Meer dan de helft van alle Android-gebruikers gebruikt geen beveiligingssoftware. Dit terwijl Android inmiddels is uitgegroeid tot het populairste mobiele platform. Met als gevolg dat ook cybercriminelen zich vol enthousiasme op dit platform storten om malware die persoonlijke gegevens steelt te verspreiden. Gebruikers lijken hiervan niet op de hoogte. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door B2B International in samenwerking met Kaspersky Lab.
In totaal 40 procent van alle smartphonegebruikers en 42 procent van alle tabletgebruikers die aan de enquête deelnamen zegt een beveiligingsoplossing op hun mobiele apparaat te hebben geïnstalleerd. Andere respondenten achten de beveiligingsfuncties die in het besturingssysteem zijn geïntegreerd voldoende of denken veilig te kunnen blijven door te vertrouwen op hun instinct.
Kaspersky Security Network
Wat mobiele platforms betreft is en blijft Android het populairste doelwit van cybercriminelen. Volgens de clouddienst Kaspersky Security Network, die gegevens verzamelt over ernstige internetbedreigingen, is 99 procent van alle malware voor mobiele apparaten specifiek gericht op Android. En de gevaren worden alleen maar groter. In heel 2012 detecteerden de specialisten van Kaspersky Lab 35.000 vormen van kwaadaardige code. Daar gaan we in 2013 ruim overheen: alleen al in de eerste helft van het jaar bedroeg dit aantal ruim 47.000.
De twee belangrijkste redenen voor de grote belangstelling van cybercriminelen zijn de populariteit en functionaliteit van het Android-platform. Malware kan bijvoorbeeld worden ingezet om de smartphone een sms te laten sturen naar dure betaalnummers. Op die manier kunnen cybercriminelen de bankrekening van de gebruiker plunderen. Ook is het mogelijk om door middel van kwaadaardige programma’s een smartphone te transformeren tot een spionagetoestel dat cybercriminelen interessante informatie verschaft over de eigenaar, waaronder wachtwoorden voor sociale netwerken en accounts voor internetbankieren en online betalingsdiensten. Dit maakt de communicatie-, entertainment- en ict-mogelijkheden van Android-toestellen bij cybercriminelen net zo populair als bij gebruikers.
Dit is weer zo’n “Wij van WC-eend” artikel. Hier is veel op af te dingen, malware is ook risico op andere mobiele platvormen die je anders gebruikt dan bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan iPhones die je jailbreakt (bij Android buiten de Play store om software installeren is ook niet default out of the box, maar moet je daar een optie voor aanzetten).
Wat een onzin. Kaspersky, een bedrijf dat anti-virussoftware maakt, zegt dat er op één of ander OS veel virussen en malware voorkomen. En laten hun nu toevallig zelf daar dan weer een virusscanner voor hebben gemaakt.
En die software moet je dan natuurlijk kopen om er voor te zorgen dat jouw telefoon/tablet niet bij de 0,001% van de Android telefoons/tablets zit die besmet raakt (bron: http://pocketnow.com/2013/10/10/android-malware). Waarvan 98% door eigen toedoen trouwens (sideloaden, apps uit Chinese nep app stores, waarschuwingen wegklikken).