Medewerkers werken steeds mobieler. Hoe kunnen organisaties hun medewerkers die thuis, onderweg of bij klanten werken toch verbinding houden met de organisatie? Daarvoor is een platform nodig dat de medewerkers in staat stelt altijd en overal te werken, op een manier die zij zelf prettig vinden. Computable en it-dienstverlener Macaw ontvangen hierover graag vragen van lezers.
Een mobiel-platform was vroeger voorbehouden aan grote ondernemingen, maar met cloud computing komt die enterprise-technologie ook binnen bereik van kleinere organisaties. Met een digitale werkplek in de cloud kunnen medewerkers altijd en overal werken, het levert de organisatie een hogere productiviteit op van de medewerkers. Er is geen grote impact op de bestaande infrastructuur, organisaties hoeven geen grote investeringen vooraf te doen en organisaties hebben geen omkijken naar updates, upgrades, beheer en beveiliging. Dat zijn althans de beweringen van cloudleveranciers, maar klopt dat wel? Zorgt een digitale werkplek uit de cloud wel voor een efficiëntere samenwerking? Macaw en Computable gaan hier proberen achter te komen via een speciale kennissessie via Twitter. Zij roepen lezers van Computable op om deel te nemen aan deze sessie en om vragen in te dienen over het onderwerp ‘digitale werkplekken in de cloud’.
Cloud computing-perspectief
Beide partijen gaan graag in op onderwerpen als hoe schaalbaar de cloud en hoe mobiel een digitale werkplek is, hoe processen ook gedeeltelijk in de cloud kunnen worden ondersteund, hoe je een back-up van data in de cloud maakt, et cetera. Hierin kunnen technologieën als Office 365, waar Lync, Exchange en Sharepoint ook onder vallen, Windows Azure en Windows Intune aan bod komen. Macaw zal vragen van Computable-lezers beantwoorden vanuit cloud computing-perspectief. Vragen kunnen worden ingediend via Twitter.
Voor het dagthema ‘digitale werkplekken in de cloud’ zitten Macaw-specialisten Jasper Staal en Dirk Zekveld klaar om alle vragen te beantwoorden. Naast Staal en Zekveld zitten ook de specialisten Arie Leeuwesteijn, Dion Olsthoorn, Guido Vrijdag en Maarten Wiesen klaar om op alle andere cloudvragen een antwoord te geven. Voor de interactieve kennissessie ‘Macaw geeft antwoord’ wordt de hashtag #AskMacaw gebruikt.
Nokia Lumia 925
Macaw en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante cloudvragen gaan verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Macaw iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een Nokia Lumia 925. Tot 23.59 uur van die dag komen vragen in aanmerking voor deze Windows-smartphone van Microsoft. Vragen die na dit tijdstip worden ingediend, worden na afloop van de Twitter-sessie wel door Macaw beantwoord, maar dingen niet meer mee naar de Nokia. In totaal worden er in de week van 18 tot en met 22 november 2013 dus vijf Nokia Lumia 925’s weggegeven.
De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Macaw. Deze worden gebundeld en gebruikt om redactionele artikelen over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van cloud computing zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.
Opstellen Twitter-bericht
Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week van 18 tot en met 22 november vragen stellen aan de specialisten van Macaw. Dit gaat dus alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld:
Overige subthema’s
Vandaag wordt het subthema ‘digitale werkplekken in de cloud’ behandeld. Gisteren kwam ‘marketingwebsites in de cloud’ aan bod en de komende dagen volgen de cloudthema’s ‘hybride cloudoplossingen’, ‘beheer in de cloud’ en ‘beveiligingsaspecten van de cloud’. Mocht je over deze subthema’s vragen willen stellen, dan kan daarvoor op Twitter de hashtag #AskMacaw worden gebruikt.
uUit het artikel; Efficiënter samenwerken door cloudwerkplek,
Helaas is dat dus niet waar, het gaat om de geboden functies, niet of ze uit de cloud komen of niet. De functies om effectief samen te werken zijn ook door een organisatie zelf te bieden, zonder een cloudaanbieder te gebruiken.
Natuurlijk zijn er pluspunten aan cloudoplossingen, zeker, maar de titel is dat niet.
In de titel worden 2 zaken door elkaar gehaald, namelijk efficiency voor de gebruikers en efficiency voor de organisatie. Die 2 zijn niet per definitie gelijk. Efficiency vanuit de gebruiker gezien heeft niets met de cloud te maken: er is voor de gebruiker niets wat de cloud vanuit dit perspectief beter of exclusief kan leveren in vergelijking met de traditionele eigen IT-omgeving (of desgewenst ‘private cloud’). De gebruiker zal het een zorg zijn hoe en door wie de IT voorzieningen worden geleverd, als het maar goed werkt. Ook goede voorzieningen voor collaboration en/of mobiliteit vereisen niet per sé cloud-oplossingen. Sterker nog, eisen vanuit het security beleid kunnen juist cloud-collaboratie zo goed als onmogelijk maken.
Bij efficiency vanuit de organisatie gezien, ligt het ineens wél voor de hand om – waar mogelijk en met de bekende beoogde voordelen – cloud oplossingen te prefereren.
@Maarten, het is dan ook een stelling om dit soort vragen op te roepen.
De constatering dat gebruikersefficiency anders is dan efficiency voor de organisatie klopt grotendeels, al is het ook zo dat bijvoorbeeld de licentiemodellen voor cloud vaak op de gebruikers gericht zijn en daarmee software als Office voor gebruik op eigen devices toestaan. Dit geeft gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om naar behoefte de eigen tablet aan de keukentafel of het eigen bureau met bijbehorende iMac te gebruiken om samen te werken. In dit voorbeeld kan zeker gesproken worden van meer efficiency en een gebruiker die een betere werk/privé balans heeft.
Blijft het feit dat dit ook met eigen/on-premise systemen mogelijk is, maar de cloud modellen bieden hier net wat meer flexibiliteit in voor de werkgevers waardoor de gebruikers een grotere kans hebben deze mogelijkheden ook daadwerkelijk aangeboden te krijgen.
Ik heb op twee manieren interesse in deze wedstrijd. De eerste is natuurlijk zoveel mogelijk informatie over de cloud en aspecten vinden van de cloud die ik nog niet gevonden heb. De andere interesse is van bovenaf: hoe kan je mensen inschakelen mee te denken over een probleem door ze uit te dagen goede vragen te stellen. Co-creatie van je product met vreemden. Als je zelf het onderwerp al helemaal uitgekauwd hebt kan een vreemde met de juiste vragen weer een frisse wind door het creatieproces laten waaien. Misschien wel beter dan het inhuren van tig adviseurs. Zou de overheid daar ook van kunnen leren bij het maken van het beleid? En natuurlijk ben ik straks blij met de gewonnen Nokia Lumnia 925.