De OpenStack Summit is gisteren van start gegaan en het is meteen al een stuk drukker dan vorig jaar: er zijn drieduizend bezoekers uit 50 landen, tegenover 1500 bezoekers een half jaar geleden. Hieronder een verslag van de eerste dag, gebaseerd op een aantal sessies, workshops en losse gesprekken met experts.
De eerste dag heb ik namens mijn werkgever CloudVPS vier workshops bijgewoond: die van Shutterstock, Digital Film Tree, Concur en Cern. Hier wordt duidelijk dat Openstack in extreem zware productie omgevingen gebruikt wordt. In het geval van Cern op meer dan tienduizend zware servers!
De voordelen van Openstack voor deze partijen zijn dat ze hun eigen hardware kunnen gebruiken en geen afhankelijkheid van een enkele vendor meer hebben. Verder vinden ze het een groot voordeel dat het platform open source is, zodat ze zelf problemen kunnen onderzoeken. Ook is het sinds de recente ‘Havana’ versie eenvoudig om ‘Global Clusters’ aan te maken, voor eenvoudige globale disaster tolerance.
Het ontwikkelen van hybride development en operational (zogenaamde DevOps) capaciteiten zijn belangrijk bij het succesvol implementeren van Openstack. Hiernaast is interactie met de Openstack community een groot voordeel.
Ubuntu en PaaS
Mark Shuttleworth van Canonical (het bedrijf achter Ubuntu), meldt dat Ubuntu zwaar heeft ingezet op Openstack. Ubuntu is het referentie-OS van Openstack-cloud, en 80 procent van de Openstack-clouds draait op Ubuntu. De release-cycles van Openstack en Ubuntu sluiten op elkaar aan, en Canonical verzorgt continuous integration voor Openstack.
Platform as a Service gaat het volgende grote ding worden in open source cloud land. Hierbij hoeven ontwikkelaars geen servers meer in te richten en verzorgt de cloudomgeving alle benodigde resources. Er zijn echter nog veel verschillende projecten. Ubuntu kondigde aan te gaan samenwerken met Cloudfoundry, omdat ze dat zien als het winnende platform. Verschillende andere partijen op de summit gaven aan dit jammer te vinden aangezien er twee weken geleden een Openstack PaaS-project genaamd Solum van start is gegaan. RedHat, dat zelf een PaaS-platform genaamd Openshift ontwikkelt, lijkt zich nu ook (deels) achter Solum geschaard te hebben. Het is een interessante vraag of Solum de overhand kan gaan krijgen op Cloudfoundry.
Cloud groei
Forrester Research heeft een onderzoek gedaan naar de adoptie van de cloud. Ze hebben ontdekt dat de meeste groei tot nu toe plaats heeft gevonden in de public cloud. Deze groei wordt voornamelijk door ontwikkelaars en SaaS gedreven.
Een nog sterkere groei wordt verwacht als de corporate it de overstap naar de cloud gaat maken. Deze corporate it-afdelingen zijn nu vaak bezig met het opzetten van private clouds, om toch van de flexibiliteit van de cloud gebruik te kunnen maken. Openstack is hierbij één van de favoriete oplossingen. Grotere bedrijven zijn het verst met de implementatie van de cloud, middelgrote bedrijven moeten de stap vaak nog maken. Al deze nieuwe corporate private clouds zullen wel vaak met externe clouds gaan communiceren. Vandaar dat het gebruik van hybride clouds nu sterk in opkomst is.
Geografisch gezien is China is de nummer twee gebruiker van Openstack met de Verenigde Staten als nummer één. Veel Chinese districten hebben een cloud support-programma. De Chinezen zien de cloud als een goede manier om it-kosten te beheersen.
Het was al met al een enerverend dagje. Morgen meer!
Expertverslag
Koert van de Veer, senior developer bij CloudVPS, schrijft voor Computable elke dag een samenvatting van de ontwikkelingen op de OpenStack Summit in Hong Kong.
Dank voor het schrijven van dit stuk. Goede informatie en goed te volgen. Ik zal morgen verder lezen, top!