Webdevelopers zijn zeer gewild. Ze struikelen over vacatures en worden veel benaderd door werkgevers en headhunters. Inmiddels zijn ze een beetje ‘headhunting’ moe. Dit getouwtrek maakt het soms lastig om het aanbod op waarde te schatten; werkgevers beloven vaak gouden bergen. Hoe prik je daar door heen? Wat is belangrijk? En wil je wel in loondienst? Dit zijn vragen die een developer zich moet stellen om structuur te scheppen in het aanbod.
Een collega expert berichtte eerder al dat 75 procent van de it’ers doorgroeimogelijkheden belangrijker vindt dan salaris. Een ander onderzoek bericht dat zekerheid erg belangrijk is. Een derde onderzoek toont aan dat zekerheid, ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagend werk de belangrijkste factoren zijn bij de keuze voor een baan. Uit alle onderzoeken blijkt in ieder geval dat salaris niet bovenaan het wensenlijstje staat. Toch is dit vaak één van de belangrijkste usp’s waar bedrijven developers mee willen trekken. Mijn advies: laat je hier vooral niet door afleiden. De marktwerking zorgt er simpelweg toch wel voor dat developers een concurrerend aanbod krijgen. Bovendien is als je puur naar salaris kijkt freelancen vaak de meest aantrekkelijke optie.
Naast de financiële beweegreden om freelance ontwikkelwerk te doen, zie ik ook dat vrijheid in planning en keuze van projecten een belangrijke rol speelt. Freelancen is voor ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagend werk echter vaak niet de beste optie. Veelal worden freelancers ingehuurd als er een kink in de kabel is en dus als er extra mankracht nodig is om problemen op te lossen. Dit betekent dat freelance developers veel ad hoc werk doen en vaak ook niet het meest uitdagende en innovatieve ontwikkelwerk. Zij zijn minder betrokken bij de organisatie en de ontwikkeling daarvan.
Werkgever versus werkgever
Als de keuze valt op werken in loondienst, dan dient nog steeds de keuze gemaakt te worden voor de voor jou beste werkgever. Waarmee kunnen werkgevers zich van elkaar onderscheiden? Werkgevers verschillen bijvoorbeeld op het gebied van hun werkwijze. Inmiddels is agile-ontwikkeling meer regel dan uitzondering. Echter, de mate waarin een organisatie agile ontwikkelt verschilt. Daarnaast neemt het lean gedachtengoed een steeds belangrijkere plek in. Ook hierin is de ene organisatie verder dan de andere. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat de developer een belangrijke rol in het project speelt, waarbij hij inspraak krijgt in keuzes, met de klant communiceert en betrokken is bij het grotere geheel.
Het type projecten is vaak ook een belangrijke drijfveer om bij een werkgever in dienst te treden. De mate van uitdaging in technische vernieuwing, complexe omgevingen en innovatie. Andere redenen die doorslaggevend kunnen zijn om voor een werkgever te kiezen, zijn het werken in teamverband en het ontwikkelperspectief.
Door je goed bewust te zijn van je behoeften, kun je als developer beter je weg vinden in het grote banenaanbod en weet je gouden bergen van luchtkastelen te onderscheiden. Het getouwtrek aan developers zal daardoor niet minder worden, maar wellicht wel wat gefundeerder. May the best employer win!
Salaris moet gewoon goed zijn, punt. Zelfsturende professionals houden meestal niet van micro-management (geef en opdracht en verder vooral veel ruimte), en veel invloed op de eigen tijdsindeling/agenda. Zo min mogelijk locatie en werktijden opleggen, maar resultaatgericht werken dus.