De Vanad Group uit Capelle aan den IJssel heeft het failliet gegane Groningse ict-bedrijf Spotdog overgenomen. Spotdog levert iPad-opslagoplossingen voor het veilig opslaan en delen van bestanden in de cloud. Via zijn internationale netwerk wil Vanad de producten van Spotdog ook buiten Nederland verkopen. Spotdog blijft als aparte tak vanuit Groningen opereren. Directeur Oane Hettema krijgt de leiding over de expansieplannen.
Spotdog ontwikkelde vanaf 2011 producten en diensten voor professionele iPad gebruikers. Doel was een platform in te richten voor mobiele applicaties waarmee documenten en bestanden op een veilige en gemakkelijke manier in de cloud met elkaar gedeeld kunnen worden. Het bedrijfje redde het financieel niet, maar krijgt nu onder de vleugels van de Vanad Group een tweede kans. Daarmee is de continuïteit van de producten en diensten ook gewaarborgd.
Volgens Spotdog worden alle documenten in de Spotdog Cloud versnipperd in kleine stukjes (als ‘data confetti’) en 256 bits encrypted opgeslagen en verspreid over drie verschillende datacenters in Nederland over verschillende servers. Deze technologie zorgt ervoor dat data op de server niet te herleiden valt en niet gereconstrueerd kan worden zonder de aanvullende stukjes. Dat betekent dat als er in de praktijk een aanval door hackers op een datacenter of op een server plaatsvindt de hacker alleen confetti vindt waar hij of zij niets mee kan. Deze techniek zorgt er ook onder meer voor dat als tweederde van de servers uitvalt Spotdog nog steeds door kan draaien. De data wordt op Nederlandse cloudservers gehost en niet op Amerikaanse cloudservices, waardoor de data niet onder de Patriot Act valt en dus ook niet opeisbaar is door de Amerikaanse overheid, aldus Spotdog.
Vanad Group
Vanad Group, waar Arthur Nederlof de scepter zwaait, is in 2005 opgericht. De groep, waar zo’n duizend man werken, bestaat uit verschillende divisies die actief zijn op het gebied van klantenservice en technologie. Het bekendste onderdeel is E.Novation, een it-specialist op het gebied van communicatie en data-integratie, die al 29 jaar actief is in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en China. Verder biedt het onderdeel Vanad Contact Centers in de Benelux diensten op het gebied van klantenservice; daarbuiten gebeurt dat onder de naam Babylon. Het onderdeel Vanad Laboratories ontwikkelt voor deze onderdelen de callcentertechnologie en biedt deze ook op de markt aan.
In Zeist is bovendien nog het bedrijf Tangelo Software actief, een leverancier van software voor het publiceren van content over meerdere kanalen. In China is Vanad Group actief met het bedrijf Sopho, dat al zo’n dertig jaar telecomoplossingen levert.