Met algemene stemmen zijn de ledenvergaderingen van de beroepsverenigingen Ngi en NGN op 21 november 2013 akkoord gegaan met een fusie per 1 januari 2014 tot Ngi-NGN. Op 16 mei 2013 tekenden de voorzitters hiertoe al een intentieverklaring, nadat eind 2010 al de samenwerking tussen beide verenigingen was geformaliseerd.
In de zomer van 2010 besloten de beide beroepsverenigingen al gezamenlijk leden te werven bij de Belastingdienst, als opmaat voor de intensivering van de samenwerking. Gangmaker was voormalige minister van Financiën Jan Kees de Jager, ooit zelf NGN-voorzitter. Ook Eurocommissaris Neelie Kroes drong in 2012 aan op een fusie, om de Digitale Agenda van Europa in Nederland te realiseren. Toch duurde het nog tot eind 2013 voor de leden de weg vrijmaakten voor de samensmelting van de twee verenigingen.
Ngi-voorzitter Klaas Brongers zal het bestuur van de fusievereniging voorzitter, NGN-voorzitter Lex Schampers wordt vice-voorzitter. Over de lange duur van het fusietraject zegt voorzitter Brongers: ‘De uitdaging was om goed te verwoorden wat precies de voordelen zijn voor het individuele lid. De NGN en het Ngi bestaan respectievelijk 25 en 55 jaar. Er zat dus ook een historie en veel emotie aan vast. Dan moet je mensen de tijd geven aan het idee te wennen.’
De nieuwe organisatie Ngi-NGN wil een thuisbasis zijn voor individuele professionals in de volle breedte van het vakgebied. De leden, besturen en de Special Interest Groups vinden elkaar in het congresthema ‘Informatieprofessional 3.0’: professionals moeten zowel de harde als de meer ‘softe’ skills goed beheersen. Tijdens de bijeenkomst met dit thema op 6 maart 2014 spreken Michiel Borgers (voormalig Ngi-voorzitter) en Jan Kees de Jager (tot 2007 NGN-voorzitter).
De fusieorganisatie zet zich in voor het verbeteren van vakmanschap en kennisverbreding van professionals. Een voorbeeld is het meewerken aan en uitdragen van het European Competence Framework (e-CF). In 2014 publiceert de fusievereniging daarover een boek.
Ngi-NGN
Samen vertegenwoordigen de beroepsverenigingen zo’n vierduizend professionals op het gebied van informatiemanagement en informatietechnologie. Aanvankelijk noemden de verenigingen een gezamenlijk ledental van vijfduizend ict-professionals. ‘Blijkbaar hebben wij – ook door de fusie van Ngi en Nederlandse Vereniging van Registerinformatici VRI – wat meer overlap in onze gelederen gehad dan wij aanvankelijk beseften’, zegt Brongers.
Het NGI was traditioneel meer academisch georiënteerd, terwijl NGN meer vakinhoudelijk was. Voor de secretariaten van beide verenigingen heeft de fusie geen gevolgen. Deze organisaties waren al ondergebracht bij hetzelfde dienstverlenende bedrijf Motivation Office Support in Nijkerk. Brongers: ‘Als je aan de achterkant al in elkaar geschoven bent, is dat aan de voorkant eenvoudiger te realiseren.’
Volgens de laatste cijfers die ik kan vinden werken er 283.000 ict’ers in Nederland. Dus dit groepje vertegenwoordigt 1,4% van hen. En zij bestaan hoelang? Tientallen jaren in ieder geval. Niet echt indrukwekkend.
Beetje jammer dat de naamgeving meer een samenwerking veronderstelt dan een fusie. Was er geen creatieve geest met een passende en nieuwe naam? Mooi maar ongelukkig voorbeeld van het juist door ict’ers zo vaak verfoeide legacy. De fusie op zich is natuurlijk prima, maar ik sluit me bij Roger aan dat deze organisatie geen vertegenwoordiging is, maar een heel andere rol speelt en een ander doel dient.
Tja, kom maar met een goed idee voor een naam dan.
We zijn er naar op zoek.
Enuh, hebben jullie een andere organisatie op het oog die de beroepsgroep dan vertegenwoordigt, dan hoor ik dat ook graag.