Het mkb in Europa faciliteert de nieuwe generatie cloudwerknemers op dit moment nog onvoldoende. Werknemers menen efficiënter en effectiever te kunnen werken met behulp van de juiste file sharing-diensten, maar in 77 procent van het mkb worden deze diensten niet aangeboden door werkgevers. Dit blijkt uit Europees onderzoek van Sharp. Vooral in Nederland identificeerde Sharp een groot verschil tussen de cloudoplossingen die werknemers graag gebruiken en wat hen daadwerkelijk wordt aangeboden.
Het onderzoek van Sharp bestond uit een enquête, afgenomen onder 1535 werknemers in het mkb in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zweden. De resultaten duiden op een nieuwe generatie werknemers in het mkb in heel Europa, die op weg is naar een flexibeler, collaboratief werkmodel. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 23 procent van de bedrijven inmiddels is overgestapt op e-mail of kantoortoepassingen uit de cloud.
Nederlander wil mobieler zijn
Meer dan de helft van de werknemers meent vanaf elk apparaat en elke locatie toegang tot werkdocumenten nodig te hebben om efficiënt te kunnen werken. Meer nog dan andere Europese werknemers vinden Nederlandse werknemers dat zij ook vanaf een privélaptop, smartphone of tablet toegang tot werkdocumenten moeten hebben. Dit geldt voor 62 procent van de Nederlanders versus 55 procent van de Britten, 44 procent van de Fransen, 42 procent van de Zweden en 36 procent van de Duitsers.
Het aantal werknemers dat alleen vanaf een kantoorlocatie werkt, is momenteel dan ook in de minderheid, want 59 procent van de ondervraagde werknemers werkt wel eens vanaf een andere locatie. In Nederland is dit 64 procent en werkt 55 procent zelfs minimaal één keer per maand ergens anders dan op kantoor. In de overige Europese landen werkt minder dan de helft van de werknemers minimaal eens per maand vanaf een andere locatie.
46 procent van de werknemers meent dat de mogelijkheid om op afstand te werken essentieel is voor het uitvoeren van zijn taken. 41 procent van de werknemers vindt dat hij thuis ook creatiever is dan op kantoor.
Kwaliteit verhogen
De cloud biedt kansen voor werkgevers op het gebied van winstgevendheid door de verwachte voordelen op het gebied van efficiëntie. Zo meent de helft van de respondenten dat meer samenwerking op de werkvloer een directe impact op het bedrijfsresultaat heeft, omdat dit hun activiteiten rendabeler maakt. Voor de Nederlandse werknemers geldt dat maar liefst 70 procent denkt dat meer samenwerking de kwaliteit van het werk verhoogt en 68 procent van hen denkt dat het hen helpt om beter gefundeerde beslissingen te nemen.
Ook bij het aantrekken van de het juiste personeel zouden cloudoplossingen kansen bieden voor bedrijven: volgens werknemers zou het bedrijfsimago verbeterd worden en zou de kwaliteit van de interne relaties toenemen. 38 procent van de werknemers geeft namelijk aan een potentiële werkgever meer te waarderen als deze voorziet in de juiste file sharing-diensten en 53 procent denkt dat de mogelijkheid om beter samen te werken met collega’s tot hechtere teamrelaties leidt.
Nederland loopt voorop
Zowel intern als extern worden gegevens nog het vaakst gedeeld via e-mail (intern 91 procent en extern 76 procent), gevolgd door geprinte documentversies (intern 73 procent en extern 33 procent). 83 procent van de Europese werknemers maakt nu dan ook nog geen gebruik van een officiële cloudoplossing op het werk. Hoewel Nederland in Europa voorop loopt op het gebied van cloudadoptie in het mkb, geldt ook hier dat 77 procent nog niet is overgestapt. 43 procent van de werknemers heeft zelfs nog geen enkele tool tot zijn beschikking om eenvoudig documenten te delen en samen te werken met mensen buiten het bedrijfsnetwerk.
39 procent van de werknemers geeft aan dat zijn bedrijf geen officieel beleid heeft ten aanzien van het delen van informatie buiten het bedrijfsnetwerk en 19 procent van de werknemers is in het geheel niet op de hoogte van een dergelijk beleid. Als een bedrijf geen file sharing-dienst aanbiedt, downloadt 13 procent van de werknemers zelf tools die hiervoor kunnen worden gebruikt. Zelfs van de werknemers die aangeven dat document sharing tools actief verboden zijn op de werkplek (41 procent), gebruikt 9 procent toch de door hen gewenste tools.
Ik begrijp de terughoudendheid wel.. En daarnaast … je hoeft niet per se in de cloud te werken om mobiel te zijn. Dat kan ook prima met een Hosted oplossing die specifiek voor het bedrijf is ingericht, onder een specifieke SLA met de leverancier van de infrastructuur.
Laten we de wereld niet omdraaien. Medewerkers werken voor een bedrijf. Data is van en voor het bedrijf.
Maar inderdaad moet het bedrijf wel beleid hebben en bij het beleid ook de implementatie verzorgen van de technische hulpmiddelen om het beleid te kunnen uitvoeren. Nog steeds wel zoals het bedrijf dat wil en niet zoals elke individuele werknemer dat voor ogen heeft.
Lastig? Ja… Maar laten we niet vergeten dat de internationale concurrentie steeds harder wordt en het bedrijfsbelang eist dat niet alle gegevens op straat liggen. En ja desnoods ten koste van gebruiksgemak. Elke vorm van beveiliging is immers een beperking van het gebruiksgemak. Je zet thuis de voordeur toch ook niet altijd open omdat het tijd kost om de deur met een sleutel van het slot te halen?