Ook dit jaar woon ik de Openstack Summit bij in Hong Kong, namens CloudVPS. Vanaf 5 november tot 8 november blog ik hierover dagelijks vanuit Hong Kong rechtstreeks op Computable.nl.
Er is in een jaar tijd veel veranderd aan Openstack, de opensource cloudsoftware die ook wel de Linux voor de cloud wordt genoemd. Vragen die op de summit van 2012 centraal op de agenda stonden (‘Is Openstack iets voor mijn bedrijf?’ en ‘Hoe gaan we Openstack samen verder ontwikkelen?’), lijken dit jaar te zijn beantwoord. Niet voor niks kwam Openstack de afgelopen maand uit twee onderzoeken van Red Hat en concurrent Eucalyptus als meest veelbelovend naar voren. Dit jaar staat de verdere ontwikkeling van het project centraal.
Wat kunnen we dit jaar verwachten van de summit? De belangrijkste thema’s liggen op het vlak van netwerkinnovatie en Platform-as-a-Service.
Platform-as-a-Service
PaaS is een verzamelnaam voor een groot aantal diensten, die samen ondersteuning bieden aan applicaties in de cloud. Waar voorheen de nadruk lag op de servers waarop de applicatie draait, ligt bij PaaS de nadruk op de applicatie zelf, en welke ondersteunende diensten de applicatie nodig heeft (zoals databases, object store en message queues).
Een van de grote voordelen van PaaS is dat er volautomatisch bijgeschaald kan worden. Als een webshop in het nieuws komt en onverwacht veel klanten heeft, zou een klassieke applicatie bezwijken, omdat de onderliggende infrastructuur handmatig bijgeschaald moet worden. Bij een PaaS-applicatie detecteert het systeem een verhoogde vraag en activeert zelf de extra capaciteiten. Nadat de piek voorbij is, worden die servers weer uitgezet om de kosten beperkt te houden.
OpesStack is zich steeds meer in de PaaS richting aan het ontwikkelen. Op de Summit worden een aantal PaaS gerelateerde projecten gepresenteerd, waaronder Trove (Database-as-a-Service), Marconi (Message Queue-as-a-Service) en Heat (Server en service orchestration).
Netwerk Innovatie
De trend dat diensten naar de Openstack laag worden verplaatst is ook zichtbaar in de netwerklaag. Dit wordt mogelijk gemaakt door SDN (Software Defined Networking). In SDN kunnen complexe netwerkhiërarchieën gebouwd en onderhouden worden, zonder dat er kabels getrokken hoeven te worden. SDN neemt al enige tijd een belangrijke rol in binnen het Openstack-project. Op de OpesStack Summit zal een aantal vendors een Openstack compatibele SDN-oplossing presenteren, tevens zullen ontwikkelingen aan Neutron, de Openstack Load Balancer en Firewall-as-a-Service dienst, worden besproken.
Openstack
Openstack is een snel groeiende verzameling open source cloudprojecten waarmee een cloudinfrastructuur gebouwd kan worden. Het project heeft een enorm momentum en wordt ondersteund door grote namen als HP, Cisco, Red Hat, Canonical (Ubuntu) en VMware. Door het gebruik van Openstack kunnen gebruikers en providers razendsnel clouddiensten uitrollen zonder afhankelijk te zijn van een enkele vendor. Omdat Openstack een open source systeem is, weten gebruikers zeker dat er geen backdoors van buitenlandse overheidsdiensten ingebouwd zijn.
De komende Openstack Summit is de eerste die buiten de VS wordt gehouden. Hoewel Openstack altijd al een internationaal karakter had, was de input uit de VS zo groot, dat het behoorlijk Amerikaans aanvoelde. Afgelopen jaren werd dat steeds minder en vooral uit Azië kwamen er met name het laatste jaar behoorlijk veel bijdragen. Dat de komende Summit in Hong Kong wordt gehouden is dan ook geen toeval; het is een erkenning van de Aziatische groei van Openstack.