Beveiliging en privacy, het zijn begrippen die nauw verbonden zijn met de ontwikkelingen rondom de cloud. Door persoonlijke data op servers op afstand te zetten, voelt het voor organisaties alsof ze de controle over die data verliezen. Bescherming van privégegevens is echter een fundamenteel recht in de Europese Unie, maar organisaties moeten ook los durven laten. Want uiteindelijk betekent naar de cloud gaan, dat je meer controle terugkrijgt. Computable en it-dienstverlener Macaw ontvangen hierover graag vragen van lezers.
Organisaties moeten de securityvraagstukken zeker niet negeren en moeten een gedegen onderzoek doen naar welke data eventueel wel of niet geschikt zijn voor de cloud. Want gegevens of processen naar de cloud migreren kan zeker gevolgen hebben voor bestaande en toekomstige certificeringen, maar ook voor de mate waarin organisaties voldoen aan wet- en regelgeving. Een specifiek geval hier is bijvoorbeeld de privacywetgeving waar de Europese Commissie scherpt toezicht houdt op de juiste naleving hiervan. Ook komen hier termen als het Safe Harbor-principe en de Patriot Act naar voren. Maar zitten organisaties wel te wachten op dergelijke regelgeving? Hoe kan een goede balans gevonden worden in al die securityvraagstukken die spelen bij de overgang naar de cloud? Macaw en Computable gaan hier proberen achter te komen via een speciale kennissessie via Twitter. Zij roepen lezers van Computable op om deel te nemen aan deze sessie en om vragen in te dienen over het onderwerp ‘beveiligingsapecten van de cloud’.
Cloud computing-perspectief
Beide partijen gaan graag in op onderwerpen als hoe schaalbaar de cloud en hoe mobiel een digitale werkplek is, hoe processen ook gedeeltelijk in de cloud kunnen worden ondersteund, hoe je een back-up van data in de cloud maakt, et cetera. Hierin kunnen technologieën als Office 365, waar Lync, Exchange en Sharepoint ook onder vallen, Windows Azure en Windows Intune aan bod komen. Macaw zal vragen van Computable-lezers beantwoorden vanuit cloud computing-perspectief. Vragen kunnen worden ingediend via Twitter.
Macaw-specialisten Arie Leeuwesteijn, Dion Olsthoorn, Jasper Staal, Guido Vrijdag, Maarten Wiese en Dirk Zekveld zitten klaar om alle vragen te beantwoorden. Twitter-gebruikers moeten eerst Macaw op Twitter volgen (@MacawNL) en kunnen vervolgens alle vragen stellen binnen het thema. De specialisten van Macaw reageren en geven antwoord via een tweet. Voor de interactieve kennissessie ‘Macaw geeft antwoord’ wordt de hashtag #AskMacaw gebruikt. Als een deelnemer dieper op de materie in wil gaan, dan moet hij Macaw op Twitter gaan volgen.
Nokia Lumia 925
Macaw en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante cloudvragen gaan verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Macaw iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een Nokia Lumia 925. Tot 23.59 uur van die dag komen vragen in aanmerking voor deze Windows-smartphone van Microsoft. Vragen die na dit tijdstip worden ingediend, worden na afloop van de Twitter-sessie wel door Macaw beantwoord, maar dingen niet meer mee naar de Nokia. In totaal worden er in de week van 18 tot en met 22 november 2013 dus vijf Nokia Lumia 925’s weggegeven.
De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Macaw. Deze worden gebundeld en gebruikt om redactionele artikelen over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van cloud computing zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.
Opstellen Twitter-bericht
Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week van 18 tot en met 22 november vragen stellen aan de specialisten van Macaw. Dit gaat dus alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld: #AskMacaw
Overige subthema’s
Vandaag wordt het subthema ‘beveiligingsaspecten van de cloud’ behandeld. Eerder kwamen de cloudonderwerpen ‘marketingwebsites in de cloud’, ‘digitale werkplekken in de cloud’, ‘hybride cloudoplossingen’ en ‘beheer in de cloud’ aan bod. Mocht je over deze subthema’s nog vragen willen stellen, dan kan daarvoor op Twitter de hashtag #AskMacaw worden gebruikt.
Controle hebben over de cloud is een pertinente leugen. Ook al het Europese netwerkverkeer wordt onderschept geanalyseerd en opgeslagen.