Het vrijwel ondenkbaar dat er een Europese cloud kom, meent Gartner-analist Paolo Malinverno. Het continent is dermate versnipperd dat een gemeenschappelijke aanpak een utopie lijkt. ‘Op dit moment is 98 procent van de cloud providers in Europa gebaseerd in de Verenigde Staten. Voorlopig zie ik daar niet veel verandering in komen’, aldus Malinverno.
Gartner-analist Malinverno spreekt tijdens ITxpo in Barclona over ‘The realities of Cloud in Europe’. Min of meer een antwoord op de pogingen van Europarlementariër Judith Sargentini (Groen Links) om een Europese cloud te vormen. Een sympathiek voorstel dat de Commissie van Justitie van het Europees Parlement achter zich heeft weten te krijgen, evenals de Europese Commissie. Maar volstrekt onhaalbaar, meent Malinverno.
Nu is het cloud-aanbod vooral afkomstig van bedrijven als Amazon, Google, Rackspace, , Bluelock, Microsoft, HP en IBM. Allemaal Amerikaanse ondernemingen. De cto van Amazon, Werner Vogels, heeft al gezegd dat een Europese cloud ’totaal overbodig’ is, omdat de Amerikaanse aanbieders de veiligheid van data garandeert. Daar denken veel Europese parlementariërs, inclusief commissaris Neelie Kroes, anders over.
Wetgeving
Hoe sympathiek het idee ook, Malinverno ziet het niet gebeuren. De eerste belemmering is de versnippering van Europa. ‘Er zijn 44 landen in Europa, waarvan 28 binnen de Europese Gemeenschap en er zijn zeventien landen die de euro hanteren. Er zijn privacy-richtlijnen van het Europees parlement, maar die worden verschillend geïnterpreteerd in nationale wetgevingen. Er is een doolhof aan wetgeving in Europa. Als je kijkt naar de bijsluiter van Amazon, dan krijg je al een hele waslijst. Ik moet er niet aan denken hoe lang die zal zijn van een Europese cloud aanbieder.’
Daarbij komt dat er in Europa verschillende snelheden zijn. Er is een aantal landen dat voorop loopt met het gebruik van nieuwe technologie, waaronder de Nordics, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Duitsland, Frankrijk en België doen het wat dat betreft met een tandje minder. En de rest van Europa is bijzonder traag met de acceptatie van nieuwe technologieën. ‘Dat helpt ook niet bij de totstandkoming van een Europese cloud.’
Werk met brokers
Een andere hinderpaal is de recessie waarin Europa verkeert, en waaruit het nu wellicht een beetje aan het ontsnappen is. ‘Cloud computing groeit met 20 procent per jaar. De investeringen om dat bij te houden, zijn moeilijk te vinden in Europa’, stelt Malinverno.
Hij voert aan dat cloud computing desalniettemin niet is te stuiten. ‘Het gaat gebeuren, zelfs in Europa. Dan moet je een voorbeeld nemen aan Machiavelli: Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij ze aan. Ga aan de slag met cloud. Gebruik daarvoor services brokers. De makelaars die wel geworteld zijn in Europa en een vuist kunnen maken tegen de Amerikaanse bedrijven.’
Ondernemingen moeten in elk geval niet de deur sluiten voor cloud computing, geeft de analist zijn gehoor mee.
Cloud leeft van schaal grootte, de 4 grootste IT markten in West Europa (UK. Duitsland, Italië en Frankrijk) hebben ieder een ander “gevoel” en adoptie snelheid bij cloud, en zullen wegen verschillende redenen niet toestaan dat de europese cloud dienst niet in hun land zijn statutaire zetel heeft (m.a.w. ze zullen het de anderen niet gunnen).
Dus langdurige discussies, waarin de kleinere landen zich mengen omdat ze niet door een groot land gedomineerd willen worden, dus geen besluit, en ondertussen gaat de adoptie van bestaande clouds door, dus op een gegeven moment is de discussie achterhaald.
Binnen de EU zijn de kleurtjes en de stekkers van elektriciteitskabels nog steeds niet uniform… en dan wel de ambitie voor een europese public cloud…
Heeft wel er veel weg van een “me-to” strategie, en die werkt alleen als je snel bent en volume kan creeëren, en daar gaat de EU juist de mist in.
Paolo Malinverno van Gratner ziet cloud computing als een technische toepassing en en probeert verwarring te zaaien door Europese landen die niet lid zijn van de Unie er bij te betrekken en te suggereren dat het wel of niet hebben van de Euro betrekking heeft op cloud computing. Hij gaat volledig voorbij aan wettelijke kaders. De Europese Unie, 28 landen, heeft een gezamenlijk richtlijn op gegevensbescherming. Inderdaad mogen lidstaten daar enige eigen invulling aangeven, maar de minimumeisen staan vast voor allen. De EU is een interne markt waardoor producten en diensten overal gelijk aangeboden moeten worden. Amerikaanse bedrijven die cloud computing services aanbieden kunnen Europese burgers vast heel goed beschermen tegen criminelen, maar niet tegen de Amerikaanse NSA. Zij dienen zich te houden aan de Patriot act en FISAA. Europese bedrijven moeten zich aan de Europese gegevensbeschermingswet houden. Het Europees Parlement stelt voor in die wet een clausule op te nemen die het bedrijven die werken met gegevens van Europese burgers verbiedt mee te werken aan gegevensoverdracht aan derde landen. Daar zit hem de cruq in mijn voorstel voor een Europese Cloud.
Ik heb sterk de indruk dat meneer Malinverno als lobbyist van Amazon en vrienden alles in het werk stelt om Europese aanbieders van cloud-diensten te ontmoedigen.
Judith Sargentini, europarlementarier voor GroenLinks
@Judith
‘De Europese Unie, 28 landen, heeft een gezamenlijke richtlijn op gegevensbescherming. Inderdaad mogen lidstaten daar enige eigen invulling aangeven, maar de minimumeisen staan vast voor allen.’
Er is een gezegde: één Nederlander is een theoloog, twee Nederlanders een kerk en drie Nederlanders een kerkscheuring.
Dat zorgt ervoor dat dit soort richtlijnen altijd minimaal zijn en tekort schieten en dus vond Duitsland de ‘safe harbour principles’ onvoldoende en moest NSA de gegevens halen toen ze niet gebracht werden. Het feit dat de NSA dieper in het Duitse informatieverkeer graaft dan in dat van andere Europese landen valt betrekkelijk eenvoudig te verklaren. De EU als geheel is een belangrijke handelspartner van de Verenigde Staten en Duitsland is de Europese economische motor, niks geen terrorisme maar imperialisme.
Dat meneer Malinverno een koopman is voor Amerikaanse belangen was mij al duidelijk, net als dat jij dat bent voor de Europese belangen. En bij twee kooplieden mist natuurlijk nog wel een Lutherse dominee die ‘aflatende’ inspanning van Brussel om iedereen binnen (richt)lijntjes te houden ter discussie stelt. Geld voor een Europese cloud zou ook geen probleem moeten zijn als de opgelegde boetes geoormerkt zouden worden, zeker met het spel dat Google en Microsoft spelen.
Wat ik me afvroeg, is het bij cloudcomputing ook niet eenbelangrijk onderdeel dat je bij 1 provider gebruik kan maken van verschillende locaties over de hele wereld heen? Computerkracht om de hoek. Dat is ook bijvoorbeeld het geval voor Amazon. Dus is alleen een Europese cloud dan wel voldoende voor alle vormen van cloud computing? Als model voor het afnemen van machines en infrastructuur is het misschien wel wat die Europese cloud. Als het om het beschermen van verkeer en gegevens dan hoef je je denk ik geen illusies te maken. Het lijkt er wel op dat iedereen iets van iedereen wil weten, ook al binnen de EU.
Ook al doet de naam Paolo Malinverno een Europese herkomst vermoeden, ben ik toch bang dat hij een duidelijke Amerikaanse connectie met Amazone of Google heeft. Gelukkig zijn er ook Europese bedrijven die volop Europese Cloud oplossing (zoals Amazon) ontwikkelen als antwoord op onze Amerikaanse vrienden. Het negatieve Snow(den)-effect is langzaam zichtbaar aan het worden en de noodzaak voor een Europese Cloud dus des te urgenter. Bull ontwikkelt al sinds vorig jaar een Europese Cloud, als alternatief voor amazone.com, onder de naam Numergy,(omzet meer dan 100 mio alleen cloud!), de Franse staat is daarbij volop betrokken. Een ding is zeker, de fransen willen een veilig Europees antwoord, ook al is dat alleen al om hun nationalisme te voeden. Dit is goed voor Europa. Andere landen binnen Europa zullen volgen, dat is zeker. Organisaties zullen de (Europese) locatie van de Cloud meenemen in hun keuzes, zeker gezien de laatste ontwikkelingen. De nationale wetgevingen zullen zich dan ook flexibel (gedreven door de politiek) mee bewegen. We moeten wel, willen we niet overrompeld worden door het Amerikaanse geweld.