Ict-detacheerder HeadFirst wil meepraten over de afhandeling van het faillissement van concurrent Corso, maar curator Coen Houtman heeft dit geweigerd. Hij heeft inmiddels afspraken gemaakt met detacheerder De Staffing Groep, waar IT-Staffing en IP-Staffing onder vallen, en hij zit niet op de inmenging van HeadFirst te wachten. Hier is laatstgenoemde het niet mee eens, want deze detacheerder vindt dat er ook naar de financiële consequenties gekeken moest worden voordat het faillissement over Corso werd uitgesproken.
De deal tussen curator Houtman van advocatenkantoor Poelmann van den Broek uit Nijmegen en de Staffing Groep houdt concreet in dat vanaf het uitspreken van het faillissement de Staffing Groep de honneurs van Corso waarneemt. Alle aansprakelijkheid voorafgaand aan het faillissement is niet te verhalen op de Staffing Groep. Door het kopen van de goodwill krijgt de Staffing Groep voorrang bij het opnieuw vastleggen van gemaakte afspraken. Het is uiteindelijk aan de klant en de zelfstandig ict’er of ze in zee willen gaan met de Staffing Groep.
Leed verzachten
‘Maar in de afspraken is alleen gekeken naar de toekomst, dus naar het continueren van de handel’, zegt Franklin Loman, csrm-manager van HeadFirst. ‘Met het verleden wordt geen rekening gehouden, maar daar zit wel de pijn. Er zijn op dit moment honderden zelfstandige ict’ers geplaatst bij klanten. Voordat een bedrijf failliet gaat, moet je toch wel minimaal twee facturen uit hebben staan. Als je een uurloon van zestig tot zeventig euro hanteert, dan zit de kostenpost per zelfstandige zo tussen de twintig- en dertigduizend euro. Dan loopt de totale kostenpost in de miljoenen. Wij wilden helpen dat leed te verzachten.’
HeadFirst wil gedupeerden van het Corso-faillissement compenseren door een deel van de marge die een detacheerder opstrijkt terug te geven aan de zelfstandig ict-ondernemer en de klant. ‘Zo kunnen we de schade beperken en helpen we om liquiditeitsproblemen te voorkomen, vooral bij die freelancers. Als curator ben je verplicht om ook daar naar te kijken, maar dat gebeurt nu dus niet. We zijn daarom genoodzaakt om zelf een actie te gaan opzetten. We hebben veel overlap met wat Corso deed en via die kanalen gaan we informatie delen. Daarnaast zullen we via LinkedIn en andere social media op zoek gaan naar gedupeerde zelfstandigen om hen hulp te bieden. We hoeven in ieder geval niet te verdienen aan het leed van een ander.’
Between
Ook ict-detacheerder Between heeft zich bij Computable gemeld en deelt de mening van HeadFirst. Dit bedrijf heeft echter nog niet de curator te spreken gekregen. ‘Ik heb de indruk dat er een rookgordijn opgetrokken wordt’, zegt Hans Al, verantwoordelijk voor Europese aanbestedingen en acquisities bij Between. ‘IT-Staffing neemt met de deal een voorschot op het geheel, terwijl de klant moet beslissen hoe hij verder wilt. We hebben getracht met curator Houtman in contact te treden, maar dit lukt maar niet. Wij gaan in ieder geval overleggen met de klanten waaraan Corso ook mensen leverden om te kijken wat we kunnen doen. Daarnaast zeggen we getroffen zzp’ers toe dat als ze met ons zaken willen doen, we versneld, binnen een week gaan betalen om zo het eerste financiële leed te compenseren. Daarnaast kunnen we hen bijstaan in het opzeggen van hun huidige contracten.’
Curator Coen Houtman was nog niet in staat om te reageren op Computable-vragen.
Het is nog maar helemaal de vraag of deze constructie juridisch kan en mag. Vooral voor zzp-ers en interimmers die een exclusief contract hebben/hadden met Corso moeten hiervoor schriftelijke toestemming geven.
Ook een curator is gehouden aan de regels van het CPB evenals IT staffing. Als de curator stelt dat sec IT staffing ‘honneurs’ van het failliete Corso mag gaan waarnemen dan begeven zowel de curator als IT Staffing zich wel op heel glad ijs. Beiden mogen namelijk helemaal niets met de persoonlijke financiële data doen van betrokken professionals zonder diens schriftelijke in en toestemming.
Nadat Corso failliet is verklaard zijn namelijk ook de juridische bepalingen vallend onder het faillissement van zeer groot belang. Denkt u maar eens aan een exclusief contract tussen twee partijen die zonder schriftelijke toestemming van de betreffende IT professional onder Corso werd opgemaakt en getekend.
Zeer interessant wat hier gebeurd.
Keek net even op de site van Corso. Viel me op dat er een rare terkst gebruikt wordt, “Staffing heeft het recht om…” terwijl alle overeenkomsten juist nietig zijn door het faillisement.
De freelancers zullen een hoop geld gaan verliezen minimaal een maand tot twee maanden omzet, het lijkt me voor hen nu juist het beste om nu direct met de opdrachtgever te onderhandelen en juist Staffing buiten de deur te houden om die verliezen goed te maken. Anders wil Staffing ook een stuk van het uurtarief hebben.
Idd vreemd dat er door een curator niet op zijn minst verschillende alternatieven tegen elkaar afgewogen worden. Dit lijkt een zeer schimmige toestand te zijn waarbij IT Staffing nog voor het uitspreken van het faillissement als een deal met de curator had gesloten. Op de site van IT Staffing stond direct al een uitleg en men zat vandaag zelfs al met opdrachtgevers van Corso aan tafel. Ook zijn alle gedupeerden inmiddels al gebeld.
Lijkt op een slechte deal waarbij IT Staffing alleen de toekomstige winst gaat opstrijken en geen enkele verantwoording neemt voor lopende claims. Een redelijk risicoloze overname dus. Dan is het makkelijk geroepen dat je het allemaal zo erg vindt voor de gedupeerden.
Tip aan opdrachtgevers: Bepaal zelf waar je de contracten onderbrengt en maak daarin een weloverwogen afweging. Er zijn prima alternatieven die meer zekerheid bieden.
Uiteraard betreuren wij de situatie en nemen onze verantwoordelijkheid. Zie onze reactie bij https://www.computable.nl/artikel/nieuws/detachering/4924275/3484209/rechtbank-verklaart-detacheerder-corso-failliet.html.
en op zijn minst is dit een signaal dat een broker ook “negatieve” toegevoegde waarde heeft, zowel voor de contractant als de finale opdrachtgever. Ook fiscaal zit hier nog een klien staartje aan ivm met de facturering die al heeft plaats gevonden of gescheiden afdracht wanneer er geen G rekening is etc….
Handjeklap met Curatoren is vrij normaal, of ze verkopen spul voor een vriendenprijsje aan vrienden en krjgen daar misschien ook onder de tafel nog een “biercentje” voor.
Curatoren zijn echt NIET anders dan bankiers!
Het is de Nederlandse wetgeving die naar de donder is daar ligt het aan.