Driekwart van de Nederlandse organisaties vindt dat de opkomst van cloudoplossingen snelle innovatie voor de eigen organisatie mogelijk maakt. Maar de cloud wordt te versnipperd gebruikt waardoor onvoldoende waarde wordt gecreëerd. Cloudintegratie is daardoor de belangrijkste uitdaging voor vier van de vijf Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek door Pb7 Research, in opdracht van it-dienstverlener Macaw, onder honderd it-beslissers van Nederlandse organisaties met vijftig of meer medewerkers, die nu, of uiterlijk in 2016 van cloud gebruik (denken te) maken.
Het aantal cloudtoepassingen dat organisaties in gebruik hebben, maakt de komende drie jaar een ruime verdubbeling door: van 46 per organisatie nu, naar 105 in 2016. Het gaat daarbij meestal om een combinatie van private en publieke oplossingen. Het onderzoek signaleert dat het voor Nederlandse organisaties niet eenvoudig is om de snelheid waarmee cloudapplicaties de organisaties binnenkomen bij te benen. Veel van deze applicaties worden binnengehaald om een tactisch voordeel te realiseren, maar zij zullen vroeg of laat toch ingepast moeten worden in het bestaande bedrijfsapplicatielandschap. Volgens het onderzoek zien cloudgebruikers een grote toegevoegde waarde in diverse integratieoplossingen die daarvoor nodig zijn.
Legacy-applicaties
De meest genoemde oplossingen met grote toegevoegde waarde zijn een complete werkplekomgeving in de cloud (44 procent), gebruik van een dienstverlener die als cloudbroker optreedt (39 procent) en het gebruik van open standaarden (39 procent). Momenteel wordt cloudintegratie vooral opgepakt om private cloudoplossingen met andere private cloudoplossingen te integreren (52 procent). In de komende jaren verschuift de behoefte naar het integreren van publieke en private cloudtoepassingen met legacy-applicaties.
‘Nederlandse cloudgebruikers merken in de praktijk dat ze sneller kunnen innoveren en bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken met behulp van cloudoplossingen’, zegt Macaw-coo William van der Pijl. ‘Het is ook een manier om snellere en betere stuurinformatie te realiseren. Er komen dan ook in hoog tempo cloudtoepassingen bij, waardoor het gevaar van een nieuwe vorm van eilandautomatisering ontstaat. Als cloudintegratie faalt, vreest men vooral voor verstoringen in bedrijfsprocessen en beveiligingsproblemen. Maar het goed aanpakken van integratie is voornamelijk cruciaal om de toegevoegde waarde van de cloud niet verloren te laten gaan.’
Uitdagingen
Het aan elkaar knopen van (cloud)applicaties is de grootste, maar zeker niet de enige integratie-uitdaging. Hoog op de lijst uitdagingen staan gebrek aan overzicht wat betreft de prestaties, toegangs- en identiteitsbeheer, applicatiewildgroei en complexer leveranciersmanagement. Als risico’s bij falende cloudintegratie noemt 46 procent beveiligingsissues en 45 procent verstoringen van de bedrijfsprocessen, gevolgd door trage probleemoplossing vanwege een ondoorzichtige keten (37 procent) en uit de hand lopende kosten (34 procent). Opvallend is dat 31 procent zegt bang te zijn voor continuïteitsproblemen door mogelijk faillissement van leveranciers. Gevraagd naar de meest geschikte leverancier van cloudintegratieoplossingen voor de organisatie geeft bijna de helft (48 procent) dan ook de voorkeur aan Microsoft, gevolgd door Google (24 procent) en Amazon 7 procent), terwijl 15 procent het niet weet.
Cloud bestaat niet. Er zijn diensten en diensten die via het internet worden aangeboden. Deze diensten hebben eigenschappen die vaak technisch gezien niet anders zijn dan diensten niet in de cloud.
Integratie uitdagingen zijn ook gewone uitdagingen waarbij het zwaartepunt niet is of deze van het internet afkomen of niet.
Focus niet op de techniek, focus op slim ontwerp en je organisatie, de rest zijn gewoon logische gevolgen.
@Henri,
en focus op functionaliteit en toepassingen, daar ligt kern voor businessrendement.
Je vraagt je altijd af wat de vragen zijn in zo’n onderzoek. Microsoft wordt het meest genoemd als leverancier, cloudtoepassingen verdubbelen zonder dat daar klaarblijkelijk een aanleiding toe is. De gebruikte cloudtoepassingen moeten nog integreren met het bedrijfsapplicatie landschap…om te vervolgen met het aan elkaar knopen van cloudtoepassingen. Dat laatste wordt gezien als grootste uitdaging. I am lost in the cloud….
Veel ‘cloudproblemen’ worden veroorzaakt doordat bedrijven nu al bepaalde zaken niet op orde hebben. Functies zijn versipperd, security is niet duidelijk en BYOD beleid en beheer is er al helemaal niet.
En het klopt dat waneer je ‘iets met cloud’ gaat doen je deze problemen nog steeds hebt.
Maar goed, elke aanleiding om serieus naar problemen te kijken is mooi meegenomen. Of dat nu naar aanleiding van cloud integratie of palmpasen is, dat lijkt mij om het even.
@Henri: Dat marketoids het beestje een andere naam hebben gegeven, wil niet zeggen dat het beestje niet bestaat. En ja, de technische vraagstukken op het ‘derde platform’ zijn inhoudelijk niet wezenlijk anders dan voorheen. De governance (steeds meer vanuit de business i.p.v. de IT department), de contracting (dienstenoriëntatie leidt tot meer budgetverschuiving van capex naar opex) en de inpassing in strategische context (digital business ecosystems) zijn weldegelijk anders. Vraagt naast logica vooral om creativiteit. Neem daarbij een modulaire, beheerste, stapsgewijze transitie van een on premises landscape naar een cloud landscape en de spaghetti brengt meer integratieproblemen met zich mee dan ooit tevoren. Leuke tijd. Werk aan de winkel!
Ralf, zeker een leuke tijd met uitdagingen.
Maarten, je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Helemaal.
Wanneer een organisatie te maken heeft met sterk wisselende capaciteitsbehoeften, dan kan ik me voorstellen dat het uitbesteden van deze capaciteitsvraag een oplossing kan zijn.
Verandert er in de organisatie niet zo bar veel qua werkplekken en opslagbehoefte, dan zie ik geen voordeel in het ver weg zetten van de servers en alles via koper of glas binnen te lepelen vanuit Schiphol-Rijk. De organisatie wordt er slechts kwetsbaarder en afhankelijker van.
Helaas gaan veel leveranciers (Exact, Unit4) hun focus verleggen naar SaaS en dwingen daarmee de gebruikers de cloud in.
Voor mij als IT-er vormt dat geen uitdaging in mijn werkzaamheden, maar een uitfasering VAN mijn werkzaamheden.
‘k Wil best tot mijn 67e blijven werken, maar ik knijp mijn beide handjes dicht als ik als productief werknemer de volgende kerst haal.
Doet me toch wel een beetje denken an dat liedje met die bekertjes: “You gonna miss me when I’m gone…”
@Henri Koppen
Goede uitleg over wat nu cloud is (bestaat dus wel degelijk)en hoe je (private) cloud kunt implementeren cq adopteren : http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/4340.software-to-services-a-journey-by-microsoft.aspx
“Nederlandse cloudgebruikers merken in de praktijk dat ze sneller kunnen innoveren en bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken met behulp van cloudoplossingen”
Is dit niet een verkeerde volgorde? ik denk dat je eerst je bedrijfsprocessen “Cloud-Ready” moet maken en dan pas aan innovatie en toepassen van cloud moet denken.
Een aantal onderwerpen uit dit artikel stonden al in “SaaS, het oerwoud van de toekomst” dat 10 dagen eerder gepubliceerd was:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4923342/2379248/saas-het-oerwoud-van-de-toekomst.html
@Reza,
off-moment… toepassingen cloud ready maken,
nee zeg het gaat om de functionaliteit en daarna de organisatie ervan en daarna de financiën, dat is echt wat anders dan cloud ready maken… Dat even afronden met en TCO-tje en je weet onderbouwd wat je moet kiezen. dat is andere cloud-koek 🙂