Jonge ict’ers starten het liefst in een baan met alle voordelen van het Het Nieuwe Werken. Daarnaast willen ze het liefst casual gekleed naar hun werk, geven ze de voorkeur aan een profitorganisatie, een informele werksfeer en een internationaal bedrijf. Bovendien werken zij het liefst veel in teamverband. Dit blijkt uit onderzoek van wervingsbureau Procam onder 214 starters die op zoek zijn naar een baan in de ict.
Van de starters verkiest 87 procent Het Nieuwe Werken boven een baan van negen tot vijf. Ook werken in teamverband is erg populair onder ict-starters, 77 procent geeft de voorkeur aan deze manier van werken. Wat betreft de werksfeer geven ict’ers de voorkeur aan een informele sfeer (83 procent). Dit ligt ook in lijn met hoe starters het liefst gekleed gaan naar hun werk. Van de ondervraagden wil 69 procent wil het liefst casual gekleed, terwijl 31 procent het liefst in pak op werk verschijnt.
Jonge ict’ers zijn erg verdeeld wat betreft de keuze of ze voor een grote of kleine organisatie willen werken. Van hen zegt 59 procent liever voor een grote organisatie te werken, tegenover 41 procent die een kleine organisatie prefereert. Een internationaal opererende organisatie is met 58 procent net iets populairder onder starters. Daarnaast is werken voor een profitorganisatie met 69 procent het meest in trek en verkiest 31 procent non-profit boven profit.
Consultant populairst
De meeste jonge ict-starters willen het liefst in een consultancy-functie werken. Werken als projectleider en business analist sluiten respectievelijk de top drie af. Tester is het minst populaire beroep. Bedrijven die jong talent willen aantrekken en binden moeten doordrongen zijn van hun wensen en daar op inspelen, stelt oprichter George van Buysrogge van Procam.
Het lijkt erop dat niet alleen werkgevers schapen met vijf poten zoeken, maar werknemers ook…
Tja… jong ’talent’ zoekt dus kennelijk een baantje waar je vakinhoudelijk niets voor hoeft te kunnen, maar waar je wel een aardige gage kan binnen harken.
Was laatst ergens waar men mij wist te vertellen dat er net afgestudeerde jongens van 22 jaar zonder blikken of blozen een bruto salaris van vijfduizend euro durfden te vragen
(het spreekt vanzelf dat dit zonder de GSM, Klapdoos en S80 was).
Ik denk dat Johannes toen hij dit artikel schreef ook eens achter zijn oren gekrabd heeft.
“De meeste jonge ict-starters willen het liefst in een consultancy-functie werken. Werken als projectleider en business analist sluiten respectievelijk de top drie af.”
Volgens mij zijn dit functies waarin naast kennis en competenties ook meerdere jaren ervaring benodigd is. Ik geloof niet dat jonge ict-starters daar met het huidige reguliere ict-onderwijs al over beschikken waardoor dit dus zeker geen startersfuncties zijn. Om ze wel te kunnen laten starten in dit soort functies is er een aanvullend en meer vacaturegericht leertraject benodigd.
@Robert Het was me nog niet eens opgevallen maar er wordt hoog ingezet, lijkt me dat je eerst begint als krullenjongen of jongste bediende. Maar vooral iets technisch om er feeling met te krijgen dat lijkt me een mooie opstap naar consultant, project leider of business analist.
Volgens mij willen jongeren helemaal niet werken. Een tester heeft alle 3 de favoriete functies in zich 😉
En het verdient ook lekker, maar dan moet je wel werken.
Consultant over wat?
Moet je niet eerst kennis op doen over een onderwerp??
Of is het alleen maar slap oh-en??
Corne
Het is niet duidelijk waaruit de geïnterviewden konden kiezen. Uitgaande van de procam.nl website, denk ik dat men kon kiezen uit dit lijstje:
Testers, Technisch Applicatiebeheerders, Functioneel Applicatiebeheerders, Developers, Security Specialisten, Systeembeheerders, Business Analists, IT Consultants,
IT Management Trainees.
Waar is de groep netwerkbeheerders? En er zijn wellicht meer ict-groepen die niet genoemd zijn?
@Tester:
Wat verdiend een tester dan? Kan me nauwelijks voorstellen dat je dan meer verdiend in vergelijking met consultancy, projectleider of business analist.
Ik denk dat jong en oud allemaal graag willen dat je flexibel bent in komen en gaan, maar ik denk dat iedere werknemer graag wil dat werkgevers de inflexibele verplichtingen hebben naar hun werknemers heeft zoals die gelden voor werknemers die al vele jaren in vaste dienst zijn.
Ik zie (te) grote verschillen tussen de rechten van vaste medewerkers en medewerkers die geen vast contract hebben omdat ze recent van baan zijn gewisseld.
Niets mis met ambitie toch?
En aangezien nieuwe mensen donders goed weten dat als ze ja tegen een baan zeggen ze tien jaar geen significante salarisverhoging krijgen is de vraagprijs niet mals. Je kan ook nee zeggen en een blik buitenlanders opentrekken.
@M wat iemand in een bepaalde rol verdient is heel lastig te vergelijken.
De ene sector betaalt nu eenmaal meer dan de andere, net als het ene bedrijf een andere definitie heeft van “senior” dan de andere. Ook de invulling en verantwoordelijkheden van een rol verschilt per bedrijf.
Een tester die een medisch systeem vrij geeft heeft heel andere verantwoordelijkheden dan een tester die een app vrij geeft. Beiden doen op papier hetzelfde werk, maar binnen een heel andere context.
Kijk ik in mijn omgeving, dan is €4000 per maand (bruto) makkelijk te halen voor een tester, en als je een beetje goed bent is €5000 ook geen probleem.