Ict-dienstverlener Cegeka gaat de pc’s van 2500 medewerkers van afvalverwerker Van Gansewinkel uitrusten met Windows 8 en Office 2013. Voor de mailbox kiest Van Gansewinkel voor Office 365. Cegeka verzorgt de hele migratie en bijhorende ondersteuning. Beide partijen werken al vijftien jaar samen. Dat contract wordt nu met vier jaar verlengd.
Van Gansewinkel gaat de migratie per locatie aanpakken en zal gedurende het traject met extra medewerkers ter plaatse zijn om hen wegwijs te maken in deze nieuwe manier van werken. Zij krijgen ondersteuning van de Cegeka-helpdesk. Zodra de implementatie in de Benelux rond is, volgt een evaluatie waarna Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen, Portugal en Tsjechië aan de beurt zijn.
Het nieuwe werken
‘De keuze van Van Gansewinkel voor Microsoft Windows 8, Office 365 en Office 2013 komt op het juiste moment’, meent Arjan Oude Kotte, directeur Small and Midmarket Solutions & Partners bij Microsoft Nederland. ‘Office 2003 en ook Windows XP hebben het einde van hun levensduur bereikt. De nieuwe versies bieden aanzienlijk meer mogelijkheden, zijn veiliger en zijn vooral beter afgestemd op de zakelijke behoeften van nu. Daarnaast hebben de medewerkers van Van Gansewinkel dankzij Office 365 nu overal en altijd toegang tot hun kantoorautomatisering in de cloud, waardoor zij nu ook kunnen overstappen op het nieuwe werken.’
‘Ik kijk uit naar de communicatiesoftware Lync waarmee we schermen kunnen delen, kunnen chatten, bellen of videoconferenties kunnen houden’, zegt Fred Peters, directeur Corporate ICT bij Van Gansewinkel. ‘Met de zogenoemde presence-functie zie je of iemand in vergadering, aan de telefoon of bereikbaar is. Het biedt onze klanten en medewerkers flexibiliteit en het bespaart reistijd. Onze kantoorautomatisering brengen we naar de cloud, zodat deze altijd en overal bereikbaar is. Ook interessant aan Office 365 is dat we met de nieuwste versie van Sharepoint voor ons documentbeheer kunnen werken.’
Dit is inderdaad een persbericht, reageren zal dus niet veel zin hebben maar toch heb ik enige vragen want in tegenstelling tot Henri kan ik er niet veel innovatiefs in vinden.
Het is tenslotte vooral een upgrade en dat proces is met lifecycles van Microsoft niet nieuw(s) te noemen. Draaiboek van migratie naar XP dient wat aangepast te worden maar procesmatig is het bijna hetzelfde. Wel hebben we nieuwe middelen zodat business de uitrol zelf kan initieren (pull) via een self-service portal. System Center (met Intune) bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er veel geautomatiseerd kan worden, een desktop met enkel Microsoft producten kan zero-touch uitgerold worden.
Krijg de indruk dat hier echter gekozen wordt voor een door de IT geplande (push) migratie waarbij mannetjes nog met CD’s langs locaties rennen. Hoewel dat natuurlijk ook kan zijn voor de business applicaties omdat die niet altijd geschikt zijn voor Windows 8. En Edwin haalt een interessant punt aan met de backup omdat het ook handig is om vooraf aan migratie de lokale bestanden veilig te stellen.
Henri, gezien XP na april 2014 niet meer ondersteund wordt zullen veel bedrijven dezelfde weg als van Gansewinkel moeten volgen. En tijd dringt want de business applicaties testen en scripten vraagt nog de meeste inspanning.
Ewout, Verbeteringen zijn iets anders dan vernieuwingen. Dat Windows 8 niet vernieuwend is kan alleen ontkent worden door dwazen. Of het een verbetering is valt te bezien. En dat je niet verdiept hebt in de Modern UI kan ik je niet kwalijk nemen, maar als je iets verder onder de motorkap kijkt zie je dat er veel gericht is op parallel processing. Traditionele windows applicaties doen alles sequentieel. Je kent het wel, die applicaties waarover een panty getrokken wordt als hij aan het rekenen is of wacht op een antwoord van de database. Een goede Modern UI app kent dit niet. Dat er weinig animo is staat los van het vernieuwende.
En verdorie, als je Office 365 goed gebruikt is dit wel degelijk een grote verandering met een enorme hefboom. Wie hierin de toegevoegde waarde (en vernieuwing) niet herkend is, mist gewoon visie.
Of Gansewinkel echt de moedige stap neemt om niet alleen het licentiemodel te adopteren, maar ook echt gaat werken zoals het bedoeld is, weet ik niet.
Tja, Jan, ik snap je redenen en waar je vandaan komt, iedereen moet zijn eigen keuzes maken.
Speciaal voor Henri:
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/47/kies-niet-voor-open-source-vanwege-de-centen
Overigens hoeveel business-apps zijn er nu voor “Modern GUI”?
Ik geloof dat de desktop van win8 nog heel lang nodig is.
Henri,
Als ik kijk naar alle functionaliteiten binnen Office die niet gebruikt worden of onjuist dan krijg ik de indruk dat het vaak meer leveranciers gedreven veranderingen zijn dan door de business gewenst.
Heb toevallig afgelopen week 1 van mijn devices gemigreerd naar Windows 8.1 Dus roepen dat ik UI niet ken is niet helemaal juist. En zoals Jan al zegt, sommige dingen gaan handiger met een klassieke desktop.
Maar mijn reactie ging niet om nut en functie van desktop, welke je op vele manieren kunt uitrollen, maar om het stukje selfservice en hoe dat beheersbaar te houden. En ik kan het mis hebben maar zijn daar niet eerst processen voor nodig?
Ewout,
Eerste aanname is anders dan wat ik tegenkom, klant vraag Office 365 aan leverancier of belt zelf (dit is een tipping point!)
Dat je Windows 8 geinstalleerd hebt staat los van of je kunt zien welke vernieuwing in het systeem zitten. Ze worden er niet uitgehaald. Je kent de UI wel maar niet de vernieuwende principes die eronder steken. Of die er ooit uitkomen is nog even de vraag. Windows 8 en ik zijn geen vrienden. Ik heb het om bij te blijven maar vind het echt een vervelend OS op een desktop. Maar mijn mening haal ik los van de bevindingen en de beweringen.
Office 365 e.d. zijn gestoeld op zelfservice. Zelfservice zit in de wortel van het systeem je hoeft je processen daar alleen maar op in te richten. Juist omdat het ontworpen is op met zelfbediening zou het dus ook relatief gemakkelijk aan moeten sluiten op processen en de beheersing ervan (governance).
Ik hoop dat ik met dit antwoord wat dingen toevoeg, dit zijn namelijk in mijn ogen belangrijke aspecten en dus ook veranderingen. Dit zijn de dingen die het verschil gaan maken en zorgen voor een omslag. De zwaartekracht in deze neemt alleen maar toe. Over drie jaar is deze transitie afgerond. Schrijf dat maar op, kun je me er mogelijk later op wijze of ik goed of fout zat.
Henri,
Je zit reclame te maken voor Office365, er zijn andere leveranciers die even goede en soms betere oplossingen bieden. En processen aan een product hangen vergroot alleen maar de vendor-lock waardoor deze migratie trajecten vooral ingegeven worden door lifecycles van leverancier.
Verder had ik in andere reacties al aangegeven dat op een desktop meestal applicaties staan. Clients naar allerlei back-office systemen bijvoorbeeld waar vaak nog de toegang geregeld moet worden. Met een goede deployment infrastructuur kun je deze ook via selfservice ter beschikking stellen waarbij het vooral om de ‘orchestration’ gaat. Nu heeft Microsoft ook hier oplossingen (net als andere leverancier) dus misschien moeten we de term zelfbediening veranderen in zelfbeheersing als we het over governance hebben.
Ewout -het is ook nooit goed- Dekkinga,
Wees nu eens realistisch op het gebied van online email, agenda & documenten zijn er slechts 2 smaken: Office 365 & Google Apps. Er zijn meer aanbieders zoals ZoHo, maar de kans dat deze echt mainstream wordt is klein. Natuurlijk kun je offline documenten syncen met diverse services, maar de propositie van Office 365 en Google Apps is dermate uniek dat in dit veld er nagenoeg geen concurrentie is, en wellicht dat je ertegen verzet, maar dit zijn gewoon hoe de kaarten nu op tafel liggen. Overigens verkies ik Google Apps boven Office 365, dus de reclame die ik maak is beperkt.
En natuurlijk is de huidige staat van de IT bij veel bedrijven dat er veel apps op desktops geinstalleerd staan. Maar nogmaals, de zwaartekracht van de online diensten is erg groot en zwaartekracht is zoals je weet een versnelling.
Tja en wat de rest betreft, off-topic. Natuurlijk gaat het om orchestration maar accessibility is.the.most.important.thing.
Nog nooit Open Exchange gezien Henri?
Wie geen concurrentie zien wil mist een hoop.
Henri – verblind door de cloud – Koppen leest weer eens niet goed.
In het artikel is ook sprake van Office 2013 (en Sharepoint) wat mij als een HYBRIDE oplossing klinkt. Nu had ik al eens aangegeven dat ik cloud als een DELIVERY model zie waarbij de workload bepalend is, iets van mogelijkheden en wonderen.
En nogmaals het uitrollen is niet de kunst, het gaat om het beheersbaar houden:
http://www.slideshare.net/edekkinga/hybride-cloud-strategy
P.S.
Persoonlijk vind ik Thinkfree ook een leuk alternatief voor zowel Google als Microsoft.
Thinkfree kun je niet vergelijken met Google Apps / Office 365.
Beheersbaar houden vergt gewoon goede organisatie, goede tools is meegenomen.
Ik ben niet blind voor concurrentie, maar laten we elkaar niet voor de gek houden. En overigens denk ik ook dat Gansewinkel kiest voor hybride wat jammer is.
Met old school denken krijg je old school resultaten, met andere woorden “If you do what you’ve always done, you’ll get what you’ve always gotten” -Anthony Robbins.