In het derde kwartaal van 2013 waren er 39 geregistreerde overnames, transacties en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Dat is een stuk minder dan in het tweede kwartaal (zestig) en in dezelfde periode in 2012 (67). Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht dat financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) en Computable hebben samengesteld. Het lastiger gefinancierd krijgen van deals en het mooie zomerweer hebben hun sporen nagelaten, aldus MBCF.
Het was de rustigste zomer sinds jaren, constateert Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van financieel adviesbureau MBCF. De score in het derde kwartaal van 2013 kwam uit op 39 geregistreerde overnames, transacties en deelnemingen (zie het overzicht onderaan het artikel). Dat is veel minder dan in het tweede kwartaal (zestig) van dit jaar en dezelfde periode in 2012 (67).
Fraaie zomer
Schuitevoerder wijst er op dat de financiering van een deal stukken moeilijker is geworden. ‘Banken zijn heel kritisch bij het verstrekken van leningen voor overnames. Aan de verkoopprijzen ligt het meestal niet, maar banken houden zich strak aan de risicoprofielen. Daarnaast zijn banken zuinig vanwege de financiële buffers die moeten worden aangehouden, conform de Basel III-regelgeving. Kopers en verkopers moeten op zoek naar creatieve oplossingen waarbij andere financieringsvormen een rol spelen. Het kost meer tijd eer een transactie is afgerond.’ Schuitevoerder wijst bijvoorbeeld op mezzaninefinanciering (achtergestelde leningen of preferent aandelenkapitaal) en informeel kapitaal. Crowdsourcing speelt in de fusie- en overnamewereld geen factor van betekenis.
Verder is er in het derde kwartaal altijd het seizoenseffect, dat dit keer vanwege het fraaie zomerweer in combinatie met de vakantiespreiding waarschijnlijk nadrukkelijker meespeelde dan in voorgaande jaren. ‘De zomer duurde gevoelsmatig heel lang. Mensen trokken er vaak nog even een paar dagen extra tussen uit, bijvoorbeeld naar het strand. In de periode eind juni tot eind augustus was er altijd wel een beslisser op vakantie, waardoor transacties niet konden worden afgerond. Dit effect gold niet alleen voor de ict, maar zagen we ook terug in andere branches’, aldus Schuitevoerder.
Appetijt
Ondanks de dip in het derde kwartaal zag Schuitevoerder nog wel voldoende appetijt in de Angelsaksische landen. ‘De Nederlandse ict-markt staat bekend om zijn innovativiteit en het snel omarmen van technologische ontwikkelingen. Je kunt er partijen kopen met onderscheidend vermogen. Bovendien zien bedrijven in Groot-Brittannië en Noord-Amerika Nederland als een bruggenhoofd naar de rest van Europa. En dan zijn er ook nog de fiscale voordelen van een vestiging.’
Een aansprekend voorbeeld is de overname van Cordys, leverancier van software voor business process management, door Opentext, een Canadese grootmacht op het gebied van informatiemanagementoplossingen. ‘Die overname is duidelijk ingegeven door de specifieke technologische kennis die Cordys in huis heeft en Opentext nog niet’, zegt Pieter de Vries, collega-adviseur bij MBCF.
‘Bedrijven zijn op zoek naar overnamekandidaten met echte toegevoegde waarde’, vervolgt hij. Dat zien we momenteel ook sterk in de sector van beheerdiensten. Zo nam Servicenow, een Amerikaanse aanbieder van software voor it-servicemanagement in de cloud, Mirror42 over. Dit Amsterdamse bedrijf levert performance management software met kpi – key performance indicator – gedreven dashboards en puntenkaarten. Servicenow gaat deze kpi-dashboardsoftware gebruiken voor zijn mobiele beheerapps.’
Exit
De Vries wijst er in dit verband nog op dat de Nederlandse investeringsmaatschappij Newion zijn meerderheidsbelang in Mirror42 verkocht aan Servicenow. Hij verwacht de komende tijd dat meer investeerders kiezen voor een strategische exit. ‘Investeringen staan inmiddels al een aantal jaren in de boeken bij private equity en hun portefeuillebedrijven staan er over het algemeen na een aantal uitdagende jaren goed voor. Omdat er bij bedrijven veel belangstelling bestaat voor strategische overnames, komt het moment van te gelde maken van zo’n investering steeds dichterbij.’
Volgens De Vries gaat het vooral om kleinere strategische overnames, met name om een positie op te bouwen in een specifieke branche of om bepaalde technologie in huis te halen. Echt grote deals zijn schaars op de Nederlandse ict-markt; partijen willen zich daar momenteel niet aan branden omdat zo’n aankoop een groot beslag legt op de aandacht van de organisatie.
Verder valt het hem op dat er ook in dit afgelopen kwartaal geen golf van faillissementen te zien was. ‘Elk kwartaal heb je er wel een aantal, maar het neemt gelukkig niet noemenswaardig toe. Het gaat vaak om bedrijven die het al lastig hebben in deze economisch onzekere tijden en net het laatste zetje krijgen omdat ze bijvoorbeeld een belangrijke klant verliezen.’
Voorspelling
MBCF-senior adviseur Ramon Schuitevoerder verwacht in het vierde kwartaal weer een toename van het aantal deals. Afgaand op de signalen denkt hij dat veel partijen die nu nog in een onderhandelingsfase verkeren, hun transactie voor het einde van 2013 willen afronden. Hij voorziet onder andere een groeiende interesse in leveranciers van mobiele apps voor de zakelijke markt.
Zo viel in het derde kwartaal de investering op van negen miljoen dollar in Veliq, van een groep Deense en Duitse investeerders onder leiding van Northcap en T-venture. Dit Nederlandse bedrijf met inmiddels een vestiging in het Amerikaanse Boston exploiteert sinds 2009 een snelgroeiende mobility platform as a service (mPaaS)-oplossing. Dit MobiDM maakt het mogelijk om via een webinterface alle routinematige beheertaken te automatiseren, ongeacht het apparaat of mobiel platform.
Een andere deal, die begin oktober werd gesloten – aan het begin van het vierde kwartaal – was de aankoop van Xaton door Mobiquity uit de VS. ‘Een typische Amerikaanse overname: het betekent gelijk de eerste vestiging voor Mobiquity in Europa. Van hieruit willen ze uitbreiden. Je ziet op dit moment in veel branches een groeiende vraag naar mobiele apps die makkelijk zijn te integreren in bedrijfsprocessen. Daarnaast is het lastig om aan goede ontwikkelaars te komen; die kun je dan binnenhalen via acquisities.’