De wereld digitaliseert in hoog tempo. Het aantal apparaten en systemen dat via ‘de cloud’ met elkaar verbonden is groeit razendsnel en het slimme gebruik van de data die uit deze apparaten en systemen gegenereerd wordt, speelt een steeds belangrijke rol bij het flexibiliseren en optimaliseren van de bedrijfsvoering. De mogelijkheden zijn legio. Wat te denken bijvoorbeeld van de digitalisering van het technisch beheer en de inzet van machine-to-machine (m2m)-communicatie om sneller te kunnen anticiperen op veranderende omstandigheden of ingrijpen op basis van de ontvangen data? Mogelijkheden die in de praktijk nog te weinig benut worden.
Al geruime tijd hebben technisch dienstverleners en specialisten in energie efficiency-oplossingen de werelden van techniek en energie samengebracht in datacenters. Waar zo´n datacenter in eerste instantie een doel op zich vormde – namelijk gekoelde en beveiligde vierkante meters om op een energiezuinige en efficiënte wijze servers te housen – wordt het meer en meer een middel. Het datacenter vormt voor veel organisaties de ‘ruggengraat’ voor het aanbieden van diensten gebaseerd op Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS) principes.
Inmiddels dient de volgende stap in deze ontwikkeling zich in rap tempo aan: de digitalisering van de technische voorzieningen, installaties en gebouwen waardoor het facility management bij bedrijven een nieuwe wending krijgt. Het managen van smart buildings en smart cities komt hierdoor snel dichterbij. Bij de bouw en het beheer van gebouwen en installaties wordt steeds nadrukkelijker ingezet op total facility management (tfm). It speelt hierin een cruciale rol. Niet alleen in operationele zin, maar steeds nadrukkelijker vanuit een integrale beheeraanpak.
Machine-to-machine
Door een geïntegreerde softwareschil over de fysieke omgeving heen te leggen, is het mogelijk om deze fysieke wereld en hiermee het technisch beheer volledig te digitaliseren. Met het maximaal benutten van de hierbij ter beschikking komende gegevens en verbindingsmogelijkheden van systemen en apparaten, wordt het technisch beheer verbeterd en kunnen bedrijven optimaal gebruik maken van hun facilities. Door machines uit te rusten met sensoren die het functioneren van de machine monitoren en relevante data verzamelen, is het mogelijk om sneller in te grijpen wanneer zich problemen voordoen, of beter nog: potentiële storingen te signaleren voordat deze zich daadwerkelijk voordoen. Deze vorm van communicatie tussen mens en machine maakt het mogelijk om gebouwen en installaties vanuit één centraal punt te monitoren en sturing te geven op afstand.
Wanneer slimme apparaten en installaties met elkaar gaan communiceren – zogenaamde machine-to-machine (m2m)-communicatie – kunnen we nog een stap verder gaan en bijvoorbeeld gebruik gaan maken van het zelfherstellend vermogen van deze voorzieningen, zonder tussenkomst van menselijk handelen. Het dagdagelijks technisch beheer vindt dan volledig geautomatiseerd plaats, resulterend in een snellere, flexibelere en meer betrouwbare aanpak.
Smart local energy management
M2m-communicatie kan niet alleen bijdragen aan de optimalisatie van technisch beheer, maar ook aan kostenbesparing en duurzaamheid. Een goed voorbeeld hiervan vormt smart local energy management. Hierbij wordt met slimme meters de energiebehoefte en het productieproces van bedrijven afgezet tegen de (fluctuerende) energieprijzen en beschikbare eigen (duurzame) energiebronnen, zodat bedrijven kunnen toewerken naar een flexibel productieproces dat rekening houdt met actuele energieprijzen, resulterend in significante energiebesparingen.
Kortom, ontwikkelingen die we in de komende jaren in tal van sectoren en toepassingsgebieden gaan zien en die vanuit een geïntegreerde benadering en op een open platform vorm moet worden gegeven. Op deze manier kunnen we samen de ‘Smart City’ van de toekomst werkelijkheid laten worden en werken aan een duurzame, slimme toekomst die vandaag al begint.
Rob Damoiseaux, directeur business & project development Cofely Zuid Nederland