Mobiel betalen wordt in Leiden goed ontvangen. In totaal was er half oktober al vijftienduizend keer afgerekend met een mobiele telefoon, waarvan circa 90 procent kleinere betalingen onder de 25 euro. Consumenten en ondernemers tonen zich enthousiast over het betalen met een smartphone. De introductie van mobiel betalen in Leiden is verlengd tot 1 januari 2014.
Mobiel Betalen in Leiden ging op 2 september 2013 van start. Sindsdien hebben zich bij de oorspronkelijke 150 deelnemende winkeliers nog meer ondernemers aangesloten, waardoor het nu bij ruim 250 kassa’s mogelijk is te betalen met de mobiele telefoon.
Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone binnen enkele centimeters van de betaalautomaat. Door de near field communication (nfc)-chips in de smartphone en de betaalautomaat kan de betaling worden afgehandeld via hetzelfde veilige netwerk dat gebruikt wordt voor traditionele betaalpassen. Voor bedragen tot 25 euro kan dat ook zonder pincode als de klant daarvoor kiest.
Mobiele contactloze betaalautomaten
Mobiel betalen gaat gemakkelijker en sneller dan betalen met contant geld of de traditionele betaalpas. Dat levert tijdwinst op bij de kassa en het is voor zowel consument als winkelier veiliger om minder contant geld op zak of in kas te hebben. Voor de ondernemer betekent minder contant geld bovendien een efficiëntere bedrijfsvoering. Inmiddels zijn ook de eerste mobiele contactloze betaalautomaten in gebruik. Deze zijn bijvoorbeeld handig in gebruik op terrassen en op de markt.
Voor deze innovatie in betalen werken ABN Amro, ING en Rabobank samen met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Na afloop van de introductieperiode bepaalt elke bank afzonderlijk of en op welke wijze zij deze vorm van betalen aan klanten gaat aanbieden.
Of de titel van het verhaal enigzins overeenkomt met de werkelijkheid zou het nuttig zijn het totaal aantal betalingen te vermelden in die periode, en zaken als hoeveel mensen die het potentieel zouden kunnen er ook gebruik van maken. Die informatie wordt nergens vermeld. Dit klinkt meer als een reclameverhaal.
En betalen met bitcoins zou dan ook moeten kunnen. Dat is tenminste een inherent veilige digitale valuta.
@Johan
“The mobile payments pilot to be conducted from next month by Dutch banks ABN Amro, ING and Rabobank in collaboration with the city of Leiden, Mastercard and mobile network operator KPN is to encompass 1,000 consumers and 150 businesses, the partners have announced.”
Dat er nieuwe vormen van betalen zouden komen lijkt me geen verrassing, banken blijven zoeken naar kostenverlagingen. Nu vraag ik me wel af in hoeverre dit veilig is en blijft waarbij De Nederlandse Bank een aantal tips geeft:
1. Zet altijd een toegangscode op het apparaat en laat niemand meekijken bij invoer.
2. Zorg dat apps en besturingssysteem altijd up-to-date zijn en gebruik geen ‘jailbreaked’ os.
3. Installeer anti-virus software en verwijder ongebruikte betaal- en bankierapps.
Laatste is trouwens interessant omdat het er nu op lijkt dat de banken niet richting samenwerking gaan waarmee er natuurlijk mogelijkheden komen voor andere spelers maar dus ook een fragmentatie. Na chipper, chipknip en de nog altijd voort bestaande problemen met buitenlandse oplossingen lijkt me dat strategisch niet handig.
Ik gebruik dit systeem vanaf zo’n beetje het eerste moment en ben er zelf eigelijk best wel over te spreken.
Voor de proef krijg je een telefoon met een NFC sim kaart en een “betalen app” die al op de telefoon is geinstalleerd.
Ik heb de app + NFC kaart overgezet naar mijn galaxy SIII en het systeem bleef gewoon werken.
Ik heb wat probleempjes gehad (mogelijk omdat ik dus niet de aangeleverde telefoon gebruik) maar over het algemeen werkt het prima.
Betalingen onder de 25e kun je idd doen zonder veiligheids code, maar als je wilt kun je ook inschakelen dat je altijd ter autorisatie een veiligheidscode nodig hebt.