Agile is de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. Toch zijn deze agile-ontwikkeltrajecten slechts de eerste fase van de adoptie van agile, want in een streven naar meer snelheid, wendbaarheid en flexibiliteit dendert de sneltrein voort. De eerste stappen naar een volledige agile-organisatie worden momenteel gezet.
Momenteel ontwikkelt 83 procent van de organisaties al agile of heeft plannen om dit in de toekomst te gaan doen. Agile-ontwikkeltrajecten beloven ten slotte een aanzienlijk kortere doorlooptijd dan bijvoorbeeld ontwikkeltrajecten middels waterval. Aangezien agile-ontwikkeling inmiddels bijna gemeengoed is geworden, wordt het voor organisaties steeds moeilijker om zich hiermee te onderscheiden. Daarnaast is de transitie van waterval naar agile weliswaar een stap in de goede richting om de doorlooptijd van projecten aanzienlijk te verkorten, maar uiteindelijk schieten ook agile-ontwikkeltrajecten tekort.
Vooral de afhankelijkheid van de ontwikkelaar speelt organisaties parten. Business-gebruikers formuleren zorgvuldig de requirements, maar blijven uiteindelijk altijd afhankelijk van de ontwikkelaar. Deze interpreteert de specificaties van de business en zet deze om in code. Hierdoor hebben de business-gebruikers niet direct invloed op het resultaat, waardoor in de praktijk trajecten vertraging oplopen. Juist het programmeren zorgt ervoor dat organisaties in een harnas zitten en zich maar moeilijk kunnen bewegen. Tijd dus om de focus te verleggen naar de volgende stap: volledige agility.
Bereik volledige agility
Om volledige agility binnen een organisatie te bereiken is het noodzakelijk dat er een brug geslagen wordt tussen business en it. Uiteindelijk hebben de business-gebruikers de juiste kennis en ervaring van de processen, het beleid, de klanten en de structuur van de organisatie en weten zij als geen ander wat wel en niet werkt. Om geen vertraging en ruis op te lopen is het daarom noodzakelijk dat zij aan de knoppen zitten. Natuurlijk is het wat veel gevraagd om de business aan het programmeren te krijgen, maar door hen de juiste tools aan te reiken waarmee zij zelf aan de slag kunnen, wordt hetzelfde effect behaald.
Modelleren is het sleutelwoord
Door toepassing van een model driven architecture of door implementatie van een business process management (bpm)-oplossing ligt de nadruk op modelleren in plaats van op programmeren. De business gebruikers kunnen zich hierdoor richten op de inhoud van bepaalde functionaliteiten en de it op de techniek die erachter schuilgaat. It speelt in deze dus een faciliterende rol. Door business gebruikers een taak specifieke intuïtieve omgeving te bieden kunnen zij zelf modelleren. Wijzigingen kunnen hierdoor dagelijks naar productie worden gebracht zonder tussenkomst van de ontwikkelaar. Er zijn al een aantal succesverhalen van organisaties die de ontwikkeltijd hebben weten te reduceren van zes maanden naar zes weken door middel van deze aanpak. Toch zijn er een aantal zaken die organisaties niet uit het oog mogen verliezen als zij willen inzetten op volledige agility.
Het toepassen van bpm leent zich bijzonder goed voor middelgrote organisaties. Het is echter wel van belang dat er een intrinsieke wil aanwezig is om kort cyclisch te veranderen. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de gelaagdheid van de organisatie. Doordat business-gebruikers zelf direct aanpassingen kunnen doen in het resultaat komt namelijk de verantwoordelijkheid laag in de organisatie te liggen. Zij worden hierdoor verantwoordelijk voor bepaalde processen. Over het algemeen zijn hiervoor wel analytisch sterke mensen nodig.
Kruip uit het harnas
Agile staat aan de vooravond van de volgende stap. Tegenwoordig is agile ontwikkeling niet meer voldoende om mee te kunnen met de verandersnelheid van deze tijd. De wensen en eisen van de business moeten perfect en te allen tijde snel geïmplementeerd kunnen worden. Het is zaak dat de systemen dit faciliteren. Door business process management te implementeren kunnen business gebruikers direct veranderingen doorvoeren en zelf dagelijks aanpassingen doen. Organisaties worden hierdoor niet meer beperkt, waardoor betere resultaten behaald kunnen worden op het gebied van snelheid, wendbaarheid met een kortere time to market. Dit is wat mij betreft het toppunt van agile en door deze aanpak kunnen de oude vertrouwde ontwikkeltrajecten hierdoor vaarwel worden gezegd. Nederland is zeker een koploper op dit gebied en ik verwacht dat deze trend in 2018 volledig gemeengoed is geworden. Wat denken jullie?
Agile. Als ik het woord voor de zoveelste keer lees, in om het even welk artikel, trekt er een gapen door mijn kaken.
Agile in IT
Ongetwijfeld zal het zo zijn dat agile in tal van takken van sport hele mooie dingen doen…… maar niet in IT. De reden? Agile is namelijk niet lineair. Het laat teveel zaken open waardoor teveel eventualiteiten, (Aanpassing/Changes) invloed kunnen hebben op beoogde It processen. I^T processen houden hier in de regel niet van en vallen domweg om.
Natuurlijk, Agile kent 101 excemptions.
Precies een excemption is een bijzonder gevaar in IT. Het is Do or Don’t. Niet we gaan het proberen op deze manier tot…..
Agile samenwerken
Als het al zo is dat men binnen IT met twee basale componenten, ITIL en ‘Decent Project Management’, ongeacht hoe u de laatste wil noemen, nog steeds niet helder en solide op elkaar worden afgestemd, men geen oog heeft voor IT als materie en diens wetmatigheden, dan heeft agile geen enkele toegevoegde waarde.
Dus klaar voor de volgende stap? Het kan zo maar zijn. Maar binnen de wereld IT? Ik betwijfel het.