Wanneer er binnen een organisatie fundamentele bezwaren bestaan om data of applicaties naar de cloud te migreren, houdt dat niet meteen in dat cloud computing totaal geen optie is. Met een hybride oplossing kunnen deze organisaties toch voor een deel van de bedrijfsvoering profiteren van de voordelen van de cloud. Computable en it-dienstverlener Macaw ontvangen hierover graag vragen van lezers.
Een deel van de applicaties wordt in een hybride model wel naar de cloud gebracht en een ander deel blijft op de eigen servers draaien. Daarvoor moeten de componenten van de applicatie in de cloud wel op een effectieve en bedrijfszekere wijze worden geïntegreerd met de voor die componenten essentiële functies en data die blijven draaien op het eigen serverpark. Deels integreren met de cloud is mogelijk op functioneel niveau, dataniveau en netwerkniveau. Voor een hybride cloudoplossing moet wel eerst goed worden bepaald welke onderdelen in aanmerking komen voor migratie en welke binnen de eigen organisatie blijven. Daarnaast is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen of het verwachte rendement dat een gemigreerde applicatie oplevert, opweegt tegen de kosten en inspanningen die nodig zijn om te migreren. Maar zijn organisaties wel klaar voor een hybride aanpak? Is een hybride cloudoplossing de ideale middenweg tussen de publieke en private cloud? Macaw en Computable gaan hier proberen achter te komen via een speciale kennissessie via Twitter. Zij roepen lezers van Computable op om deel te nemen aan deze sessie en om vragen in te dienen over het onderwerp ‘hybride cloudoplossingen’.
Cloud computing-perspectief
Beide partijen gaan graag in op onderwerpen als hoe schaalbaar de cloud en hoe mobiel een digitale werkplek is, hoe processen ook gedeeltelijk in de cloud kunnen worden ondersteund, hoe je een back-up van data in de cloud maakt, et cetera. Hierin kunnen technologieën als Office 365, waar Lync, Exchange en Sharepoint ook onder vallen, Windows Azure en Windows Intune aan bod komen. Macaw zal vragen van Computable-lezers beantwoorden vanuit cloud computing-perspectief. Vragen kunnen worden ingediend via Twitter.
Voor het dagthema ‘hybride cloudoplossingen’ zitten Macaw-specialisten Arie Leeuwesteijn en Maarten Wiese klaar om alle vragen te beantwoorden. Naast Leeuwesteijn en Wiese zitten ook de specialisten Dion Olsthoorn, Jasper Staal, Guido Vrijdag en Dirk Zekveld klaar om op alle andere cloudvragen een antwoord te geven. Voor de interactieve kennissessie ‘Macaw geeft antwoord’ wordt de hashtag #AskMacaw gebruikt.
Nokia Lumia 925
Macaw en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante cloudvragen gaan verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Macaw iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een Nokia Lumia 925. Tot 23.59 uur van die dag komen vragen in aanmerking voor deze Windows-smartphone van Microsoft. Vragen die na dit tijdstip worden ingediend, worden na afloop van de Twitter-sessie wel door Macaw beantwoord, maar dingen niet meer mee naar de Nokia. In totaal worden er in de week van 18 tot en met 22 november 2013 dus vijf Nokia Lumia 925’s weggegeven.
De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Macaw. Deze worden gebundeld en gebruikt om redactionele artikelen over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van cloud computing zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.
Opstellen Twitter-bericht
Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week van 18 tot en met 22 november vragen stellen aan de specialisten van Macaw. Dit gaat dus alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld: #AskMacaw
Overige subthema’s
Vandaag wordt het subthema behandeld. Eerder kwamen de cloudonderwerpen ‘marketingwebsites in de cloud’ en ‘digitale werkplekken in de cloud’ aan bod. De komende dagen volgen de cloudthema’s ‘beheer in de cloud’ en ‘beveiligingsaspecten van de cloud’. Mocht je over deze subthema’s vragen willen stellen, dan kan daarvoor op Twitter de hashtag #AskMacaw worden gebruikt.
Mooi dat “hybride cloud” als een oplossing voorgesteld wordt terwijl in dit artikel (zie de link) gesproken wordt over de onzichtbare kanten van dit voorstel.
SaaS het oerwoud van de toekomst:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4923342/2379248/saas-het-oerwoud-van-de-toekomst.html
de titel: Hybride cloud is de ideale middenweg ……
en dan te bedenken dat een, laat staan de (wie was dat ook al weer PaVake ?)
middenweg nooit ideaal is, het is eerder een:
politiekcorrectcompromie-en kleurlozekeuze!
De betere insteek zou zijn: hoe de eigen bedrijfsinfrastructuur “naadloos” kan samenwerken met de cloudfuncties, wanneer die van elders geboden worden.
@Maarten
Er is nooit een gouden middenweg want er zou direct een file op staan waardoor iedereen weer sluiproutes neemt. Dit geldt trouwens ook in de politiek wat per definitie de onvolmaakte consensus is.
Betreffende onderwerp, elke cloud is hybride aangezien je altijd een stukje ‘on premise’ houdt dat evengoed beheerd moet worden. Hoe je deze beheersbaarheid in wilt vullen hangt af van het sourcing model wat je kiest maar zal uiteindelijk wel ingevuld moeten worden, het 8-track model kan misschien helpen:
http://www.slideshare.net/edekkinga/hybride-cloud-strategy
Welke rol speelt de geografische locatie van een datacenter bij een ‘hybride’ cloud oplossing; is dat nog van toepassing?
@Ewout,
de gouden middenweg is natuurlijk weer duurder dan de ideale middenweg. 🙂
Het is jammer dat ze in der tijd niet ethernet uitgevonden hebben met een directe afstandsoverbrugging van 5 km , dan kan je lokaal alles kwijt….