Net als veel andere bedrijven staan ook ict-organisaties zwaar onder druk. Kennisdeling binnen en buiten de organisatie heeft daarom vaak geen prioriteit meer. Een positief tegengeluid was te horen op de onlangs gehouden DevDays. Consultants en externe sprekers deelden hun kennis en ervaringen met it-professionals uit alle windstreken. Het thema van de DevDays is, zoals de naam van het evenement al doet vermoeden, development, in de breedste zin van het woord.
Sander Hoogendoorn, internationaal Agile-expert, trapte de DevDays af met een prikkelende presentatie over Agile softwaredevelopment. Een aantal heilige huisjes rond Agile werden direct afgebroken. Agile staat in veel kringen bekend als dé manier om je softwareprojecten goed te laten verlopen, maar Hoogendoorn sloeg de bezoekers om de oren met het feit dat er geen one size fits all-oplossing bestaat en dat we Agile die status ook niet moeten geven.
Hetzelfde geldt volgens Hoogendoorn voor Scrum, dat als Agile-methodiek vaak gezien wordt als het ei van Columbus. Scrum kan prima werken, maar lang niet in alle gevallen. Daarnaast vergeten we vaak dat Scrum niet alleen ingezet hoeft te worden bij softwareontwikkeling, maar ook van dienst kan zijn bij het plannen van projecten in termen van onderdelen in plaats van uren of dagen. Volgens Hoogendoorn halen we onze deadlines meestal niet wanneer we plannen in uren of dagen. We zouden er daarom slimmer aan doen om de planning abstract te houden en te plannen in punten in plaats van uren.
Naast Agile was ook cloud een belangrijk thema tijdens de DevDays. Tijdens de presentatie van Alain de Klerk van QNH en Marcel Meijer van Prodware werd duidelijk dat er zoveel geroepen wordt over cloud, en de mogelijkheden eindeloos zijn, dat veel it-professionals door de bomen het bos niet meer zien. Aangezien cloud inmiddels wel bewezen heeft dat het ‘here to stay’ is, was de dringende boodschap dat ontwikkelaars het werken en ontwikkelen in de cloud zullen moeten omarmen. Wanneer zij toepassingen schrijven die uiteindelijk ook vanuit de cloud waarde toevoegen, zijn ze anderen een stap voor.
De DevDays waren verder gevuld met technische sessies over onder andere clean codes, app-testing en byod. Met name byod heeft voor een grote omslag in de ontwikkeling van apps teweeg gebracht. Veel organisaties gebruiken een backoffice van bijvoorbeeld SAP om de systemen intern aan te kunnen bieden. Nu bijna alle medewerkers een tablet of smartphone hebben en daar ook de back-end mee willen ontsluiten, worden apps steeds belangrijker voor de it-afdeling. Deze apps zijn de aanvulling op de grote systemen, waarmee eindgebruikers (deel)functionaliteiten zowel thuis als op het werk kunnen ontsluiten op hun mobiele device. Veel it-professionals lopen nog steeds aan tegen het probleem dat hun bedrijfssystemen gebaseerd zijn op Windows of Internet Explorer. De belangrijkste boodschap aan it’ers: vergroot je kennis over html5 en native apps. Die basis is nodig voor een slimme inzet van apps binnen organisaties.
Naast presentaties en workshops was er ook voldoende tijd om te netwerken en verder te praten over de sessies. De deelnemers spraken met elkaar over de onmisbaarheid van ict binnen álle organisaties. Een voorbeeld dat genoemd werd was het CBS, dat zijn werkeloosheidscijfer aan de overheid moet rapporteren en dat doet op basis van informatie van bijvoorbeeld het UWV en de Belastingdienst. Zonder ict zou het werkeloosheidscijfer in Nederland dus niet bestaan. De belangrijkste conclusie van de DevDays 2013? Ict is helaas geen tovermiddel, maar is wel steeds meer de groeiende kracht achter succesvolle organisaties.
Lars Schmitz en Rob ten Kroode, business unit managers Application Development bij QNH