De Tweede Kamer steunt de motie van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen om onderzoek te doen naar de kosten die door het aanbestedingssysteem Tenderned worden gemaakt. Verder vraagt de motie het budget van Tenderned te verlagen tot het bedrag dat strikt noodzakelijk is voor de uitvoer van de wettelijke taken en de daarmee samenhangende onderdelen van het basissysteem. Het vrijkomende bedrag zou dan worden besteed aan betere voorlichting aan ondernemers over aanbestedingsprocessen.
Tenderned is het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid dat eind 2011 van start ging. Sinds afgelopen 1 april zijn alle aanbestedingsplichtige organisaties verplicht de aankondigingen van hun aanbestedingen via Tenderned te publiceren. Zodoende vinden ondernemingen alle aanbestedingen van de overheid op één plek.
Daarnaast kunnen partijen op de online marktplaats het volledige aanbestedingsproces digitaal doorlopen. Aanbestedende diensten publiceren daarvoor alle benodigde documenten via Tenderned. Ondernemingen dienen dan hun bedrijfsgegevens, bewijsstukken en offertes via het portaal in. Op 17 september jongstleden, een jaar nadat de inschrijfmodule beschikbaar kwam, stond de teller op 874 aanbestedingen die via Tenderned volledig digitaal zijn doorlopen: van vooraankondiging, tot inschrijving en gunning. Volgens het portaal beperkt het volledig digitaal aanbesteden het risico op procedurele fouten en scheelt het bovendien tijd en geld voor alle partijen.
Moeizame oplevering
Tenderned claimt inmiddels vijftigduizend gebruikers, duizend aanbestedende diensten en tienduizend geregistreerde ondernemingen te tellen. De online marktplaats was een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en is ontwikkeld in opdracht van Pianoo, een expertisecentrum in aanbesteden van het ministerie.
De ontwikkeling van het online portaal ging echter niet over rozen. Oorspronkelijk zou het landelijk systeem in 2009 opgeleverd worden, maar de uitbouw van een lokaal initiatief – Tenderned was in gebruik bij Prorail en het ministerie van Verkeer & Waterstaat – naar een landelijk systeem bleek technologisch lastiger dan gedacht. Het systeem is vervolgens opnieuw gebouwd door Atos. De kosten liepen op tot in de tientallen miljoenen euro’s. Verder was er protest van een aantal particuliere aanbestedingsdiensten, zoals Aanbestedingskalender.nl en Bouwtender.nl, die Tenderned oneerlijke concurrentie noemden.
Het lijkt me toch niet dat de tweede kamer op dit “niveau” moet gaan sturen, daar is toch een CIO met zijn organisatie voor?, of heb ik het nu mis….