Het aanvullend onderzoek dat de tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid naar twee cases laat uitvoeren, richt zich op Werk.nl en Tunnels A73. Dat melden ingewijde bronnen. Opmerkelijk genoeg wordt het programma Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) met rust gelaten, terwijl dat toch een actueel dossier is met vele haken en ogen. Welk bureau het extra onderzoek, dat 13 december start, gaat uitvoeren, is nog niet bekend.
Afgelopen oktober rondde Policy Research zijn onderzoek af naar zeven ict-casussen van de overheid. Volgens de tijdelijke commissie ICT-projecten zijn met de conclusies uit het eindrapport van Policy Research nog niet alle onderzoeksvragen beantwoord. Er is nader onderzoek nodig naar aanbestedingsprocedures, contracten, opdrachtgeverschap en geldstromen. In dit kader worden nog eens twee projecten onder de loupe genomen. Het eindrapport verschijnt daarom zo’n driekwart later, namelijk in het najaar van 2014.
Werk.nl en Tunnels A73
Volgens ingewijden worden de casussen Werk.nl en Tunnels A73 extra onderzocht. Werk.nl zou gekozen zijn omdat op die manier ook de gehele ict van UWV mee kan worden genomen, vanwege eerdere grote mislukkingen bij de uitvoeringsinstantie. Het project Tunnels A73 wordt nog eens extra bekeken omdat er door de betrokken organisaties geen bevredigende antwoorden op vragen zijn gekomen.
Opvallend is dat het programma mGBA niet is geselecteerd. Naar verluidt speelt mee dat dit politiek gevoelige ict-onderwerp de positie van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Registraties in gevaar zou kunnen brengen mochten er ongevallige zaken uit een extra onderzoek naar voren komen. Plasterk gaf begin november groen licht voor de voortgang van het programma mGBA.
Zowel VVD-kamerlid Ton Elias, voorzitter van de commissie, als de woordvoerder van de Tweede Kamer willen niet reageren op vragen over de keuze voor de twee cases en het niet selecteren van de mGBA. De commissie liet in een brief aan het Presidium van de Tweede Kamer begin november nog wel weten de mogelijkheid open te houden dat zij na het verdiepingsonderzoek, om de onderste steen boven te krijgen, bevoegdheden nodig heeft die een parlementaire enquêtecommissie wél en een tijdelijke commissie niet heeft.
Zeven casussen
Policy Research Corporation Nederland won afgelopen februari de gunning voor het uitvoeren van het parlementaire onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. Het doel daarvan is drieledig. Het eerste doel is het in kaart brengen van de misgelopen maatschappelijke effecten door het mislukken van ict-projecten. Het tweede doel is het aangeven van de belangrijkste stappen om tot een betere ict-inrichting bij de overheid te komen. Daarnaast heeft het parlementaire onderzoek ook tot doel de informatiepositie van de Tweede Kamer te versterken.
Het onderzoek telt zeven casussen: Modernisering Gemeentelijke Basisadministraties (mGBA), EPD, Tunnels A73, C2000, OV-chipkaart, (het later toegevoegde) Werk.nl en de migratie van een mainframe- naar een winframe-omgeving bij RDW. De eerste zes zijn hoofdpijndossiers; het laatste project is succesvol verlopen. Opmerkelijk is dat grote miskleunen bij Defensie, Justitie en de Belastingdienst ontbreken.
Interesant, ik ben erg benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek al sta ik er natuurlijk met de nodige scepsis naar te kijken.
Immer, zoals met elk onderzoek het geval,
– is vooraf reeds bepaald wat er uit moet komen (wie betaal, bepaald)
– worden onderzoeken in het algemeen uitgevoerd door mensen met een zekere specialisatie.
Het komt maar zelden voor dat een onderzoeker kennis heeft van diverse soorten al dan niet Unix mainframes en Windows systemen, evenals de diverse oplossingen die dergelijke systemen bieden.
Ook wordt er voor het C2000 deel van het onderzoek nog specialistische (en niche) kennis en ervaring op het gebied van telecommunicatie verwacht.
Maar most of all het onderzoek mag nooit uitwijzen dat beleidsmakers gefaald hebben en liefst ook niet dat uitvoerende organisaties beter hadden mogen presteren.
Het succes bij de RDW is voor mij ook wel verklaarbaar (ik heb er zijdelings mee te maken gehad) maar dat zal erg moeilijk politiek correct te onderbouwen zijn….
In elk geval een goede ontwikkeling dat ergens iemand nu eens eindelijk openheid van zaken verwacht, ondanks van de kronkels die verantwoordelijke bewindspersonen daardoor beginnen te maken.
Glas, plas en was.
Nederlandse overheid en it is en blijft moeilijk omdat de overheid zelf moeilijk is omdat zij doorwrocht is door zelf belang korte termijndenken en elkaar de hand boven het hoofd houden als het zo uit komt.
Herinnert u zich deze nog nog nog nog…
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/2648227/1277202/vw-laat-ictbeleid-prorail-even-met-rust.html
Is nog steeds niet af en heeft nu al meer dan 50 miljoen gekost.