Ondanks een iets lagere omzet doet ict-dienstverlener Ordina het in het derde kwartaal van 2013 iets beter dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Als de meest recente periode wordt gecorrigeerd met het effect van een werkdag meer en het wegvallen van de offshore-component binnen het Rabobank-contract stijgt de omzet 1,9 procent. Daarnaast heeft Ordina iets van zijn nettoschuld weten in te lossen.
Onderaan de streep daalde de omzet van Ordina dus wel met 2,7 procent naar 92,8 miljoen euro. De omzet in de overheidsmarkt daalt met 7,1 procent naar 34,6 miljoen euro. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door enerzijds een daling van het aantal grote projecten en anderzijds een dalende vraag naar consultingdiensten. De omzet in de markt van de financiële dienstverlening neemt toe met 4,1 procent naar 26,0 miljoen euro. Door de focus op een aantal specifieke segmenten binnen de industriemarkt, zoals carriers & mainports en telecom, groeit de omzet in de industriemarkt met 7,0 procent naar 28,4 miljoen euro. Door nieuwe opdrachten, zoals bij het Martini Ziekenhuis en CVZ, neemt de omzet in de zorgmarkt met 68,5 procent toe naar 3,8 miljoen euro.
Kostenbesparingsprogramma op koers
‘In het derde kwartaal van 2013 heeft Ordina het resultaat verbeterd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012’, zegt Ordina-ceo Stéphan Breedveld. ‘Het eerder aangekondigde kostenbesparingsprogramma van ongeveer acht miljoen euro per jaar ligt op koers. Deze besparingen zijn per 1 januari 2014 volledig geïmplementeerd. Ik ben er trots op dat onze inspanningen in de industrie- en de zorgmarkt ervoor hebben gezorgd dat de omzet is gegroeid.’
Om de slagvaardigheid van Ordina en de sturing op resultaat verder te verbeteren, heeft Ordina de organisatie aangepast. Vanaf 1 januari 2014 wordt er gewerkt vanuit vijf divisies: business consulting & solutions, beheer, technologie & competenties, managed sourcing en België-Luxemburg. Breedveld: ‘Deze divisies geven Ordina een nog scherper profiel naar de klant en stellen ons in staat de verschillende businessmodellen effectiever te besturen.’
Aantal medewerkers en nettoschuldpositie
Ordina heeft zijn werknemersbestand aardig op peil weten te houden. Aan het eind van het derde kwartaal had de dienstverlener de beschikking over 2976 fte. Dat is elf fte minder dan het kwartaal ervoor. De verdiencapaciteit stijgt licht naar 2582 directe fte, wat een kwartaal eerder nog 2579 fte was.
De nettoschuldpositie van Ordina was aan het eind van het derde kwartaal van 2013 ongeveer 18,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 21,9 miljoen euro. Ondanks iets betere cijfers waagt Ordina zich niet aan voorspelling voor de komende tijd. De dienstverlener spreekt geen financiële verwachtingen uit.
@Sander Hulsman. Toch wel apart. Als de omzet bij Ordina daalt dan is de kop Ördina ziet financiel positie iets verbeteren”.
Als de omzet bij Atos daalt dan staat er “Atos Benelux ziet omzet verder dalen”.
Voorkeuren??
@jan: inderdaad zijn er bij de Computable redactie duidelijk voorkeuren. Is me al vaker opgevallen, enkele bedrijven worden steeds positiever in de berichtgeving opgenomen dan de werkelijkheid rechtvaardigt.
De vlag kan uit, de omzet is niet zo veel gedaald.
Jan en Joop, ik deel jullie observatie in deze …
Besparen van kosten? Dankzij de loonmatigingen misschien?
Oftewel als het slecht gaat mogen de werknemers dat voelen en als het goed gaat dan krijgen ze ten hoogste een inflatiecorrectie? (Terwijl de échte inflatie veel hoger is dan de ‘officiële’ inflatie.)
Ik krijg toch de indruk, dat dit uurtje-factuurtje bedrijf vooral Excelsheet management heeft toegepast.