Datacenter Services onderdeel van de CSN Groep lanceert de Company-Box. Een nieuw Nederlands alternatief voor Dropbox. De laatste tijd is duidelijk geworden hoe ver de tentakels van de Amerikaanse overheid reiken en hoe de NSA ook Amerikaanse software gebruikt om onze gegevens te analyseren op verdachte inhoud.
Gewapend met de Patriot act eigent de Amerikaanse overheid zich onder het mom van terrorisme-bestrijding het recht toe je intellectueel eigendom te schenden. Tijd dus voor een nieuw Nederlands alternatief wat net zo gemakkelijk werkt als Dropbox maar veilig op Nederlandse dataservers staat en dus beschermd is door de Nederlandse privacy wetgeving.
Company-Box bied voordelen zoals altijd het juiste abonnement – er zijn drie varianten Essential, Business en Enterprise. De opslag varieert van 3GB tot ongelimiteerd -, veilig delen en opslaan,
veilig vanuit Nederlandse datacenters, alle bestanden met één touch binnen handbereik en een Nederlandse service desk.
Kort geleden had ik kennis gemaakt met 2x open source producten die Dropbox-killer waren. Zeer mooie producten. Je kunt hen als dienst afnemen of zelf in je DC opnemen en eigen Dropbox-omgeving maken. De tijd van Dropbox is al lang voorbij!
Dropbox voor bedrijven is in mijn ogen inderdaad passe. However, vier killer features die nodig zijn als je een “Dropbox” voor bedrijven wil maken:
1) SAML integratie of een eenvoudige koppeling aan Active Directory zodat je een fileshare kunt realiseren waarop je makkelijk rechten kunt zetten
2) Integratie van de API middels een eenvoudige command prompt, zodat je bijvoorbeeld een script kunt schrijven die bestanden automatisch upload naar een bepaalde map (van eigen of extern account). Dit ter vervanging van FTP.
3) Drag en drop browser functionaliteit in de browser
4) Client side versleuteling, ofwel de Dropbox provider heeft geen enkele toegang tot de data.
Wie dit als product aan kan bieden (op een solide manier) en zich kan certificeren over de *hele* keten, heeft volgens mij de kans om een wereld speler te worden.
Als de versleuteling goed is (clientside) maakt het overigens niets uit of de data in NL staat of in China.
Maar goed, ik ben benieuwd.
En zoals Reza zegt is er ook ruimte voor open source software.