opgesteld.
De top 100 van de Europese software-industrie noteerde in 2012 een totale omzet van 41,1 miljard, een toename van 11 procent in vergelijking met 2011 (37,2 miljard euro). De omzetgroei lijkt wat af te vlakken na de eerdere grotere stijgingen in 2011 (20 procent) en 2010 (14 procent). Toch toont Bo Lykkegaard, onderzoeksleider European Enterprise Applications bij IDC, zich tevreden over de groei. Hij wijst op het moeilijke economische klimaat in Europa; de thuismarkt was dan ook slechts goed voor een groei van zo’n vier procent. Dat betekent dus, stelt Lykkegaard vast, dat Europese softwarebedrijven hun groei vorig jaar vooral haalden op de Amerikaanse markt en op opkomende markten in Azië, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Afrika. Die mindere afhankelijkheid van de Europese markt vindt hij een goed teken.
Positief
De Europese softwaretop is optimistisch over de te verwachten resultaten in 2013. De bedrijven voorzien een omzetgroei die kan oplopen tot 15 procent. Volgens de IDC-onderzoeker is dat terecht. Hij krijgt signalen dat de vraag op de thuismarkt weer aantrekt door nieuwe technologische ontwikkelingen als cloud computing, big data en bedrijfssoftware-oplossingen die zijn gebaseerd op consumerisation of it en sociale media. Investeringen hierin zijn veelbelovend, aldus Lykkegaard. Hij wijst op een debutant in de lijst, Thunderhead.com (Engels, omzet 52,9 miljoen euro) en op Smartfocus (Emailvision; omzet 78,2 miljoen). Beide zijn succesvolle, volledig in de cloud opererende softwarebedrijven.
Omwenteling
Dat de winsten onder druk staan heeft voor een groot deel te maken met de grote investeringen in cloud computing en software as a service (SaaS)-modellen, stelt Bernard-Louis Roques, algemeen directeur en mede-oprichter van Truffle Capital. De Europese top stak in 2012 6,8 miljard euro geld in onderzoek & ontwikkeling, een stijging van 20 procent in vergelijking met de 5,7 miljard in 2011.
Het aanbieden van online softwareabonnementen vergt grote aanpassingen aan de software en het business model van bedrijven, maar is veelbelovend, aldus Roques. Hij wijst er wel op dat de Europese software-industrie, dat werk biedt aan zo’n 63.000 software-ict’ers, nog steeds te weinig steun krijgt van overheden met gunstiger belasting- en investeringsmaatregelen.
Nederland-Zweden
Informatieconcern Wolters Kluwer is de hoogstgenoteerde Nederlandse notering in de nieuwe Truffle 100. Het bedrijf blijft stationair op de negende plek staan. Andere ‘Oranje’-noteringen zijn Unit4 (12), Gemalto (28), Centric (31), Exact (39), Total Specific Solutions (47) en Afas (83). Cordys is uit de lijst weggevallen, waarschijnlijk omdat het dit jaar is overgenomen door het Canadese OpenText.
Gezamenlijk zijn deze zeven bedrijven goed voor een totale omzet van 2,24 miljard euro, een klim van 5,4 procent in vergelijking met 2011. Dat brengt de Nederlandse software-industrie op plek nummer vijf in de landenranglijst, daar waar zij in 2011 op nummer vier stond. De Zweedse softwarebedrijven, waaronder Hexagon, IFS en Qliktech, haalden de Nederlandse firma’s op de valreep in met een totaalopbrengst van 2,35 miljard euro.
De topposities blijven onveranderd: Duitsland neemt van de totale omzet 49,4 procent (= 20,33 miljard euro) voor zijn rekening, gevolgd door Groot-Brittannië (5,99 miljard) en Frankrijk (4,35 miljard). Zonder SAP mee te rekenen zou Groot-Brittannië overigens bovenaan staan. De top vijf, inclusief Zweden en Nederland, is goed voor 85,7 procent van de omzet van de Europese top 100 van de softwareindustrie.
SAP en de rest
SAP (omzet 15,9 miljard euro) blijft in de Truffle 100-rangschikking het grootste Europese softwarebedrijf, met een straatlengte voorsprong op nummer twee Dassault Systèmes (1,8 miljard) en drie Sage (1,6 miljard). Daarna completeren Hexagon, Wincor Nixdorf, Asseco Group, Software AG, Datev, Wolters Kluwer en Swift de top tien.
En Zweden heeft dan ook geen 3 procent begrotingstekort maximum en kan naar eigen inzicht investeren in de toekomst van het land. Oftewel een eenvoudig voorbeeld waarom de Europese regels lokale economieën (bewust) terughouden en voor de lange termijn alleen maar voor meer ellende zorgen.