Hoewel de crisis in de immer groeiende datacenter- en hostingsector niet heel erg voelbaar is, is in deze tijden positief nieuws altijd welkom. En helemaal als het uitgesproken wordt door één van de grootste datacenter-bedrijven in de wereld. Tijdens een event in Amsterdam voor de Nederlandse pers en bloggers, gaven vertegenwoordigers van Digital Realty hun visie op de toekomst. En die ziet er goed uit voor Nederland.
Digital Realty is een van de grootste ‘digitale vastgoed’ bedrijven in de wereld. Zij zijn eigenaar van zo’n honderddertig datacenters verspreid over vier continenten die ze in z’n geheel of in grote delen doorverhuren en daarnaast ook onderhouden. Juist Digital Realty ziet Nederland meer en meer als de belangrijkste markt om nu uit te breiden in Europa.
Nederland is al tijden één van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs in de wereld. Vanuit de gunstige geografische ligging is er perfecte connectiviteit naar heel Europa en de Verenigde Staten, gecombineerd met een uitstekend internationaal vestingsklimaat. Tot zover niks nieuws.
Maar Amsterdam wordt volgens Digital Realty in de komende jaren steeds aantrekkelijker in vergelijking tot de naaste datacenterhubs Frankfurt en Londen. De reden is de sterkere stijging van de stroomprijs in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland dan de stijging van de stroomprijs in Nederland.
Gunstig voor Nederland
‘Nu al is Amsterdam 10 tot 20 procent goedkoper qua stroom in vergelijking tot het Verenigd Koninkrijk en zelfs 30 tot 40 procent goedkoper in vergelijking tot Duitsland’, aldus Robert Bath, vice president engineering. De verwachting is dat dit in de toekomst steeds meer uit elkaar gaat lopen ten gunste van Nederland.
Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben in vergelijking tot Nederland veel eerder en meer ingezet op groenere energieopwekking. Echter, door het abrupt stoppen met nucleaire stroomopwekking in Duitsland én door de snelle opkomst van schaliegas in de Verenigde Staten, kampen beide landen nu met een duurdere stroomvoorziening. Waarbij de subsidies om dat op te vangen steeds moeilijker zijn op te brengen. Zie ook een vorige blog van mij over de ontwikkelingen op stroomgebied. Dus ondanks de wat minder ambitieuze doelstellingen op het gebied van schone energie in Nederland, zorgt dit nu wel voor een beter economisch vestigingsklimaat voor datacenters.
Hoofddorp
Een vestigingsklimaat dat de reden is dat Digital Realty een volgende datacenter in Hoofddorp bouwt. Dit was al aangekondigd, maar werd in dit event nogmaals aangestipt.
Een datacenter met ook een ontwerp dat totale flexibiliteit in zich heeft. Gebouwd volgens de ‘POD 3.0’ modulaire architectuur kan het per hal aan de wensen van de klanten worden aangepast, bijvoorbeeld op het gebied van de koeling en elektrische installatie. Of men nu vloeistof koeling of het directe buitenluchtkoeling wil. Of er low- of juist voor high-density stroomverbruik nodig is. Alles is per hal van het datacenter mogelijk aan te passen, zonder dat het ten koste gaat van vloeroppervlak. En uiteraard vanaf dag één gekoppeld aan meerdere andere datacenters en carriers via de eigen fibers van Digital Realty.
Toekomst
Hoe kan Nederland maximaal van deze goede positie blijven profiteren? Volgens Robert Bath kan dat als onze overheid juist zorgt voor een stabiel beleid op het gebied van stroom en belastingen en niet in een keer een andere weg inslaat. Het onlangs gesloten Energieakkoord tussen alle betrokken partijen kan wel eens die rust en stabiliteit geven om die voorsprong te kunnen blijven vasthouden. Laten we hopen dat de komende jaren niet wordt aangepast en aangetast.