Ict-detacheerder IT-Staffing heeft in de onderhandelingen over de overname van de goodwill van de failliete branchegenoot Corso geprobeerd om de facturatie over oktober 2013 naar zich toe te halen. Curator Coen Houtman ging hier echter niet mee akkoord. Als dit wel was toegewezen, dan waren de facturen van de freelancers over deze maand veilig gesteld. Nu valt deze omzet in de boedel en zal aangewend worden om schuldeisers te betalen.
‘Het is jammer’, laat Wessel van Alphen sr., oprichter van de Staffing Groep, moedermaatschappij van IT-Staffing, gelaten aan Computable weten. ‘Zoals iedereen weet zijn de Belastingdienst en de bank preferent en die krijgen als eerste hun geld bij een faillissement. Wat er overblijft wordt verdeeld over de overige crediteuren. Wij hebben tot het laatst geprobeerd de facturatie over oktober naar ons toe te halen. Als dat gelukt was, dan waren de facturen van de freelancers over oktober veilig gesteld. De curator moet echter de belangen van alle crediteuren behartigen en ging niet akkoord. De omzet over oktober valt nu helaas in de boedel en zal aangewend worden om schuldeisers te betalen.’
Belang in Amigoo
Eerder dit jaar kocht Van Alphen sr. zich op persoonlijke titel voor 15 procent in in Amgigoo, de werkmaatschappij waar Corso vlak daarvoor was uitgestapt. Zijn inmenging in Amigoo staat volgens hem volkomen los van de verzelfstandiging en het faillissement van Corso. ‘Niemand heeft het faillissement van Corso kunnen voorzien. Het is in ieder geval keurig volgens het boekje verlopen. Er is met open vizier onderhandeld en er zijn juristen, accountants en het zittend management van Corso bij betrokken geweest. Het is een pre-pack faillissement, wat de curator ook al heeft toegelicht. Hij heeft niet zonder reden voor IT-Staffing gekozen.’
Van Alphen sr. heeft trouwens gemengde gevoelens bij dit faillissement. ‘Er zijn alleen maar verliezers. De gevolgen van een faillissement voor freelancers kunnen wel voorkomen worden. Er zijn twee heldere oplossingen. Ten eerste is dat het Persoon Gebonden Vangnet. Dat maakt het mogelijk dat alle werkenden, dus werknemers en zelfstandige opdrachtnemers, zich op maat kunnen verzekeren. Een palet aan keuzes moet het mogelijk maken dat iedereen zich kan verzekeren, zoals zijn persoonlijke omstandigheden dat vereisen. De ziektekostenverzekering is daar al een voorbeeld van. De wetgeving moet aangepast worden en verzekeraars moeten verplicht worden elke werkende te accepteren, maar de verzekeraar krijgt wel het recht om maatregelen tegen misbruik te nemen. De regering mag minimumeisen aan verzekeraars en aan werkenden stellen. Ook aan werkenden, ja, omdat bij tegenslag de werkende in ieder geval een inkomen heeft, en geen beroep hoeft te doen op de maatschappij.’
Derdengelden
Als tweede oplossing noemt Van Alphen sr. een stichting Derdengelden. ‘Dit is meer specifiek voor de zelfstandigen. Gelden betaald aan een stichting Derdengelden blijven buiten het vermogen van de vennootschap en daarmee zijn betaalrisico’s uitgesloten. Mits de eindopdrachtgever betaald, natuurlijk. De stichting mag de van de opdrachtgever ontvangen gelden alleen en uitsluitend aanwenden om de rechthebbenden te betalen. De rechthebbenden zijn de zelfstandige opdrachtnemers en daarmee is de cyclus rond. Allemaal notarieel geregeld. Je kunt het vergelijken met het kopen van een huis. Je betaalt op Derdengeldrekening van de notaris, zodat, in geval van calamiteiten, je je geld niet kwijt bent. Zo’n stichting Derdengelden, speciaal voor zzp’ers, bestaat overigens al.’
Dit verhaal wordt steeds mooier. Volgens de curator is IT-Staffing de beste optie wegens financiële stabiliteit, NEN en in het algemeen haar omvang. Kortom volledig objectieve argumenten:-) Is het dan niet een klein beetje vreemd dat er hierbij met geen enkele andere partij gesproken is? Op basis waarvan is de afgweging dan gemaakt? IT-Staffing is echt niet de enige die aan de genoemde kenmerken voldoet. Daar bovenop komt dan het verhaal dat Wessel deels eigenaar is van hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ondergang van Corso. Dan kan het toch geen toeval meer zijn dat IT-Staffing als enige in de picture stond van de curator? M.a.w. Wessel heeft een aandeel in Aamigoo die zorgt ervoor dat Corso failliet gaat en vervolgens ‘koopt’ hij de failliete boedel met zijn andere bedrijf: IT-Staffing. Reden voor een onderzoekje?
@Anthonie
Het is niet correct om Wessel op deze manier in de kijker te zetten. Hij probeert iets zakelijks en dat daar een bepaalde slimmigheid bij past is beter dan wat nu allerlei lijkenpikkers proberen te doen door ongegeneerd bedrijven te benaderen en te suggereren dat zij allerlei gesprekken met de klanten van Corso voeren. De mails zijn somste genant voor woorden. Waar is het beetje respect gebleven ??
Het kan allemaal eenvoudiger.
De gedupeerden moeten zich verenigen, een verkorte periode in zo’n traject laten ondersteunen en dan in die periode de GEHELE marge (en niet alleen de commerciele marge zoals Headfirst die voorstelt) gebruiken als compensatie. En wie weet wat er nog meer mogelijk is als de tijden beter worden en de tarieven weer aangepast kunnen worden.
De schade zal er toch zijn, maar op deze manier beperk je die het best.
Dit soort scenario’s ligt al langer klaar, want Corso is de eerste van “meer onder water staande” brokers.
Ze leven allemaal van de factoring en bij dalende omzet vallen de klappen.
@Karl
Voor de helderheid. HeadFirst stelt zijn volledige marge ter beschikking. Bij iedere inzet is sprake van een verschil tussen inkoop- en verkooptarief, oftewel hetgeen de klant betaalt voor onze diensten, wat we de commerciële marge noemen. Blijkbaar verschillen we van mening over het begrip commerciële marge.
P.S. Er zijn ook organisaties die niet van factoring leven.
Triest verhaal. Je haalt zelf een opdracht binnen. Je wordt verplicht om via een broker te werken en marge af te staan. Vervolgens gaat de broker failliet en kun jij naar je geld fluiten. Lang leve aanbestedingen..
Goed om te vernemen dat Headfirst haar gehele marge wil afdragen.
Dient begrepen te worden dat Headfirst GEEN factoring gebruikt ?
@Karl
Wat ik wel weet is dat Headfirst je verplicht om betalingen via een G-rekening the laten lopen.
@Roger
G-rekening, die krijgen velen niet van de belasting, alleen als je 100% aan uitlening doet….In dat geval wordt 40% naar de belastingen overgeboekt als IB en BTW deel en moet je dat in Apeldoorn terug vragen. Dus 2 administraties extra en… dan heb je gemiddeld 3 maanden na de factuur pas je belastingdeel, maar als het één keer daar is….. dan krijg je het ook.. 🙂
@Maarten
Precies. Het is een hoop rompslomp en je moet wachten op je geld. Maar wat mij steekt is de inherente wantrouw. Als ik een contract met wie dan ook afsluit dan ga ik er vanuit dat er spraak is van wederzijdse vertrouwen. Bij het verplicht stellen van een g-rekening is er impliciet een gebrek aan vertrouwen jegens mij en dan hoeft zo’n eenzijdig contract voor mij niet. En ik denk niet dat ik de enige ben die zo denkt.
HeadFirst verplicht geen enkele organisatie een G-rekening te gebruiken. Alle gezonde organisaties hebben bij ons de keuze uit G-rekening, rechtstreekse stortingen of een accountantsverklaring. Indien de leverancier of zelfstandig ondernemer hulp hierbij nodig heeft, verlenen wij deze.
Feit is dat als men een G-rekening heeft (of kan verkrijgen) dit verreweg de goedkoopste oplossing is voor de leverancier en zelfstandig ondernemer.
HeadFirst is inderdaad erg strikt in de naleving van wet- en regelgeving (maar nogmaals verzorgt wel maatwerk als de regels het toelaten). Ik hoef niet uit te leggen wat er kan gebeuren als dit niet goed geregeld is.
@Roger, @ Franklin
IT-Staffing om maar eens een willekeurig voorbeeld, neemt alleen genoegen met een G-rekening of stort het anders bij de belastingen.
Ze nemen geen genoegen met de verklaring van een Triple A accountant…… Kortom het is meer het gijzelen van een ZZp’er, of een klein adviesbureau in Bv vorm die dus maanden loopt voor te schieten, onnodig tijdrovend om gesplitste facturen te verwerken en te matchen , ga zo maar door.