In samenwerking met Microsoft-dienstverlener Macaw gaat Computable in kaart brengen wat er leeft onder de bezoekers op het gebied van cloud computing. Hiervoor wordt 18 tot en met 22 november 2013 een interactieve kennissessie op Twitter georganiseerd. Gedurende deze week wordt iedere werkdag een subthema uitgelicht waarover die dag via Twitter vragen gesteld kunnen worden. Macaw probeert zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. De beste vraag van iedere dag wordt beloond met een Nokia Lumia 925.
Tijdens de Twitter-sessie komen cloudthema’s aan bod als digitale werkplekken/efficiënter samenwerken, hybride cloudoplossingen, beheer van werkplekken en mobiele apparaten in de cloud, marketingwebsites in de cloud en beveiligingsaspecten. Bezoekers van Computable kunnen via Twitter in contact komen met de Macaw-specialisten Arie Leeuwesteijn, Dion Olsthoorn, Jasper Staal, Guido Vrijdag, Maarten Wiese en Dirk Zekveld van Macaw. Twitter-gebruikers moeten hun tweet aan Macaw richten (@MacawNL) en kunnen vervolgens alle vragen stellen binnen het desbetreffende cloudthema. De specialisten van Macaw reageren en geven antwoord via een tweet. Voor de interactieve kennissessie ‘Macaw geeft antwoord’ wordt de hashtag #AskMacaw gebruikt. Als een deelnemer dieper op de materie in wil gaan, dan moet hij Macaw op Twitter gaan volgen.
Nokia Lumia 925
Macaw en Computable willen met de Twitter-actie zoveel mogelijk relevante cloudvragen gaan verzamelen en beantwoorden. Om lezers te stimuleren ook een vraag in te dienen, beloont Macaw iedere werkdag de allerbeste, relevante vraag met een Nokia Lumia 925. Tot 23.59 uur van die dag komen vragen in aanmerking voor deze Windows-smartphone van Microsoft. In totaal worden er in de week van 18 tot en met 22 november dus vijf Nokia Lumia 925’s weggegeven.
De redactie verzamelt alle reacties en gestelde vragen en ontvangt zoveel mogelijk antwoorden van Macaw. Deze worden gebundeld en gebruikt om redactionele artikelen over te schrijven. Hierin komt aan bod wat de mogelijkheden van cloud computing zijn en waar de grote pluspunten voor organisaties zitten.
Opstellen Twitter-bericht
Bezoekers van Computable.nl kunnen tijdens de Twitter-week van 18 tot en met 22 november vragen stellen aan de specialisten van Macaw. Dit gaat dus alleen via Twitter. In een Twitter-bericht wordt de volgende informatie vermeld: #AskMacaw <vraag> @MacawNL
Dagthema’s
Marketingwebsites in de cloud
Veel organisaties willen met een korte doorlooptijd een marketingwebsite lanceren over een nieuw product of dienst. Het uitrollen en hosten van zo’n losse marketingwebsite binnen de eigen beheeromgeving is vaak een langdurig proces. De tijd vanaf het aanvragen van ruimte op de server, afstemming over het verwachte aantal bezoekers tot installatie en oplevering kan zomaar een paar weken in beslag nemen. Daarnaast zijn de beheerkosten vaak relatief hoog. Voor snelle marketingacties is dit funest. We gaan in op de snellere time to market, het ontwikkelen en de gestandaardiseerde en relatief eenvoudige uitrol, op variabele belasting, de (on)voorspelbare piekmomenten, de voordelen van hosting en de mogelijkheid tot gedeelde (data-)services.
Digitale werkplekken in de cloud (efficiënter samenwerken in de cloud)
Medewerkers werken steeds mobieler. Hoe kunnen organisaties hun medewerkers die thuis, onderweg of bij klanten werken toch verbonden houden met de organisatie? Daarvoor is een platform nodig dat de medewerkers in staat stelt altijd en overal werken. Met een digitale werkplek in de cloud kunnen medewerkers altijd en overal werken. We gaan in op de hogere productiviteit van medewerkers, de kleine impact op de bestaande infrastructuur, het achterwege blijven van grote investeringen vooraf en de ontzorging op het gebied van updates, upgrades, beheer en beveiliging.
Hybride cloudoplossingen
Wanneer er binnen een organisatie fundamentele bezwaren bestaan om data of applicaties naar de cloud te migreren, houdt dat niet meteen in dat cloud computing totaal geen optie is. Met een hybride oplossing kunnen deze organisaties toch voor een deel van de bedrijfsvoering profiteren van de voordelen van de cloud. Voor een hybride cloudoplossing moet wel eerst goed worden bepaald welke onderdelen in aanmerking komen voor migratie en welke binnen de eigen organisatie blijven. We gaan in op het inzichtelijk krijgen van het verwachte rendement dat een gemigreerde applicatie oplevert en of de kosten en inspanningen opwegen tot de noodzaak van migratie.
Beheer (van werkplekken en mobiele apparaten) in de cloud
De beheerafdeling van een organisatie heeft vaak te maken met een aantal uitdagingen of intensieve processen. Door thema’s als bring your own device en het nieuwe werken brengen steeds meer medewerkers hun eigen apparatuur mee naar hun werk. Daarbij gaat het vooral om smartphones en tablets. Hierdoor dicteert de it-afdeling niet meer, maar faciliteert het. Het beheer van al die apparaten dient bij voorkeur te gebeuren in een en dezelfde beheeromgeving als voor het bedrijfsnetwerk inclusief de aangesloten apparatuur. We gaan in op het eenvoudig overzicht krijgen van alle beschikbare hardware en software, het bepalen en onderhouden van policies en het uitrollen van software.
Beveiligingsaspecten van de cloud
Binnen de cloud zijn beveiliging en privacy belangrijke aspecten. Door onwetendheid worden snel verkeerde conclusies getrokken als het gaat om wel of niet overstappen naar cloudoplossingen. Organisaties moeten onderzoek doen naar welke data wel en niet geschikt zijn voor de cloud. Want gegevens of processen naar de cloud migreren kan gevolgen hebben voor bestaande en toekomstige certificeringen, maar ook voor de mate waarin organisaties voldoen aan wet- en regelgeving. We gaan in op de controle over data, bescherming van privégegevens en het durven loslaten bij cloud computing.